Almere krijgt derde grootste zonneveld ter wereld | Ecobouwers.be

U bent hier

Almere krijgt derde grootste zonneveld ter wereld

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Anoniem1
06/03/2008 - 13:17

Ter info:

[...]energy installation will provide around 10 per cent of the energy used to supply hot water to some 2,700 homes in the city. [...] With an area of 7,000 square metres, the size of approximately three football fields, the solar power field covers just less than half the surface of the 15,000 square metre island. [...]

Once heated, the water runs through an underground system of pipes and tubes to all homes and buildings, providing them with hot water for heating and domestic use.

Kan het zijn dat we in België voor zoiets de plaats niet hebben? Volledig artikel hier.

8 Reacties

Reacties

afbeelding van Anonieme gebruiker
06/03/2008 - 13:20
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Plaats genoeg in België, qua daken.

afbeelding van Anonieme gebruiker
06/03/2008 - 14:08
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Natuurlijk zouden we er hier in België ook plaats voor hebben. Elk zichzelf respecterend dorpke heeft tegenwoordig wel een paar voetbalvelden. Als we grond kunne vrijmaken om een paar inwoners tegen een balleke te kunne laten stampen, dan zouden we da voor iets als dit toch ook moeten kunnen???

Mor ja, er zullen weer wel wa bleiters zijn die zoiets landschapsvervuiling gaan vinden.
Een veld voor wa 'wannabe-Rode Duivels' waar ze wekelijks wa namidagen/avondjes op mekaar staan te roepen en achter een balleke lopen in het licht van enorme schijnwerpers zal voor velen ongetwijfeld een minder groot probleem zijn dan een veld vol collectoren die er maar wa staan te staan. De logica van de mensen indachtig...

afbeelding van wonko
06/03/2008 - 14:41

Misschien wel een goed initiatief, maar qua ruimtegebruik is het toch veel efficiënter om collectoren en panelen te plaatsen daar waar ze helemaal niet in de weg staan. Of anders gezegd, waar geen ander nuttig gebruik voor bestaat. Op bestaande daken bijvoorbeeld. Als je de totale oppervlakte zuidgerichte daken in een gemeente kunt volleggen zul je wel rap meerdere voetbalvelden kunnen uitsparen. Die voetballers hebben dan ook niet te klagen ;-)

En dan heb je nog het voordeel dat je minder transportverliezen hebt. Op Almere zullen de woningen misschien wel mooi gecentraliseerd ingepland zijn, waardoor die factor nog meevalt, maar in onze ruimtelijke wanorde zullen die transportverliezen een grote struikelblok zijn.

afbeelding van ah
06/03/2008 - 20:11

Ik maak er uit op dat het om zonnecollectoren gaat en dus geen pv. Dat is erg dom lijkt me, een groot overschot aan warmte straks in de zomer en in de winter levert het systeem praktisch niks. Ik zou dan in ieder geval voor pv-t gegaan zijn waarbij warmte en stroom worden opgewekt

Mvg Arnold

afbeelding van Anonieme gebruiker
06/03/2008 - 21:26
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

06-03-2008 14:41 Jan (wonko) maar qua ruimtegebruik

Akkoord, maar de bedenking die ik maak is dat minder begoeden toch ook kunnen meegenieten van. Misschien kan je eventueel zelf nog beslissen of je PV of andere op het eigen dak voorziet.

06-03-2008 14:41 Jan (wonko) transportverliezen een grote struikelblok

Weinig op in te brengen. Wat ik me wel afvraag is het volgende: ook in België hebben we hier een aantal collectieve projecten, zoals de asfaltverwarming in een sociale woningwijk (ben vergeten waar); werkte die niet met een soort reuze opslagtank? In het geval van een beperkte omgeving twijfel ik er aan of collectief dan niet goedkoper wordt. Voorbeeld: woningblok, 40 alleenstaande compacte woningen. Ik heb een donkerbruin vermoeden dat het goedkoper wordt als je dan collectief gaat, vergeleken met alle woningen (voor eenzelfde verbruik tbv vergelijk weliswaar), volledig uit te rusten met aparte boiler, regeltemperatuur, ... .

En nog iets, en dat is misschien voor een ander draadje, maar denken jullie soms aan het albedo-effect of de voordelen die groene daken in dat opzicht kunnen opleveren?

afbeelding van Anonieme gebruiker
06/03/2008 - 21:28
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

regeltemperatuur

Of temperatuur-regeling, ahem ... sorry.

afbeelding van doctordreammedia@gmail.com
15/03/2008 - 15:46

Gevraagd aan de prof uit Suske en Wiske:
Direct en zonder verdere discussie beginnen met ieder nieuw bouw te voorzien van warmte/zonne collectoren/panelen.
Maar ja, dan is de belasting en of winst van de overheid en de energie reuzen foetsie op de energie op den duur. Het opwekken van energie met de fuelcel technologie heeft ook voorrang. Groeten uit Nederland van ons ...

afbeelding van doctordreammedia@gmail.com
15/03/2008 - 16:02

Wij hebben onze woning goed geisoleerd. De besparing op energie is 65 % gebleken te zijn.....jaar na jaar na jaar.
Na twee jaar alle kosten al terug verdient. En dat al meer als 15 jaren. Beginnen mensen.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.