aanbouw in hout | Ecobouwers.be

U bent hier

aanbouw in hout

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van stefan.vandyck
16/10/2012 - 21:47

Beste Forumlezer,

We hebben een kleine 2 jaar geleden een woning gekocht en zouden hier nu graag een aanbouw aanzetten van ongeveer een 35m². Heeft hier iemand ervaring mee? Is dit zelf te realiseren of niet?

Graag zouden we in deze aanbouw zoveel mogelijk houten elementen zien, zowel binnen als vanbuiten. Ik heb reeds offertes aangevraagt bij aannemers die hiermee bezig zijn maar ik denk dat het goedkoper kan indien we zelf veel kunnen.

Graag jullie meningen.

10 Reacties

Reacties

afbeelding van Flamingo
17/10/2012 - 16:04

Dag Stefan,

Misschien is dit alvast een nuttige link : houtinfo.nl/pdf/HW_Uitbouw.pdf

Is een handige technische fiche.

Grts

afbeelding van stefan-14
17/10/2012 - 19:10

eerst een architect (met kennis houtskelet) contacteren en bouwvergunning aanvragen !?

 

afbeelding van bertvdg
18/10/2012 - 07:12

Een aanbouw in HSB is perfect zelf te doen, HSB leent zich hier uitstekend toe.

 

Het skelet kan je perfect zelf tekenen en op maat maken, stuk per stuk. Afhankelijk van hoeveel kanten en hoeken er zo zijn is het allemaal vrij simpel. Gewoon uw verstand gebruiken, de juiste techieken en materialen. U goed informeren op voorhand en alles goed plannen is al de helft van het werk.

 

Ikzelf ben ook bezig aan een HSB PH die ik bijna volledig zelf doe, uiteraard heb ik werken zoals de gevelsteen uitgegeven aan een aannemer om het wat te doen vooruitgaan maar 90% doe ik zelf. Met hetgeen ik nu allemaal weet zou ik mijn hand niet meer omdraaien voor een aanbouw van 35m², doen zou ik zeggen.

 

Kijk ook eens op http://www.bouwdetails.be/ kan je wel wat info vinden. En als je er echt niet zo durft aan te beginnen zijn er wel bedrijven op de markt die een HSB in bouwpakket aanbieden. Zijn berekenen, tekenen en leveren alle materiaal en jij steekt het in elkaar. Maar voor een aanbouw lijkt me dat niet nodig.

 

 

afbeelding van rikdevreese
19/10/2012 - 15:27

Voor mijn aanbouw in HSB (in feite het dichtmaken van een afdak) stelt de architect dat de muur waartegen de houtskeletwand komt, moet worden doorzaagt ivm vochtdoorslag en koudebrugwerking (zie plan). Ik zou dit gedetailleerder aanpakken en de muur doorbreken en mijn houtskelet tot in mijn muur doortrekken. Op het houtskelet zou ik dan een folie nieten. Is dit een goed plan?

Als alternatief zag ik het doorbreken van de muur en in het gat perinsuls metsen als overgang naar de houtskelet.

Dank voor jullie reacties!

Rik

 

afbeelding van stefan-14
19/10/2012 - 19:46

een bouwvergunning met medewerking van architect is gewoon VERPLICHT in Vlaanderen voor zo een aanbouw

en hier op het forum werken we nog steeds niet mee aan illegale toestanden

 

MVG

Stefan

 

afbeelding van Hanne_L
19/10/2012 - 21:41

"Als voor het bouwen van de bijgebouwen constructieve ingrepen aan de bestaande woning nodig zijn (zoals bijvoorbeeld het maken van nieuwe gevelopeningen, of openingen in dragende muren), dan moet een architect  betrokken zijn"

Meestal is een architect verplicht, maar niet altijd. 

Zie de site van ruimtelijke ordening:

http://www.ruimtelijkeordening.be/Default.aspx?tabid=14859

 

Wij willen een aanbouw maken aan ons huis met de hulp van een architect. Al 3 geprobeerd, maar tot nu toe antwoorden ze allemaal dat hun orderboekje vol is (geen crisis in de bouwsector blijkbaar). Een te bescheiden klusje, vrees ik. 

 

Mvg,

Hanne

 

afbeelding van bertvdg
20/10/2012 - 07:19

@stefan14:

 

"een bouwvergunning met medewerking van architect is gewoon VERPLICHT in Vlaanderen voor zo een aanbouw en hier op het forum werken we nog steeds niet mee aan illegale toestanden"

 

 

Is hier al ergens gezegd geweest dat er geen bouwvergunning is aangevraagd of gaat aangevraagd worden door de vraagsteller?

 

't Is toch niet omdat je iets of alles zelf gaat doen (ook al is het een bijbouw) dat je geen bouwvergunning/architect moet hebben? Ik denk dat we er toch mogen vanuitgaan iedereen met een beetje verstand dit toch wel weet en er zich zal op bevragen wat er juist moet gebeuren?

 

De vraagsteller vroeg gewoon of een HSB eventueel zelf te realiseren valt, dus zelf uw bijbouw plaatsen zonder aannemer.

afbeelding van leentom
11/11/2012 - 21:04

Dit is perfect mogelijk om dit zelf te doen. Ik ken verschillende mensen die dit via iemand hebben gedaan die het pakket volledig op maat levert. Wanden gewoon in elkaar klikken. Alles is genummerd. Je kan niet missen. Er moest zelfs zo goed als niets verzaagd te worden. En was inclusief advies. In onze vriendenkring doet iedereen die bijbouwt dit nu zo. En ze zitten ook niet in de bouw hoor. Wij gaan binnenkort een eiken afdak volledig met pen en gat en een tuinhuis op maat laten leveren. Als je wil stuur ik je de gegevens door.

Als je luchtdicht gaat bijbouwen moet je wel van in het begin opletten dat je geen wachtfolies vergeet te steken.

afbeelding van doddel
16/01/2013 - 11:03

kan je me de info doorgeven van dat bedrijf wat bouwpakketten pen/gat levert?

dank!

afbeelding van leentom
19/01/2013 - 15:21

timmerconcept [at] gmail [dot] com

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.