nucleaire kostprijs: 8 miljard | Ecobouwers.be

U bent hier

nucleaire kostprijs: 8 miljard

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van bioboer
11/03/2008 - 13:34

Bericht in De Standaard en Het Laatste Nieuws:

De nucleaire kostprijs voor de kerncentrales bedraagt 8 miljard euro

Dat is 800 euro per Belg (baby's, kinderen, volwassenen, ouderen,... alles samen).

Betaalt E-----bel dit of is dat een surplus voor de belastingbetaler bovenop zijn electriciteitsfactuur? Ook voor de Belgen die geen nucleaire electriciteit afnemen?

Weet iemand dit?

4 Reacties

Reacties

afbeelding van beaver
11/03/2008 - 13:58

De overheid betaalt dit.
En diezelfde overheid moet ook betalen als er een ramp zou voltrekken. Electrabel is maar tot een (relatief klein) bedrag verzekerd, omdat de overheid toch borg staat voor alle schade...
Moesten al deze kosten meegerekend worden in de kostprijs van electriciteit uit kernenergie.... wie doet dat eigenlijk eens ?

afbeelding van bioboer
11/03/2008 - 14:36

Is dit een éénmalige of een jaarlijkse kost?

afbeelding van jan verstricht
12/03/2008 - 21:39
Jan

Hiervoor hebben de beheerders van de splijtstof (Synatom) een nucleair passief fonds. Dit is gespijsd met een bijdrage op de kWh (vroeger in de monopolie-situatie betaalde iedereen dat, nu ken ik de details niet).

Er is een politieke discussie, aangezien de staat al zijn aandelen heeft verkocht (behalve één gouden aandeel) - dat was in dezelfde periode toen Distrigas werd geprivatiseerd, dus het is toen amper in het nieuws geweest. Het fonds wordt nu de facto beheerd door Suez.

Kernenergie heeft als "nadeel" dat het zijn afval zo goed bijhoudt - en er zelf bijzegt hoeveel het mogelijk kost. Wat niet van andere energieconversies kan gezegd worden (dagelijks mag ik als eenzame fietser tegen de stormwind de roetdeeltjes uit de voorbijsnellende dieselwagens opsnuiven, maar dat is dan geen ver-van-mijn-bed voor de meeste mensen, dus daar mag ik tijdens een openbaar debat geen opmerking over maken...).

In dat nucleair passief zit bovendien ook de nucleaire geneeskunde (voor sommigen is dat geen probleem want "goede straling"), historische vervuiling door ertsverwerking (NORM - naturally occuring radioactive materials).

afbeelding van dirk vh-1
12/03/2008 - 22:03

En wie zal de afbraak van de kerncentrales betalen (is het niet in 2025 dan is het wel later)? Juist, Ja! Wij dus.

Verhofstadt heeft toegestaan dat jaarlijks miljarden naar Suez gaan (ref PAX Electabel)... En dat zal met Leterme niet veranderen.

Dirk

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.