Advies offertes zonneboiler | Ecobouwers.be

U bent hier

Advies offertes zonneboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Nico-40
29/04/2012 - 16:50

Hoi,

Wij zijn een gezin met 2 kids, hebben vandaag een boiler van 200L verwarmd door cv ketel die we af en toe wel is leeg trekken , nadat de zoon in de douche geweest is bv vanwege de raindance sproeierkop.
Volgens de brochure van de douche kan die tot 15L/min verbruiken, daarnaast zijn er ook nog een aantal rug / zijsproeiers maar die worden weinig gebruikt.
De plaatsing is op een pannen dak ongeveer 15° van het zuiden richting oosten.
Onze woning is ouder dan 5j , maw 6% BTW telkens inclusief.
Ik heb volgende offertes liggen voor zonneboilers:

1- Vaillant 4 VFK kollektoren, een vat Aurastor VIH S van 500L Geleverd en geplaatst voor 8100€ - 4125 Euro subsidie = 4000 euro netto. Kiollektoren zijn inbouw

2- boiler 750 LAM Omega (Lam Bollitori) , 60 vacuumbuizen , meer is niet aangegeven, tenzij van gerenomeerd nl merk ??? , 9540 euro - volgens de leverancier 4125 euro subsidie = 5415 euro netto (trek de subsidie wel in tijfel want max. subsidie voor 60 heat pipes ???)

3- Idem als hier boven maar dan met 4 vlakke plaat collectoren voor 7500 euro (vind ik wel bizar maar was na opmerkingen over de prijs) -4125 = 3375euro netto

4- Rivusol roestvast boiler 300L, boiler 45 heat pipes, sturing "eco" 7000 euro. Hier had ik een grotere boiler gevraagd maar wouden ze iet aanbieden omdat in de zomer zogenaamd je verbruik te weinig is in verhouding tot de boiler en dat er oververhitting kan komen, anderzijds, wat doe je dan als je op vakantie gaat, warmwaterkraan laten open staan ?

5- Tisun Pro clean gelaagd systeem met 4 FI of FA collectoren, solar delta regeling
geplaatst voor 11800 euro - 4125 euro subsidie = 7625 euro netto

6- latentto XXL 500L gelaagd systeem met 72 vacuum buis collectoren opbouw uiteraard Resol BS4 sturing geleverd en geplaatst voor 7500 euro, indien ik 24 extra buizen bijleg komt er 850 euro bij, maw 8350 euro - 4125 euro subsidie = 4225 euro netto

Verschillen zijn groot, voor mij valt rivusol (4) eigenlijk af vanwege te kleine buffer in de winter 300L/2= 150L WW ter beschikking)
Als je dan bekijkt zit er tussen 1/3 en 5/6 een technologisch verschil aangezien de eerste met een vers watervat werken en de laatste 2 met een dood watervat.

Kunnen er goedkopere systemen zijn, waarschijnlijk wel maar heb wat schrik bij cowboys uit te komen dan.
Als ik mijn buikgevoel laat spreken zou mijn voorkeur gaan naar het latentto XXL systeem, hier schrikt het doorstroomprincipe me een beetje af, of het vaillant systeem. eventueel nog aan te passen naar een iets grotere boiler van 750 L.
Nr 2 spreekt me op zich wel aan omdat ik van hen al positiefs gelezen heb als installateurs en een zeer capabele techniekeralleen is de prijs niet zo positief en geen gelaagde boiler.
Maw HEEEELP, wat is als experten jullie mening over de verschillende systemen/prijzen.

Nico

54 Reacties

Reacties

afbeelding van Kris Vandermeulen
29/04/2012 - 21:56

Eerst een goede tip die je veel geld kan besparen, ook al laat je geen zonneboiler installeren: vervang de raindance douche door een spaardouchekop .... wellicht minder comfort maar veeeeeel minder warm water verbruikt (dus minder bij warmen van de CV ketel) alsook minder verbruik van water !!

 

enfin .... en nu terug naar je vraag ....

 

we zijn ook op zoek naar een goede priis/kwaliteit verhouding voor zonneboiler systemen voor ons nieuwbouwpassief huis.

Helaas kunnen we geen aanspraak maken op enige premie voor de zonneboiler en moeten we ook 21% BTW betalen ...

 

Maar ik heb veel zitten zoeken en ook al vergelijken ....

 

1/ 4 vlakke collectoren voor 500L buffervat is redelijk correct. Al zou ik persoonlijk gaan voor de vacuumbuizen van Vaillant.

 

2/ over het merk zeg ik niets want ik kan dat niet. Premie voor zonneboilers is afhankelijk van het aantal m² kollectoroppervlakte. Dat mag blijkbaar de bruto oppervlakte van de collector zijn. Ik vermoed dat je met 60 buizen wel redelijk in de buurt zal komen van  7.5m² (zijnde 4125 euro max premie gedeeld door 550 euro/m²)

3/ is toch niet raar dat vlakke plaat goedkoper is dan vacuumbuizen ?? is nu eenmaal zo.

 

4/ die 300liter is in principe genoeg voor 4 personen, jouw situatie met 1 persoon die met de raindance shower een ganse boiler uitput .... is een tamelijk specifiek probleem hoor ...

Voor een zonneboiler is meer liters wel altijd interessant omdat je niet zozeer gaat voor het comfort van lang verbruik/douche maar dat als de zon een dagje minder is dat je nog warmte in de boiler ter beschikking hebt van gisteren of zelfs eergisteren.

Opmerking over problemen in de zomer zou eigenlijk niet mogen: als je boiler zijn maximum van ongeveer 85 graden bereikt stopt de pomp met werken. Dat wil zeggen dat er geen extra warmte meer uit de collectoren naar de boiler wordt gepompt.

[dat mag ook niet want als je dat blijft doen krijg je makkelijk meer dan 100°C in de boiler en dan is het geen boiler meer maar een stoomketel die klaarstaat om te ontploffen. Die veiligheid van  max 85°C-90°C  is dus echt nodig hé]

Een risico dat je eventueel loopt bij een systeem dat eigenlijk te veel collectoren voorziet in verhouding met de boiler, is dat de collectoren hun warmte niet kunnen kwijtraken .... De glycol of tyfocor die gebruikt wordt in zonneboilersystemen onder druk kan temperaturen tot zo 160-170°C wel aan.

Daarboven gaat de glycol zijn werkingskracht gaan verliezen en moet de glycol sneller vervangen worden ...

 

5/ Tisun => mooi systeem ... maar vind het persoonlijk ook te duur.... het voordeel van een gelaagd systeem is dat wanneer de boiler heel weinig warmte bevat, bij goede zon alle binnekomende zonnewarmte heel snel naar boven wordt geleid dus kan je sneller een douche op normale temperatuur nemen ....

 

6/ Latento => heel prachtig systeem !! maar waarom zou je extra vacuumbuizen nemen? Voor de subsidie ?

de vacuumbuizen zijn in principe in het voordeel ten opzichte van vlakke collectoren in de winter (in de zomer is er toch altijd genoeg zon voor eender welk type collector) dus ga je makkelijker zonnewarmte kunnen oogsten

Ivm het doorstroomprincipe, is helemaal niet mis mee ... als het echt niet werkte zou Latento al lang een ander systeem/principe gaan volgen zijn .... Het enige probleem dat wel kan gebeuren is dat heel veel warm waterverbruik de boiler te snel kan uitputten. Maar dat heb je zowel met een 'normale' boiler als ene met doorstroomprincipe.

 

Algemeen ook rekening houden met je de zonneboiler gaat naverwarmen ... in de zomer en heel waarschijnlijk de grootste delen van lente en herfst zal je genoeg hebben aan de zonnestralen. In de winter echter ga je moeten terugvallen op naverwarming van de boiler om genoeg temperatuur te hebben.

Die naverwarming kan ook zo ingesteld worden om automatisch bij te springen in de zomer als blijkt dat de boiler te 'klein' bemeten is voor de raindance shower.

Maar onderschat de hoeveelheid warm water niet in een zonneboiler: 200liter aan 85°C in de zomer is een heel pak meer dan een 200 liter aan 60°C verwarmd door de CV.

Als je gaat voor 300L boiler zit je normaal zeer goed ...

afbeelding van woelrat
29/04/2012 - 22:31

Beste Nico,

Als je 60 of meer vacuumbuizen gaat leggen zou ik ook overwegen of je met je zonneenergie de CV verwarming niet kan ondersteunen. Met zoveel buizen/panelen heb je meer dan warmte genoeg die vooral in het tussen sezoen van pas komt. Zeker als je vloerverwarming hebt is dat optimaal te integreren. Als buffervat zou ik dan voor 1000 liter gaan (Stalen CV vat) met een Inox doorstromer voor sanitair water. Die doorstromer bevat slechts 40 tot 50 liter. Te weinig voor de regendouche en zijsproeiers. Maar je kan die als voorverwarming voor de bestaande boiler gebruiken zodoende heb je voldoende voorraad warm water. Je bestaande boiler hou je op temperatuur via het CV gedeelte van het buffervat. Zolang het buffervat heet genoeg is kan de CV brander uit staan.

Succes,

 

 

afbeelding van berre11
29/04/2012 - 22:40

Kijk eens naar de documentatie bij Paradigma, hebben een systeem met ipv glycol, gewoon cv water in hun vacuumbuizen,

je kan die rechtstreeks op bestaande boiler plaatsen maar ook met hun buffervat werken. Die kan zowel radiatoren verwarmen als

warm water aanmaken met hun warmtewisselaar

afbeelding van Nico-40
29/04/2012 - 23:24

Hallo

 

alvast bedankt voor de feedback.
 

Kris, dat van die raindance is me bekend en staat zeker al op het programma om die te wijzigen.
Blijft het feit dat we hier met 4 zijn en als we smorgens met drie (nu nog) de douche passeren is dit gewoon redelijk krap bemeten, als binnenkort de 4de persoon ook gaat willen douchen smorgen hebben we gewoonweg zeker een probleem. Ik zou liever het systeem wat groter willen zetten zodat ik marge heb , en dus ook extra kan genieten als er is een dag wat minder weer is na een zeer zomerse dag.
Dit was op advies van enkele eco kennissen.
Als we dus naar een zonneboiler gaan van 300L wil dit zeggen dat we in de winter maar 150L hebben, dat is echt te weinig als je alle 3 kort achter elkaar wilt douchen, laat staan 4.

Wat die latento betreft, het is dus daarom dat deze mijn  voorkeur geniet, omdat ik dan het voordeel heb dit te kunnen uitbreiden naar mijn cv. Vandaar ook dat de leverancier voorstelde om extra vacuumbuizen te leggen zodat je in de winter meer oprbengst hebt.Die 4de collector is trouwens op advies van zowel ivt als de installateur. Ik ga er in de winter zeker extra geneit van hebben.

 

Een vat van 1000L vind ik wel te groot, dit gaat betekenen dat ik in de winter met mijn cv ketel 500L moet opgewarmd houden, dit lijkt me niet efficient.

Wat betreft de 6% en de premies, toen ik 4 jaar geleden mijn PV's gelegd heb had ik ook 21% aan mijn broe(mijn huis is nu 7 jaar), mocht ik de factuur ook niet opdelen over 4 jaar zoals de anderen wel en was bij mij de return op een 10 jaar terwijl bij anderen 6 jaar.
Het is terecht dat die systemen nu eenmaal niet eerlijk zijn, maar ik, hoop dat je het mij niet kwalijk neemt dat ik als netto bijdrager aan de staat , wanneer ik al is van iets kan genieten er dan ook gebruik van maak.

 

Mijn mening over deze subsidies is dat ik hierdoor een kwalitatief beter systeem kan zetten (hoop ik tenminste) en ik moet eerlijk zijn, deze hebben e zeker over de lijn getrokken. ik ben niet op zoek hoe ik voor enkele honderden euro's samen met de premies een systeem kan zetten door een of andere cowboy die zijn graantje hier wilt meepikken.

 

Mijn grote voorkeur gaat naar Latento en de opnieuw positieve reaktie van jouw (heb er nog al veel positieve dingen van gelezen) bevestigd dit voor mij alleen maar.

Paradigma heb ik zeker ook al is bekeken, alhoewel daar de feedback is dat ze duur zijn, ik heb ondertussen zoiets van, ik kan hier wel 20 leveranciers over de vloer krijgen, met ieder hun verhaal maar uiteindelijk ga ik tohc is moeten beslissen.

 

nico

 

afbeelding van woelrat
30/04/2012 - 00:18

Hey Nico,

Het is niet altijd nodig om dat buffervat op temperatuur te houden. Ofwel dient dit enkel als onderstuening voor een bestaand verwarmingssysteem en heb je een backup voor warmwater (doorstromer of CV boiler). In dit geval zal het buffervat enkel door de zon opgewarmd worden. Ofwel heb je een systeem waarbij het buffervat als warmtebron dient voor radiatoren en vloerverwarming en sanitair warm water. In dit maatste geval wordt het buffervat steeds op temperatuur gehouden door de zon, CV ketel, warmtepomp, houtvergasser, pelletketel, enz. Een groter buffervat geeft meer comfort (vangt de pieken in warmte vraag op) zodat het een kleiner contunu vermogen (is zuiniger) kan opgewarmd worden zoals een warmtepomp. Het enige waar je moet mee rekening houden zijn de warmteverliezen van het vat.

Groetjes

 

afbeelding van Hans Delannoye
30/04/2012 - 10:30

ik zou zonder enige twijfel gaan voor een gelaagd buffervat, en vooral een grotere inhoud.  60 vacuumbuizen voor 500 lt is echt teveel buizen of te weinig buffer. ben trouwnes ook niet zo'n grote voorstander van vacuumbuizen, en al helemaal niet als ze bijna plat liggen, daar blijft de hele winter de sneeuw op liggen.

verder is de informatie voor mij onvoldoende, vlakkeplaatcollectoren bestaan er in verschillende maten, zonder oppervlakte is het moelijk vergelijken.

ik ben het echter helemaal niet eens met woelrat, wij verwarmen grote buffervaten altijd mee op (bovenaan) als het water te koud is voor warmwater, anders moet je twee systemen gaan zetten.  en dan gaat de ketel aanspringen om je CV-boiler op te warmen, terwijl het buffervat mogelijk voldoende warm is.

hans d

 

afbeelding van Nico-40
30/04/2012 - 13:45

 Hallo Hans,

 

Als je naar de kollektoren kijkt gaat het telkens bijna om een 10m²

Dat gelaagd vat spreekt me inderdaad ook wel aan vanwege de efficientie.

Lattento heeft echter geen groter vat dan 500L en ook bij Tisun werd me aangeraden niet groter te gaan.

Origineel was de offerte met 72 vacuumbuizen, echter de 24 extra kosten op zich zeer weinig en kunnen me dus extra ondersteuning geven in de winter.
De buizen liggen onder een hoek van 45°, niet plat op het dak, maw de sneew moet er in de winter zeker afkunnen hoor.

Waarom ben je niet echt voorstander van vacuumbuizen, ik hoor net dat de efficientie van die buizen beter zijn in de winter tov vlakke plaat collectoren.

Mijn buikgevoel zegt me voor latento te gaan, of ken je andere / betere en betaalbare alternatieven ?

De boiler van latento kost ongeveer een 3000euro , maw zeker niet de goedkoopste, ik wil echter de kosten wel wat indijken , tisun is er over wat de kost betreft, dit krijg ik thuis moeilijk verkocht.

Nico

afbeelding van Hans Delannoye
30/04/2012 - 23:11

volgens mij zijn  de vailantcollectoren nog geen 2 m², 4 stuks is dus hooguit 8m².

met 10 m² is een boiler van 500 lt veel te klein en staat die de helft van het jaar te niksen.  in onze nieuwe installatie plaatsen we ongeveer 1 m² collector per 600 lt water, maar dat is wel een wat grotere installatie.  ik ken installaties met boilers (steeds gelaagd) van 1500 lt en 7.5 m² zonnecollectoren, en die doen alles met de zon van half april tot eind oktober, de rest van het jaar moeten ze nu en dan wat bijstoken.  maar blijkbaar verkoopt men liever veel collectoren dan grote boilers  :-)

als de mensen van tisun grotere vaten afraden komt dat omdat ..... ( heb dit maar even geschrapt ).  hoe dan ook, grotere vaten vereisen een dikkere isolatie (bij boilers van 1000 lt en meer met minstens 13, liever 16 cm fabrieksmatige aangebrachte isolatie)  of zelf isoleren met 20 a 25cm. 

ik hoor ook altijd beweren dat vacuüm beter is, maar dan zit ik met 2 vragen:

- oostenrijk, het land in europa met de meeste m² zonnecollectoren per inwoner gebruikt bijna geen vacuüm.

- in duitsland en ook een beetje in oostenrijk en zwitserland zijn er ondezrtussen meer dan 200 projecten met sonnenhaüser, dat wil zeggen, minstens 50% van de verwarming met de zon, en voor zover mij bekent niet 1 met vacuümbuizen.  en ik zou toch denken dat zeker als we het over verwarmingsondersteuning hebben het dus over de winter gaat.  wanneer is - volgens mij - vacuüm interessant?  als je zonnige winters hebt met zeer lage temperaturen (zuidpool bv) en loodrecht opgesteld, anders blijft de sneeuw er op liggen.  maar dat is nu niet de typische belgische winter.

hans d

afbeelding van robin demey
30/04/2012 - 22:55

Kijk zeker of het mogelijk is om een douchewarmtewisselaar te plaatsen. Verdient zich in jullie geval zeker zeer snel terug.

Zie: https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0Ar09ZEbaFGhzdGNRNDhmcDVzZElVXzFaU2FELWh0VXc

afbeelding van Nico-40
01/05/2012 - 09:14

 Hallo,

 

Hartelijk dank al voor jullie reakties.

Als ik het dus juist lees, wegblijven van vacuumbuizen, een groter vat steken, en liefst minder oppervlakte van collectoren.

In principe gaat dit de prijs toch net opdrijven, en wat dan in de winter, dan moet ik meer water gaan naverwarmen maw dat gaat toch meer energie vragen ?

Wat die prijs betreft, er is een leverancier die op een ander forum gereageerd heeft met te stellen dat al het bovenstaande veel te overpriced is en een aanbod gedaan heeft met oeg materiaal (ook een gelaagde boiler) dat duidelijk lager ligt dan zelfs een ruvisol.
als ik zie dat een gelaagde boiler van oeg van 1000L ongeveer de helft kost van deze van latento, dan heb ik daar bedenkingen bij.

Ofwel heeft latento een dergelijk sterk produkt dat ze dit er voor kunnen vragen, net zoals tisun dat heeft bv (want dit is oostenrijks dacht ik) ofwel ligt de kwaliteit van eog beduidend lager . Dit wil nu niet zeggen dat ik een porshe of mercedes  wil, een goede volkswagen is ook zeer degelijk, maar voor een alda pas ik.

Dit maakt de verwaring alleen maar groter .

Bij mij is goedkoop niet altijd goede koop en zit er redelijk sterk ingepompt, anderzijds heeft dat het nadeel dat ik nogal is voor de duurdere spullen ga die mss prijs kwaliteit minder zijn maar 10000 euro uitgeven voor alleen ww produktie is er toch wel iets over vind ik.

 

Nico

afbeelding van jef-14
01/05/2012 - 09:44

Nico,

Om in de transportsector te blijven; je hoeft geen Porshe , een Volkswagen vind je prima.  Misschien eerder tijd om aan een fiets te denken ! Je moet niet zoeken naar een manier om zo goedkoop mogelijk veel warm water te verbruiken . Je verbruik moet fors dalen !

Hier wonen 2 ouders met 2 studenten en ik berekende al enkele malen de rentabiliteit van een zonneboiler. Wel telkens opnieuw hetzelfde resultaat. Zo'n ding is nooit rendabel als je zuinig omspringt met je warm water .....  Toch neemt iedereen hier dagelijks een douche hoor. En je zoon .... hoog tijd om in te grijpen

afbeelding van Hans Delannoye
01/05/2012 - 10:40

jef

ik weet niet of een zonneboiler niet rendabel kan zijn als je een beetje zuinig bent met warm water, wat sowieso eerst moet komen.  met de huidige subsidies kom je toch al een heel eind. 

de vraag is natuurlijk hoe je de rentabiliteit berekend, enkel op je eigen persoonlijke economische vlak, of reken je veel ruimer en hou je rekening met je CO²-uitstoot bv?

met een zonneboiler kan je makkelijk - zeker als je een beetje zuinig bent - 50 tot 70% van je warm water CO²-vrij aanmaken.

afbeelding van jef-14
02/05/2012 - 09:48

Hans,

Hoe bereken jij als zelfstandige rentabiliteit ? “enkel op je eigen persoonlijke economische vlak” of werk jij gratis voor moeder natuur ?

Maar ook op het gebied van Co2 moet je de middelen waarover je beschikt zo optimaal mogelijk gebruiken.
Als we over PH spreken zeg je altijd de energie die je niet gebruikt is zowel economisch als ecologisch de beste.
Waarom zou dat niet op warm water slaan ?
afbeelding van Hans Delannoye
02/05/2012 - 23:15

jef

wat dat eerste betreft kan ik je verzekeren dat ik regelmatig in de clinch lig met zowel m'n boekhouder als m'n bank, centen verdienen kom bij mij zeker niet op de eerste plaats.  maar ik heb wel een verantwoordelijkheid tegenover diegenen  die bij mij hun boterham verdienen, ik moet er dus in de eerste plaats inderdaad voor zorgen dat ik hun loon kan betalen.

ik verbruik heel weinig warm water en energie, en toch wek ik de rest in de mate van het mogelijke op met de zon, goed wetende dat ik dat er financieel nooit uithaal.  in ons nieuwe gebouw staat een boiler van 37400 lt en komt er 60 m² zonnecollectoren waarmee we van ons passsiefghebouw een echt nul-energiegebouw (toch voor verwarming) willen maken.  en ik maak me geen illusie's, dat zal ik in de jaren die ik hopelijk nog tegoed heb nooit terugverdienen, temeer daar ik blijkbaar geen subsidies zal krijgen, blijft voor mij als bedrijf enkel nog de investeringsaftrek, dat is toch nog iets. .  ik probeer m'n persoonlijke CO² belasting voor zover als mogelijik op nul te brengen, al zal dat voor elektriciteit en m'n wagen nooit helemaal lukken.

en ja, ik heb altijd gezegd dat het zo weinig mogelijk gebruiken van energie ecologisch het beste is.  dat slaat natuurlijk net zo goed op warm water, daarom wil ik dat beetje dat ik nodig heb in de mate van het mogelijke met de zon maken.   en ik zie dus niet in welke mate ik daar nu mee in tegenspraak ben, dat zal je toch even moeten verduidelijken, voordat je insinueert dat ik dat niet belangrijk vind.

hans d

 

afbeelding van jef-14
03/05/2012 - 03:20

Sorry Hans, het is wel degelijk in tegenspraak. Wat jij zegt komt er op neer dat je niet hoeft te isoleren , energie te besparen ,zo lang je energie maar hernieuwbaar is. Dus een niet geisoleerde woning elektrisch verwarmen kan als je een groot oppervlakte zonnepanelen legt. Daar komt bovenstaande redenering op neer. Voor de rest heeft je boekhouder natuurlijk gelijk. Middelen zijn schaars ( geld maar ook energie of water) gebruik ze zo optimaal mogelijk als je wilt dat het blijft duren. Dat geld voor de middelen van je zaak maar evenzeer voor de middelen uit de natuur zoals zonne energie of water.

afbeelding van Hans Delannoye
03/05/2012 - 07:30

geachte heer jef 14

waar heb ik gezegd dat je niet zuinig moet omspringen met water of energie of eender wat? 

hans d

afbeelding van Hans Delannoye
01/05/2012 - 10:27

nico

ik zou van vacuümbuizen wegblijven, maar ik vrees dat dat, zoals met zoveel een kwestie van believers en non-believers is.  ik stel alleen maar vast dat vacuüm weinig kans krijgt net daar waar het meeste van zonne-energie gebruik wordt gemaakt.  en ik behoor inderdaad bij diegenen die niet in vacuümbuizen geloven, zeker niet in ons klimaat.  en ik wacht nog amltijd op echte bewijzen dat ik het bij het verkeerde eind heb.

groter vat, zeker, minder collectoren heb ik niet gezegd, of toch niet zo bedoeld, ik wou daarmee zeggen, dat een goed buffervat minder kost en meer opbrengt dan meer collectoren.

oeg is inderdaad een prijsbreker, maar of de kwaliteit even goe dis, daar heb ik m'n twijfels over.  zo vind je absoluut geen technische informatie over hun collectoren, en dat doet bij mij direct twijfels rijzen.  als ik een goeie collector op de markt breng, communiceer ik echt wel over de cijfers.  ik lees ook iets over aluminium collectoren, en die scoren sowieso een stuk slechter, aluminium geleidt de helft minder goed dan koper.  hun " Hygiene-Schichten-Kombispeicher 1 " 1100 lt heeft een stratificatiebuis met een ingebouwde boiler en dus is het legionellaprobleem daar niet mee opgelost, en heeft 85mm zachtschuimisolatie, wat beneden alle peil is.   hun " Hygiene-Schichten-Kombispeicher 2 " 1000lt heeft ook een stratificatiebuis met een ingebouwde spiraal (dus doorstroom) en heeft 100mm zachtschuimsiolatie, wat al iets beter is. het vreemde is dat deze goedkoper is dan de vorige.  maar hun website is niet altijd even duidelijk, volgens mij staan de databladen en tekeningen niet altijd op de juiste plaats.  ik heb een tijd geleden 10 ketelgroepen besteld met automatische ontluchters, en er waren er "maar" 8 die vanaf de eerste dag lekten.  maar heel misschien heb ik pech gehad, maar het maakt het vertrouwen er niet groter op.  en ik wacht nog altijd op vervanging van de lekkende ontluchters.

de latento is inderdaad redelijk duur, maar je hebt de zekerheid dat ie ook binnen 200 jaar nog niet doorgeroest zal zijn.  maar er zijn nog genoeg alternatieven, maar voor een 1000 lt met gelaagde opslag, warm water in doorstroom,, 130 tot 160mm isolatie zal je wel snel tegen de 3500 a 4000 € zitten + btw.  de tisun pro-clean is een mooi product, maar of die nu echt beter is dan andere stratificatieboilers moet ik nog eerst eens zien.  de SWW warmtewisselaar  mocht in elk geval wel wat groter.  al zou dat geen probleem mogen zijn voor een "ecobouwer", want ik ga er van uit dat die een beetje zuinig is met warm water  :-)   en ik heb geen idee van de prijs, dat is blijkbaar een goed bewaard geheim.

tja, die keuzes zijn altijd moeilijk, zeker als je onvoldoende informatie krijgt van sommige leveranciers.

afbeelding van Nico-40
01/05/2012 - 10:46

 Hi Hans,

Bedankt voor deze info. Hier ben ik zeker iets mee.
Dat van OEG was al mijn vermoeden, maw daar blijf ik best van weg.
Als en gelaagde boiler "slechts" een 1000 euro zonder btw meer kost dan is dit zeker niet de kost op de installatie en dat geef ik dan graag meer uit.

Ik ga ook eens horen bij latento want ik heb ook al gelezen voor een latento xxl van 1000L, het vordeel dat ik hier zie is dat het geen vers water is, maw geen probleem met legionella.
Wat die andere gelaagde boilers betreft, mijn leverancier is niet getrouwd met latento, maw hij biedt ook alternatieven aan. Ik zal er nog is mee bellen, want zelf heb ik al aan het googlen geweest maar er zijn zoveel merken en soorten dat je door het bos de bomen niet ziet.

@Jef,

Dat het verbruik minder kan, daar ben ik me zeker van bewust en daar iets aan gedaan worden. Anderzijds wil ik hier niet de politie gaan spelen, er zijn grenzen, ik sta ook al is graag 5-10 minuten onder de douche i,n het weekend en het verbruik ligt dan nog altijd lager dan een bad nemen.

 

@ robin,

ik ga zeker die ww is bekijken, niet alles moet finacieel terugverdienbaar zijn op 5jaar. Daar heb ik mijn pv's voor . De opbrengst daarvan kan ik investeren in dingen die iets minder rendabel zijn maar toch verantwoord zoals bv die zonneboiler of zoals je zelf aangeeft de ww.

Nico
 

 

 

afbeelding van Hans Delannoye
01/05/2012 - 14:29

de latento 1000 lt komt er voorlopig zeker niet,  teveel problemen in de productie, ze krijgen hem niet goed. 

maar ook de andere stratificatieboilers werken meestal met SWW productie in doorstroom, dus ook daar geen legionelleprobleem.

hans d

afbeelding van robin demey
01/05/2012 - 15:09

Wat technische uitleg: izen.eu/files/shop_product_download/1257786813/Infofiche%20WTW%20pdf.pdf

Ik heb hem daar gekocht en je krijgt er nog 10% korting op je gezinsbondkaart ;-).

afbeelding van jef-14
03/05/2012 - 03:28

Nico,

" Anderzijds wil ik hier niet de politie gaan spelen, er zijn grenzen, ik sta ook al is graag 5-10 minuten onder de douche i,n het weekend en het verbruik ligt dan nog altijd lager dan een bad nemen." Als je 10 minuten lang 15 l / min verbruikt is er niet zo geweldig veel verschil meer met een bad vrees ik. En politie spelen ..... Hoe ver  drijf je de redenering door ? Wat is er mis met je kinderen leren dat energie en water kostbaar zijn en dat er dus zuinig mee moet omgesprongen worden ? Een kind iets bijbrengen heeft absoluut niets met politie te maken . Al zouden ( in ernstige gevallen) sommige ouders beter wel politie spelen ipv hun kinderen 's nachts op straat stommiteiten te laten doen .... Het geweld , de rellen van de jeugd in Antwerpen en Brussel had voorkomen kunnen worden als hun ouders " politie gespeeld" hadden denk je niet ? Wel als we willen dat er ook voor onze nazaten nog een leefbare wereld is zullen de huidige ouders hun kinderen moeten opvoeden.

 

afbeelding van Kris Vandermeulen
03/05/2012 - 09:32

zijn de boilers van Rotex dan de moeite ?

voor zover ik kan lezen is het zo de zelfde opzet als de Latento boilers: harde plastiekschalen met daartussen isolatieschuim en SWW in doorstroming

 

afbeelding van Hans Delannoye
03/05/2012 - 20:06

kris

zo doe je toch een beetje onrecht aan het systeem.  je kan op die manier elk product minimaliseren.  uiteindelijk wat is een PV paneel? zand tussen twee lagen zand?

latento en rotex zijn om te beginnen stratificatieboilers, wat een merkelijk hogere opbrengst geeft dan de klassieke zonneboiler.  de "plastiek" maakt dat ik er 1000 jaar garantie durf op geven tegen doorroesten.  of nog, als hetinox  binnenwerk binnen 100 jaar stuk is, open je het deksel, haalt de hele handel er uit en steekt er nieuwe flexibels in, en je kan weer 100 jaar verder.

of het de moeite is moet je natuurlijk zelf uitmaken.

afbeelding van Kris Vandermeulen
04/05/2012 - 14:32

ja, Hans, zo cru was mijn vraagstelling ook weer niet hoor  ;-)

de eigenschappen van de 'plastieken' binnenschaal en inox binnenwerk, gecombineerd met stratificatie principe, zijn voor zowel de Latento als de Rotex een hele grote pluspunt.

 

maar mijn vraag was eerder of er een voorkeur bestond voor Latento tov. de Rotex boiler omwille van een reden ofzo die ik niet kende

 

zo heeft de Rotex bv. geen latent materiaal in de boiler (wel in de Latento) maar betekent dit dan ook een wezenlijk nadeel tov. de Latento??

 

dat zijn zo eerder mijn vragen ....

dus Hans, je mag nog altijd antwoorden ....

afbeelding van Hans Delannoye
06/05/2012 - 19:02

dag kris

bij deze dus.  ik ken de rotex niet zo goed, en dus kan ik daar geen sluitend antwoord op geven.  voor zover ik kan zien is het grootste verschil met de lantento dat het geen stratificatieboiler is (??).  het latentmateriaal moet je niet overroepen, dat heeft maar een beperkte invloed, ongeveer 800 watt extra vermogen, maar het voordeel is wel dat de parafinne bovenop het water gaat liggen en de warmteverliezen behoorlijk remt.

een ander voordeel (voor beide) is dat je met dood water werkt en de uitzetting in het vat wordt opgenomen, je hebt dus geen extra expansievat nodig voor die 500 lt.

 

 

afbeelding van vdbriel
06/05/2012 - 22:11

Hans,

1000 jaar garantie tegen doorroesten daar kan ik inkomen. Maar scheuren kunnen ze wel. Ik heb een latanto staan en jawel na een half jaar is ie aan het kraantje onderaan beginnen scheuren. Er lekte een heel klein beetje water uit.

Ik heb IVL en mijn installateur gecontacteerd en ze hebben onmiddelijk toegegeven dat er een productiefout in een aantal van hun boilers zat. Ik dacht ze spraken van 1 op 10  van de boilers die het probleem hadden. Jij moet er vast en zeker ook een aantal tegen gekomen zijn bij jou installaties.

Ze zijn hem kostenloos komen vervangen. Geen slecht woord daarover. Robert vertelde me dat ze een kit hebben om het kraantje eruit te halen en het gat permanent te dichten. Ik begrijp eigenlijk niet goed waarom ze dat kraantje erin willen houden. Je kan het water er tenslotte ook langs de bovenkant uit krijgen.

Versta me niet verkeerd, ik ben van dezelde mening als jou dat een plastieken vat duurzamer is dan een stalen. Maar om te zeggen dat er niks aan kan komen moet wel genuanceerd worden (blijkt uit praktijk ervaring).

Roeland

 

afbeelding van Hans Delannoye
06/05/2012 - 22:41

productiefouten zijn nooit uit te sluiten, dat is een feit.  en er zijn net zo goed stalen boilers die binnen de kortste keren stukgaan.  ik heb met latento tot nog toe geluk gehad, alleen eentje met een lekkend aanslluiting aan de bovenste aansluiting.  en met het gereedschap is dat zo gewisseld.  maar misschien heb ik er geen uit die slechte reeks gehad, dus twee keer geluk :-)

maar m'n argument blijft, je vervangt het kraantje, en je kan weer verder.  bij een lekkende stalen boiler is dat een heel ander verhaal.  ik heb ook niet gezegd dat er nks kan misgaan, daarvoor zit ik te lang in de technieken.  maar het vat op zich is eigenlijk onverwoestbaar, alleen zijn ze naar mijn goesting wat te klein.  en hun grote vat, dat wordt niks vrees ik.

 

afbeelding van eddy146
06/05/2012 - 18:08

Iemand al ervaring met het systeem van PARADIGMA.  Doordat ik een open buffevat heb zonder een warmtewisselaar zou ik graag voor paradigma willen gaan tenzij ik natuurlijk een externe warmtewisselaar zet naast mijn buffervat.

afbeelding van ruben-6
06/05/2012 - 21:43

hallo,

ik ben ook aan het nazien om het systeem van paradigma met buffer expresso en WTW te gebruiken. Het zou leuk zijn feed back te krijgen van mensen die dit reeds in gebruik hebben...?

afbeelding van ruben-6
07/09/2012 - 18:22

Ondertussen nog niet beslist... Ik heb van iemand gehoord dat hij een Rotex heeft met leegloop systeem en vacuumbuizen. Begrijp dit niet goed maar ben alvast aan het nazien of Rotex interessant is in combinatie met CV ondersteuning. Paradigma is nogal prijzig. Nog iemand die vlakke platen heeft met CV ondersteuning en zijn ervaring kan delen?

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.