koken zonder dampkap | Ecobouwers.be

U bent hier

koken zonder dampkap

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

20/03/2009 - 19:44

Van PHP-Platform kregen we de raad om geen dampkap te gebruiken om te koken. Wij hebben een open keuken in de living. Luchtdichte constructie met balansventilatie. Heeft iemand hier ervaring mee?

67 Reacties

Reacties

09/04/2009 - 06:26

walter,

Koken op gas dan ook ?

09/04/2009 - 06:56

Die grenswaarde van 150 Ug/M³ NO² is gemeten per 24 uur bemonstering en 90% prevalentie.

20/03/2009 - 21:28

Wij hebben lang zonder dampkap gekookt (wel in een 'gewoon' huis).
De nadelen:
Kookvocht wordt niet afgevoerd.
Meer vet op muren, plafonds, kasten,...
Kookgeurtjes blijven lang hangen.

Nu hebben we een hercirulatiedampkap.
Kookvocht wordt nog steeds niet afgevoerd.
Geurtjes verdwijnen vlugger.
Minder vet op muren en dergelijke.
Filter moet wel regelmatig vervangen worden.

Vocht wordt in jouw geval via de balansventilatie afgevoerd vermoed ik.
Voor vet en geurtjes is een hercirculatiedampkap misschien toch nuttig. Je moet daarvoor immers geen afvoer voorzien dus je woning blijft luchtdicht.

20/03/2009 - 21:47

Zal zeker niet goed zijn voor de luchtkwaliteit binnenshuis, zeker als je dan nog op gas zou koken.

20/03/2009 - 23:17
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

In de horeca wordt gebruik gemaakt van een inductiekap.
Dit systeem zorgt er voor dat er lucht wordt ingeblazen
door een tweede motor via een dubbelwandige kap. Hierdoor
is er slechts een minimale luchtverplaatsing buiten de kap
waardoor hier ook geen warmte verloren gaat.

20/03/2009 - 23:31

Peter,

heb je dat goed gehoord? Zonder dampkap: dat is niet echt goede raad. Je moet altijd iets hebben dat het vet opneemt. Anders ga je na een paar jaar altijd een laagje vet hebben op plafonds en meubelen van keuken. En dat iets is een dampkap.
Maar daarom moet je de kooklucht nog niet langs de dampkap uit je huis blazen. Je kan in mijn ervaring perfect werken met een recirculatie dampkap.

Zoek eens op ervaringen met recirculatiedampkap. je zal best wel wat terugvinden op het forum.

Walter

21/03/2009 - 12:59

Ik heb op dit forum de vraagstaarten reeds gevolgd.
Ik ben me dus bewust van het bestaan van recirculatiedampkappen.
Ik begrijp dat sommigen de koolstoffilters minder gebruiken maar dat vooral de vetafscheiders hun nut bewijzen.
Het geurtjesprobleem wordt blijkbaar tot een minimum beperkt als je een goed ventilatiesysteem hebt.
Tenslotte gebruiken we in onze huidige keuken ook onze dampkap niet dikwijls omdat deze te veel lawaai maakt. Maar ja, in onze huidige oude versleten keuken kijken we niet zo nauw.

Ik vraag dus enkel naar ervaringen van mensen die GEEN danmpkap hebben in een vergelijkbare situatie van woning. Living met open keuken en balansventilatie.

23/03/2009 - 09:40
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Koostoffilter dampkap en afzuiging keuken in de buurt van het fornuis ... bij ons geen problemen

23/03/2009 - 09:52

Peter,
Eerst zei je dat PHP je de raad geeft geen dampkap te installeren.
Nadien stelde je dat je graag ervaringen wilde van mensen met PH, zonder dampkap.

Mag ik je vragen wat je motivatie zou zijn om je dampkap achterwege te laten aub?

-lawaai?
-onderhoud?
-kost?
...

dank je

23/03/2009 - 21:30

hoi,

Ik heb even navraag gedaan bij de collega's, maar er is ergens iets foutgelopen in de communicatie.
Het is absoluut niet zo dat php aanraadt om geen dampkap te gebruiken in een passiefhuis. We raden altijd aan om met een recirculatie dampkap te werken. Zonder dampkap zouden de ventilatieleidingen veel te snel vuil en vet worden.

vriendelijke groeten,
joke

24/03/2009 - 06:20

joke,

Neemt u nu niet als PHP een standpunt in(koken met gas met recirculatiedampkap) die op termijn veranderd moet gaan worden omdat hier risico's ontstaan ?

Filtert de recirculatiedampkap bijv onverbrande gassen bij het koken op gas ?

Het schijnt vreselijk ongezond te zijn te koken op gas als die onverbrande gassen niet gelijk de keuken uit vliegen.

Na het koken(of zelfs tijdens het koken) zitten de meeste mensen toch vlak bij dit kookvuur te eten. Als dit dan een tijdelijke zeer ongezonde leefomgeving is, is dit niet echt te adviseren.

24/03/2009 - 11:42

Rene,
Je doet aan goedkope speculatie lijkt mij.

"het schijnt vreselijk ongezond te zijn"

Filtert de re-dampkap onverbrande gassen?
Wss niet nee, daarom dat je nog BV hebt.
Is er uberhaupt gevaar op onverbrande gassen in een deftig kookvuur? Hoe realistisch is die stellingname?

Een gewone dampkap zuigt ook lang niet alles af wat er zich onder de kap bevindt, zelfs niet als ze 90cm breed is en het kookvuur maar 60cm breed.

Ik zie geen risico's onstaan op termijn. Er is al voldoende kennis van gasverbranding en ruimte-ventilatie om daar passend op te reageren.

Zet jij je dampkap aan als je meer dan bv. 5 kaarsen aansteekt?
Een kaarsvlam is pakker onzuiverder dan een gasvlam.

24/03/2009 - 12:43

Biedt, voor een passiefhuis, de speciale dampkap "Centrallogic" van ATAG (ik weet niet of er voor het ogenblik producenten zijn met een vergelijkbaar toestel)eigenlijk veel meerwaarde tegenover een gewone recirculatiekap ? Deze ATAG-dampkap leidt een deel van de kooklucht naar het ventilatiesysteem en recirculeert de rest. Het enige "voordeel" is wellicht dat je (een heel klein beetje) sneller overal in huis kan meegenieten van een deel van de warmte die hieruit kan worden gerecupeerd. Daar staat dan wellicht tegenover dat hoe dan ook - zelfs na het passeren van de vetfilter van de dampkap - de filter van de warmtewisselaar in de ventilatie sneller zal moeten worden gereinigd of vervangen ?

24/03/2009 - 17:53
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Rene

Ik zou koken op gas onmiddelijk laten verbieden. Vermits de meerderheid van de huizen geen deftige ventilatie heeft zou koken op gas wel eens dramatische gevolgen kunnen hebben.

Wacht eens even, hoe lang wordt er al op gas gekookt? 50 jaar, mmm een heel generatie verloren, oeps meer dan één generatie.

24/03/2009 - 18:00

Rene,
soms moet je bochten ook echt nemen ipv ze af te snijden hoor ;-)

Rene schreef ****Hier is geconstateerd dat bij het koken op gas een slecht leefmilieu ontstaat in de keuken****

Als je goed leest staat er ***Dat koken op gas effecten KAN hebben op de luchtwegen...***

Er is een nuanceverschil hoor.

24/03/2009 - 18:06

Alain,

Alsof er niets veranderd is de laatste 5-10 jaar op het gebied van luchtdichtheid !

Verbieden van het koken op gas is niet rationeel. Daarvoor zou eerst onderzoek moeten aantonen, wat er precies aan de hand is. De opmerking is dan ook voor uw eigen rekening.

We willen graag energie zuinig wonen, maar een randvoorwaarde voor mijzelf is toch wel dat het ook nog gezond moet zijn.

24/03/2009 - 18:19

Fles,

Er zijn meer gezondheidsklachten met koken op gas als met een andere vorm van koken.

Het is inderdaad wat je wilt lezen.

Het is dus een onderzoek naar de werking van slechtwerkende ventilatiessystemen en de gevolgen hiervan voor het leefmilieu en gezondheid. Hierbij wordt geconstateerd dat er bij koken op gas meer gezondheidsklachten zijn, dan soortgelijke woningen die bijv. elektrisch koken(dus niet het kan, maar er wordt geconstateerd).

Er is dus een relatie geconstateerd tussen gezondheid en koken op gas !!!!! in woningen die vrij luchtdicht zijn en voorzien zijn van ventilatiesystemen C en D(met wtw).

24/03/2009 - 18:28

hier nog een samenvatting: zie bij koken op gas: (oude link verwijderd, admin)

24/03/2009 - 20:08

Rene,
Je neemt het Vathorst verslag. Moeten we daar nu écht nog woorden aan vuil maken?

24/03/2009 - 20:30

fles,

Lees eerst het onderzoek eens zorgvuldig. Niet alle systemen werken slecht. Maar er is wel een relatie gevonden tussen op gas koken en gezondheidsklachten.

Het beste zou zijn om bij dezelfde huizen nu vervolgonderzoek te doen naar deze relatie. Hier wordt tenslotte wat gevonden en kan verder gekeken worden naar omstandigheden. Wat voor rol speelt nu de manier van afzuigen gelijk boven het koken in zowel situatie met koken op gas en andere vormen.

De reden waarom ik hierover begin, is dat ik zelf op het punt stond een recirculatiedampkamp aan te schaffen in combinatie met gaskoken. Ik wacht hiermee tot ik meer uitsluitsel hierover heb.

Voor de duidelijkheid, ik pleit voor onderzoek, ik ben niet voor een verbod.

Wat zijn uw motieven om het verder niet te willen onderzoeken ? Maw waar zitten uw belangen ?

24/03/2009 - 21:03
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Rene

Objectief onderzoek zou zeer interessant zijn, maar dat is niet eenvoudig.

Nu heb ik al gelezen dat woningen met systeem A 16% van de tijd de IDA-3 norm niet halen, systeem D haalt in hetzelfde onderzoek deze IDA-3 norm steeds. (bron onderzoeker UGent)
De normen van "Kufstein" streven zelfs naar IDA-2 voor balansventilatie.

Ander onderzoek zou aangegeven hebben dat lawaaihinder een voorname reden zou zijn om ventilatiesystemen op een lagere stand te zetten. (bron : idem, Vathorst, kuftstein)

De europese norm voor niet residentiele ventialtie spreekt van 22m³/hpersoon om IDA-3 te halen (niet rokers), EPB legt de facto veel hogere eisen op (die verder wel niet gebruikt moeten worden). --> probleem om stille installaties te maken...

Koken op aardgas is naar voor gekomen in Vathorst, waar de ventilatie en andere omstandigheden al problematisch waren. In het onderzoek is er ook niet onderzocht hoeveel en wat de bewoners koken. Als complete leek kook ik electrisch, maar ik hoor van fervente hobbykoks dat ze aardgas willen om op te koken. Maar misschien zorgt het koken op aardgas ook wel voor meer verbranding van het klaargemaakte voedsel (hogere temperatuur)....
Ik weet wel dat de situatie de voorbije 50 jaar in 95% van de keukens qua ventilatie veel erger was. en op een windstille dag maakt de luchtdichtheid van een gebouw ook veel minder.

24/03/2009 - 21:17
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Oeps foutje, ook rene op naam getypt, moet uiteraard Alain zijn.

25/03/2009 - 11:56
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

"Centrallogic" van ATAG

> 1000 eur !

25/03/2009 - 18:29

Mijn stelling was voorzigtig te zijn met het adviseren van recirculatiedampkappen in combinatie met het koken op gas. Bij het koken op gas ontstaat NO² en CO. Een recirculatiedampkap is voorzien van een actieve koolfilter. Een actieve koolfilter absorbeert alleen organische apolaire stoffen en halogenen. Je kan hierbij denken aan smaakstoffen, kleurstoffen, PAK's, etc. Geen CO en geen NO2 dus. Op deze manier verdwijnt dus alleen het CO en NO² door uw ventilatiesysteem nl door verdunning. Dan maar hopen zeker dat desbetreffende MAC waarden niet overschreden worden zeker ????

(oude link verwijderd, admin)

blz 113 No² concentratie blz 118 CO concentratie

25/03/2009 - 21:32

euhm, rene,

ik heb nooit gezegd dat we recirculatiedampkap aanraden in combinatie met koken op gas. heb alleen gezegd dat in luchtdichte woning, met balansventilatie, een standaard dampkap niet geen goed idee is (je systeem in balans houden als die dampkap enkele 100m³ per uur wegzuigt is lastig...), en dat geen dampkap gebruiken ervoor kan zorgen dat je leidingen vervuilen.
als je schrik hebt voor koken met gas met recirculatiedampkap, moet je naar alternatieve systemen gaan zoeken, vb een luchttoevoer aan het kookvuur, zodat je de lucht die afgevoerd wordt door de dampkap aanvoert via een appart circuit. hoe je dit luchtdicht maakt als je niet kookt, en welke impact dat op je energieverbruik heeft, is een andere zaak natuurlijk.

mijn enige punt was dat php niet aanraadt om zonder dampkap te werken in een passiefhuis, that's it, je moet er niet meer in lezen...

25/03/2009 - 21:44
Bob

Ook voor ons zijn de mogelijke gezondheidsrisico's van koken op gas (versus het goede rendement) een ernstig dillemma. We kookten vroeger elektrisch en nu op gas (gezin 4 p. met huidig elektrisch jaarverbruik +/- 1400 kWh) en werken met een klassieke dampkap met directe afvoer, maar plannen een balansventilatie met WTW, dus onze luchtdichtheid komt in het gedrang. Zo nu en dan hoor ik dat er ook zoiets bestaat als 'koken op gas onder glas', waarbij de aanvoer van zuurstof en de afvoer van rookgassen een apart circuit vormen: de aanvoer van buitenaf en langs onder, afvoer net onder het glas langs achteren en ook direct naar buiten. Zo profiteer je wel van de warmte en het gebruiksgemak van koken op gas, zonder de nadelen. Ik vind niet direct veel bruikbaars op internet, iemand ervaring met het systeem?

25/03/2009 - 22:15

Bob,

vind je niets over koken met gas onder glas? Daar zou je hier op de site iets moeten over kunnen vinden.
Gas onder glas en een apart afvoer circuit, daar heb ik niet van gehoord. Geen idee of dat bestaat. Heb je al een paar gas onder glas fabrikanten/invoerders gecontacteerd?

Walter

25/03/2009 - 23:39
Bob

Ja, vooral veel vragen hier op de site, en weinig antwoorden. Op internet vooral verouderde en doodlopende links; idd ook die www.oranier.nl (de Belgische site werkt niet, veelzeggend?), blijkbaar een Duits merk. Het bijhorende pdf'je ziet er flashy uit maar is zeer summier en zegt weinig of niets over de rookgasafvoer (toch een belangrijke potentiële troef zou je denken?). Ik zal eens mailen naar die verdeler, maar ik vrees dat ook bij dit systeem de rookgassen gewoon in de keuken geblazen worden (en dat de aanvoer dus evengoed uit de keuken komt). Zo veelbelovend als de technologie klinkt, zo stil is het errond. Gas-onder-glas lijkt mij de perfecte uitgangssituatie voor een gesloten systeem - dus mits directe luchtaanvoer van buiten en directe afvoer van de rookgassen is dit toch ideaal te combineren met een BV (voor het vocht) en een recirculatiedampkap met geur- en vetfilter? Het zou toch fantastisch zijn: koken op gas met alleen de voordelen (gebruiksgemak, zuinig), zonder de nadelen (schadelijke rookgassen, onbalans in je ventilatiesysteem...)? Het verbaast mij dat er zo weinig animo rond is.

25/03/2009 - 23:53

Gas onder glas heeft nadelen en voorlopig zeker onbenutte mogelijkheden.
Voortgaand op de summiere info warmt de achterste kookzone ook op (of men dit nu wil of niet) wanneer je de voorste kookzone(s) gebruikt (logisch).
Waar de gassen daarna heen gaan kan hun blijkbaar niet veel schelen.
Indien men deze verbrandingsgassen kan kanaliseren kan men hiermee eventueel een kleine (zelfbouw) condenserende water verwarmer mee opwarmen. Leuk idee lijkt me. Financieel haalbaar? Geen idee. Na het koken van de soep en de papatjes is er dan misschien ook net genoeg warm water om de vaat te doen.

25/03/2009 - 23:57

Bob,

zo weinig animo? Waarrond zou er animo moeten zijn?

uit Rene zijn referentie hierboven: "Volgens de WHO laten epidemiologische studies echter zien dat er in woningen
waar op gas wordt gekookt over het algemeen geen (significante) gezondheidseffecten
aan de luchtwegen gevonden bij volwassenen en kinderen jonger dan 2 jaar."

Gebruikt je vrouw parfum?

Even terug serieus: ben je er echt bang van: zet je BV in hogere stand als je kookt: je zal dan een 100m3/h kunnen verversen in je keuken. Of zowat om het half uur de volledige luchtinhoud van je keuken verversen.
Ik zie eerlijk gezegd het probleem niet.

Walter

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.