waterontkalker | Ecobouwers.be

U bent hier

waterontkalker

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van georges-3
17/03/2008 - 10:26

Betreft waterverzachter.

Ik heb reeds 20 jaar een waterverzachter, toen waren we met 4 personen maar nu ben ik alleen. Het is een rechtstaand model PX 515 en er gaat meer dan 50 kg zout in, dus een redelijk groot model. Eerder spoelde hij de harsen om de 6 dagen maar nu om de 12 dagen en telkens gaat er rond de 600 liter zuiver drinkbaar water via de spoeling naar de riolering, zonder nog te spreken over het verbruik van zout (jaarlijks rond de 100 kg zout) en ook nog het verbruikt al 20 jaar dag en nacht stroom.
Mijn vraag is, zijn er geen toestellen die minder water, zout en stroom verbruiken dan die ouderwetse waterontkalkers van vroeger?

7 Reacties

Reacties

afbeelding van wonko
17/03/2008 - 11:21

Wij hebben een magnetische waterontkalker. Stond er eerder sceptisch tegenover maar als we dat toestel hadden kregen we garantie op de brander van onze centrale verwarming (hadden net een verkalkt element in onze 4- jaar oude installatie moeten vervangen!). En dat gaf dus de doorslag.

Ik heb de indruk dat het wel goed werkt.
Het kalk wordt niet uit het water gehaald maar "onschadelijk" gemaakt. Als het al neerslaat is het niet in harde schalen maar als poeder dat eenvoudig eraf kan gewreven worden. De enige toestellen waar we nog harde schalen op krijgen zijn die toestellen waar het water lange tijd blijft in staan (onze stoomkoker bijvoorbeeld). Dan kan het kalk terug in een andere toestand komen waardoor het effect van het magnetisme ongedaan gemaakt wordt.

m.a.w. waarschijnlijk niet goed voor gebruik met een voorraadboiler, wel voor een doorstromer.

afbeelding van Aquaman
19/08/2008 - 14:39

Quote:
Mijn vraag is, zijn er geen toestellen die minder water, zout en stroom verbruiken dan die ouderwetse waterontkalkers van vroeger?

Natuurlijk bestaan er toestellen die minder water en zou verbruiken dan de toestellen van 20 jaar geleden.
Wat het electriciteitsverbruik betreft; dit is te verwaarlozen aangezien die toestellen enkel stroom nodig hebben om enerzijds de tijd bij te houden en de impuls te geven dat er moet gespoeld worden, m.a.w. niet meer verbruik dan een doorsnee elec.wekker.
Uit ervaring kan ik je meegeven dat de toestellen met een electronische volumetrische besturingsklep van Fleck (de SE klep) het meest efficientste en economisch verantwoorde toestel is.

afbeelding van johan l
19/08/2008 - 21:33

Sinds gebruik regenwater voor wasmachine en WC is ons leidingwaterverbruik gedaald tot 70 m3/jaar (bad/douche/koken) voor gezin van 4. De ontkalker merk Ecowater Systems werd bijgesteld naar 1 spoeling per week van 5 minuten (ipv standaard 16 minuten) via de digitale display. Dit merk zou ook modellen hebben die het waterverbruik "meten" en pas ontkalken als het ingesteld verbruikt m3 bereikt is. En nog handig .. een vakantieknop staat er ook op om één of 2 weken over te slaan. Over het waterverbruik voor spoeling kan ik niets vinden in handleiding noch op website.

afbeelding van Aquaman
19/08/2008 - 21:47

Wat betreft het spoelwaterverbruik van de toestellen met harsen; de cijfers daarvan zal je nergens vinden. Die worden ook niet graag gegeven want die zijn niet 'commercieel'.
Ik heb verschillende toestellen op een 'testbank' uitgemeten en de verschillen zijn verbazingwekkend.

@ Johan L, de toestellen die jij bedoelt zijn die met een volumetrische besturing. Daar wordt een capaciteit ingesteld naargelang de harsinhoud, hardheid van het water en zoutverbruik.

Opgepast met het verlagen van de tijdsduur van de spoeling, daarmee riskeer je een onvoldoende geregenereerde hoeveelheid hars te hebben waardoor de efficiëntie van het toestel in het gedrang komt.

Meer info en vragen kunnen gesteld worden op dit forum over waterbehandeling: www.water-behandeling.be/forum

afbeelding van sunnybeam
19/08/2008 - 21:49

600 liter lijkt me toch veel.
Hier duurd zo een spoel proces ongeveer 90 min,ik werk met een polp die grondwater op pomp ik hier die tijdens die 90 min toch niet vaak draaien.

Christophe
mijn zonnepanelen live volgen : http://users.telenet.be/fotogallery/pv/

afbeelding van luc hoegaerts
09/09/2008 - 12:54

Ik heb reclame gekregen over waterontharder van het merk Calmat. Het toestelletje werkt met electrische pulsen en zou
zelfs aangekelkte leidingen van verloop van tijd zuiveren.
Heeft iemand ervaring?

afbeelding van eric-30
13/01/2009 - 10:58

Zou nooit een magneet plaatsen. Ben diverse fora tegengekomen waar ze weinig enthousiast zijn over die dingen. Heb eea onderzocht en kwam via deze pagina over <a href="http://waterontkalker.net">waterontkalkers</a> bij een leverancier terecht van een meer serieuze oplossing. Deze kon op verzoek referenties in mijn woonplaats overleggen en ben daar es gaan kijken voordat ik een beslissing nam. Apparaat is nu 6 maanden geplaatst en bevalt prima!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.