advies over geschikt verwarmingssysteem | Ecobouwers.be

U bent hier

advies over geschikt verwarmingssysteem

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van christophed
21/01/2012 - 23:30

Lees al een tijdje mee op dit forum maar besloot nu toch maar te registreren om zelf een vraag te kunnen stellen ;-)

 

Een 5-tal jaar geleden hebben wij een oud huis gekocht (1926) met zijn bijhorende isolatiestandaard (zo goed als onbestaande). We begonnen met de energieverslindende CV-installatie op mazout te vervangen door een HR-ketel op gas (die meteen ook via doorstromerprincipe voor warm sanitair water zorgt zodat een oude boiler op zolder weg kon). Natuurlijk is ook de zolder geisoleerd en zijn stapsgewijs ondertussen (op 2 stuks na) alle ramen vervangen door modernere exemplaren met hoogrendementsglas.

 

Nu, binnenkort gaan wij de (vervallen) achterbouw van de woning afbreken en vervangen door een zeer goed geisoleerde aanbouw in houtskeletbouw.

 

De nieuwe HSB zal ongeveer 5,55m op 7 meter zijn (2,50 meter hoog) en eetkamer / speelruimte voor de kinderen en open keuken bevatten. Aansluitend (open, wel met muurtjes van 1,35m) hierop is er een deel van ongeveer 4,60 op 8 meter (3 meter hoog) in het ' oude' deel van het huis waar een bureau en een zithoek / salon is. Nu breken we al weken ons hoofd over de ideale verwarming voor het "gelijkvloers". We zouden de HR-gasketel houden voor warm water in de douche boven en het op temperatuur (15 graden) houden van de bovenverdieping / slaapkamers. Waarschijnlijk houden we ook als bijverwarming beneden 1 deel van het huidige radiotorencircuit (voor de zithoek - salon).

 

Enkele weetjes die misschien interessant zijn:

- tijdens het verbouwen gaat ook de vloer in het 'oude' deel eruit dus gaan we daar ook flinke vloerisolatie leggen. De buitenwanden van het 'oude' huis willen we (langs binnen) ook gaan isoleren.

- in de HSB zal een vrij grote glaspartij zitten (+- 5m x 2,75m hoog) en een lichtstraat

 

Wat wij zoeken in een verwarming:

1. een beetje gebruiksgemak: we gaan beiden werken dus dagelijks ('s avonds) even bezig zijn met een kachel of verwarmingssysteem is geen probleem maar bv. 2x per dag een kachel opstoken wordt moeilijk in de week

2. het is fijn als 's ochtends de eetkamer toch een zekere temperatuur heeft. Met ons huidig systeem vinden we 20 graden comfortabel.

3. liefst een zo milieuvriendelijke mogelijke en indien mogelijk fossiele brandstoffen onafhankelijke oplossing

4. een gezond binnenklimaat

 

Hout kunnen we gratis bekomen en ook zelf voorzien en stockeren. Ons budget (om dus voor ongeveer 70% van de energievraag van de benedenverdieping te voorzien) is wel maximaal een 6000 euro. De te verwarmen oppervlakte is dus ongeveer 50 vierkante meter.

 

Wat hebben we al overwogen:

 

1. Vloerverwarming: lijkt me erg ingewikkeld om dat op onze huidige HR gasketel te realiseren aangezien het een compleet andere temperatuur vraagt? En moeilijk binnen het budget waarschijnlijk (alhoewel een 40 tal vierkante meter zou moeten volstaan)

2. Pelletkachels: energiegewijs lijkt het iets minder optimaal dan hout (bijkomende bewerkingen, transport ea). Mogelijks storend zijn het geluid door de ventilatoren. Grote voordelen die we zien: moduleerbaarheid (zachter branden) en efficientie. Nadeel: afhankelijk van elektriciteit en elektronica. Geen oplossing die 25 jaar meegaat ook vrees ik.

3. (massieve) speksteenkachels: met ons budget hebben we slechts keuzes tussen pakweg 1000 en 1400 kg. Vraag is of dit in de winter voldoende energie oplevert. Ik heb ook wel wat schrik over het 'kapot' kunnen stoken van zo'n dure oplossing. En schrik voor verkeerde dimensionering.

4. Houtkachel in combinatie met 1 extra radiator op ons bestaande HR-gasketel: mogelijke problemen zijn oververhitting denk ik dan (moeilijker regelen van de warmtevraag).

 

Alle bedenkingen of opmerkingen zijn zeer welkom! We komen er maar niet uit en moeten binnenkort toch beslissen...

4 Reacties

Reacties

afbeelding van Hans Delannoye
22/01/2012 - 10:32

christophe d

1. ik ben zeker geen grote fan van aardgas, maar vloerverwarming op je ketel aansluiten is kinderspel.

2. zachter branden = meer vervuilen, lijkt mij vanuit ecologisch standpunt gezie niet ideaal.

3. speksteenkachel houdt allicht in dat je meerdere keren per dag moet stoken en wordt ook redelijk warm aan de buitenkant, ik lees hier vabn temperaturen van 80° en meer, en dat moet je absoluut vermijden.  met een goede finoven met voldoende massa lukt dat misschien wel.  maar met een budget van 6000 € ga je niet ver komen, misschien als je alles zelf doet.

4. kan perfect met een houthaard met watermantel.  die straalt veel minder warmte uit, je kan dus op vollast blijven stoken, en de warmte voor je af naar je CV en buffertank.

afbeelding van bramcup
22/01/2012 - 13:14

Beste, zoals Hans reeds aanhaalde is het bijplaatsen van een vloerverwarmingssysteem voor 40 tal m² op een bestaande gasinstallatie kinderspel voor een goed installateur. Ook de regeling hiervan kan je relatief simpel houden. Indien je bijbouw zeer goed geïsoleerd is en er niet te veel ramen aanwezig zijn zou een massakachel ( speksteen of finoven ) ook een goed alternatief zijn waarbij je gasonafhankelijk kan verwarmen. Als het enkel `s avonds en `s morgens warm ( 20 °C ) moet zijn dan zal deze 1000 kg wel volstaan hoor, tijdens het stoken `s avonds heb je ook de convectiewarmte langs het raampje van de kachel waardoor je ruimte snel zal opwarmen. 

Persoonlijk denk ik wel dat een vloerverwarming je een hoger comfortniveau zal bieden vergeleken met een massakachel. Kombinatie van kachel en vlvw ( al dan niet aan elkaar gekoppeld ) is natuurlijk ook mogelijk maar dan zullen de kosten wel een beetje oplopen .  

afbeelding van christophed
24/01/2012 - 00:27

 Bedankt voor alle tips!

 

We bekijken zeker eerst nog eens verder:

- houtkachel met watermantel gecombineerd met buffervat en gasketel

- vloerverwarming (te koppelen aan gasketel)

afbeelding van arnold stoker
09/02/2012 - 00:37

Een aantal jaren geleden heb ik een houtvergassings cv-ketel geplaatst met twee buffertanks van elk 850 liter, de ketel heeft een vermogen van 25 kw, wij verwarmen een oppervlakte van ruim 90m² en produceren er ook het ganse jaar warmwater mee. Wij verbruiken ongeveer 20 stère hout/jaar (beuk) wij wonen in de ardennen en kopen het hout aan 20 à 25 euro/stère. Ik stook de twee buffervaten tijdens het stookseizoen één keer per dag op tot ongeveer 90°C, het opstoken duurt ongeveer 3 à 4 uren het laden en aansteken duurt niet langer dan 5 minuten. De ketel is voorzien van een lambdasonde die de primaire en secundaire lucht stuurt via twee kleine motoren, wat resulteert in een ideale verbranding met een hoog rendement  De temperatuur in onze woning is vanaf 6.30u tot 22.30u geregeld op 22°c. Wij verwarmen met radatoren wanneer men echter gebruik maakt van vloerverwarming kan men de temp. in de buffertanks verder laten dalen en kan men daardoor de frequentie van opstoken verminderen met als resultaat een hoger rendement van de installatie. Voorwat betreft speksteenkachels is het wel zo dat men steeds te maken heeft met wisselend temperaturen, ik heb ook nog een vuurhaard van een speksteenkachel gezien die totaal kapot gebrand was ( het ging nochtans om een zeer gekend merk ) ook een groot aantal stenen aan de buitenzijde waren gebarsten.   

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.