"Ademende" muren - een fictie?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik las in een artikel van Abert Walch (docent bouwfysica aan universiteit Kassel, Duitsland) dat "ademende muren", vrij vertaald (m.b.v. mijn schoolduits...), niet bestaan - zie o.a.: 8ung.at/energieberatung/atmung.htm).

Wat hij, in het kort, beweert is o.a. dat:

1. Muren zelf luchtdicht zijn en dat hooguit door slechte afdichting (= kieren) bij drukverschil (= wind) luchtstroming (= tocht) kan ontstaan; dat is alleen maar slecht nieuws (o.a. energie verlies) en zeker iets anders dan dat de muren "ademen".

2. Het vochtopnemend vermogen (d.m.v. "waterdampdiffusie") van zelfs zeer "open" wanden valt in het niet bij de aanwezige c.q. af te voeren hoeveelheid vocht in een ruimte; daarom mogen luchtdichte wanden ook best dampdicht uitgevoerd worden, terwijl het vochtgehalte/afvoer d.m.v. ventilatie geregeld moet worden.

3. Ervan uitgaand dat de buitenkant van een wand wel dampdicht is uitgevoerd (Peter: ik neem aan dat ie dat zo stelt vanuit het idee dat waterdicht automatisch dampdicht is waat natuurlijk niet altijd zo hoeft te zijn), betekent een dampopen binnenzijde van de muur potentiele problemen in de muur (bij condensatie tegen de koudere buitenzijde); daarom moet binnenzijde ook dampdicht zijn.

4. Het zeer beperkt vochtopnemend en -afvoerend vermogen van een muur moet niet verward worden met de weldegelijk goede vochtregulerende werking van een poreuze laag op de binnenkant van de muur; die hoeft echter maar 10-15mm te zijn omdat de regulerende werking slechts actief is in de eerste 8-13mm. (Peter: Wat hij niet zegt maar neem ik aan wel bedoelt is dat de muur indien ie niet van zichzelf dampdicht is d.m.v. een dampdicht folie tussen muur en de dunne binnenlaag alsnog dampdicht wordt gemaakt).

5. Lucht- en dampdicht bouwen (o.a. gepropageerd vanuit energetisch oogpunt door de opkomst van passiefhuis etc.) wordt vanuit de (bio)ecologische hoek ten onrechte als ongezond afgespiegeld; in feite is vertrouwen op dampopen muur bij onvoldoende (Peter: dus natuurlijke?) ventilatie veel ongezonder.

Mijn vraag nu is of dat betekent dat (dus) altijd een dampdicht folie moet plaatsen als je vermoedt dat je binnenwand niet dampdicht is; bijvoorbeeld als je met strobalen bouwt en een leemstuc aan de binnenzijde hebt: leemstuc is vochtregulerend, maar stromuur is zeker niet dampdicht zonder een folie. En is bovenstaand dan ook niet van toepassing op het dak? Of hoeft het in beide gevallen (muur en dak) niet als je buitenzijde maar voldoende dampopen is (wat bij een stromuur alleen kan zonder schade aan die muur d.m.v. een zeer ruime dakoversteek en/of houten bescherming van je leemmuur). Op dit forum ook diversen bijdragen m.b.t. dampopen bouwen gevonden, dus wat denken jullie van Walch's bijdrage? Alvast bedankt! Peter