OSB in de badkamer | Ecobouwers.be

U bent hier

OSB in de badkamer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van edlih
09/03/2008 - 13:29

hallo,
kan ik OSB als vloer gebruiken in de badkamer?in de slaapkamers heb ik dat met parketvernis 3x gevernist en ben er erg tevreden over. Maar de badkamer is anders natuurlijk... andere vernis? of???

4 Reacties

Reacties

afbeelding van Anonieme gebruiker
09/03/2008 - 14:49
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Met een goede ventilatie, kan ook via het raam, mag dat geen probleem zijn.

Alleen een goede uitzetvoeg aan de zijkanten voorzien. En ik zou de OSB verlijmen op de balken met D3 lijm, op chape met parketlijm (pu).

De vernis mag dezelfde zijn.

Gebruik wel OSB3 met stempel zodat je zeker bent van de kwaliteit want er is rommel op de markt waarvan de verlijming niet constant is.

afbeelding van Rudy Martens
11/03/2008 - 20:37

Ik heb OSB3 in heel mijn woning, dus ook in de badkamer.

In de badkamer verzadigde ik voor alle zekerheid de OSB met 4 lagen olie (gestookt op basis van soyaolie).
Het resultaat is heel goed.

Zoals Karl schreef kan je er ook met een goede (waterbestendige) vernis afwerken.
Ook 100% eens met het lijmadvies van Karl (ik lijmde de OSB rechtstreeks op chape wel met een MS-polymeer).

Als ik het opnieuw zou doen zou ik terug OSB nemen en op dezelfde manier aanbrengen en afwerken.

afbeelding van edlih
24/03/2008 - 22:40

Dankuwel voor de reacties, fijn dat we het kunnen gebruiken

afbeelding van Anonieme gebruiker
25/03/2008 - 00:17
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

In principe kun je alle denkbare materialen toepassen in elke gewenste situatie. Het ene materiaal is in bepaalde situaties echter duurzamer dan het andere materiaal.

Met een goed ventilatiesysteem die doelmatig afzuigt in de badkamer kan er deels allergeenvorming (o.a. schimmel) voorkomen worden. Dit houdt in dat er voldoende afgezogen wordt (ca. 14 dm³/s) bij de bron van waterdamp (dus zo dichtmogelijk bij de douchekop).

Ventilatie echter is slechts een onderdeel om schimmelvorming te voorkomen. Schimmels vestigen zich op organische producten. Het toe te passen materiaal is daarom een zeer belangrijk onderdeel bij het voorkomen van schimmels in een badruimte. Dr. ir. O.C.G. Adan heeft hier uitgebreid onderzoek naar gedaan. Zijn bevindingen en conclusies zijn kort samengevat in de publicatie "Schimmels de baas" uitgegeven door SBR (voor de geïnteresseerden http://www.sbr.nl/default.aspx?ctid=409).

De vraag of je OSB kan toepassen als vloer in een badkamer is uiteraard ja. De vraag of het verstandig is om te doen uit het oogpunt van duurzaamheid is onherroepelijk nee. Je moet jezelf dus de vraag stellen of je een duurzame materialen wilt toepassen, of dat je materiaal toe wilt passen simpelweg omdat je het mooi vindt of praktisch. Een tegelvloer in de badkamer zal qua duurzaamheid nooit op kunnen tegen een OSB-vloer. Maar als je het mooi of praktisch vind moet je het gewoon doen. Echter realiseer je wel dat het veel eerder vervangen moet worden. Het tijdsbestek waarin vervanging benodigd is is moeilijk vast te stellen. Dit kan uiteraard positief beïnvloed worden door goede ventilatie en het verduurzamen van het materiaal door het bijvoorbeeld te impregneren met een vochtwerend materiaal, een goede laklaag, of een combinatie.

Succes ermee.

Ing. J. ter Meer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.