PV aantal contra Wp | Ecobouwers.be

U bent hier

PV aantal contra Wp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van tommy
06/03/2008 - 11:56

ik heb al 4 firma's over de vloer gekregen die allemaal ander panelen leggen om aan het gevraagd bedrag van 15000 euro te komen: 10 X 216Wp, 15 X 180Wp, 14 X 175Wp en 12 X 215Wp.

Is het voordeliger om weinig panelen te leggen met hoge Wp of andersom of telt gewoon het totaal Wp of kWh per installatie ?

5 Reacties

Reacties

afbeelding van zonstraal
06/03/2008 - 12:06

Proficiat trouwens met je eventuele aankoop

Ik zelf heb er hier 9 van 180 Wp liggen ,maar denk van nog eens het zelfde er bij te leggen.De prijsofferte ligt hier al op tafel.
Hoe hoger het aantal wp / paneel ,hoe minder plaats je nodig hebt op je dak ,en zelfs eventueel geen bouwvergunning.Zijn wel een stuk duurder he die paneelkes.
Groeten stef

http://www.zonstraal.net

afbeelding van wonko
06/03/2008 - 12:51

Ik vermoed dat al die verschillende panelen ook een verschillende oppervlakte hebben.

Volgens mij is het belangrijk om te weten hoeveel vermogen (totaal Wp) je wilt installeren. Hou zeker ook rekening met de gratis elektriciteit die je krijgt om een goede inschatting te bekomen.

Als je voldoende plaats hebt op je dak en er is geen probleem van beschaduwing (wat een deel van het dak minder bruikbaar maakt), maakt het niet zoveel uit hoeveel plaats de panelen innemen. Volgens mij is het functionele aspect tegenover de prijs een betere vergelijkingscriterium dan het aantal panelen.

Als je een klein dak hebt (of een klein bruikbaar deel) of je wilt de visuele impact van de panelen beperken, dan kun je kijken naar de totale oppervlakte van de panelen (niet het aantal!). En misschien dat sommige mensen vierkante panelen verkiezen boven rechthoekige? .....

En misschien ook nog wat plaats overhouden op je dak voor een zonneboiler! Hebben wij in elk geval gedaan.

afbeelding van roover
06/03/2008 - 13:42

Als je genoeg plaats hebt, of maar tot een maximale kWp wil gaan ifv je verbruik, dan lijkt het mij dat oppervlakte niet zo belangrijk is.
Enige criterium is dan eigenlijk EUR/Wp ; als je dan bv. 15.000 EUR betaalt voor 2.5 kWp heeft het verder weinig belang of die panelen nu 18 m2 of 30 m2 innemen.

afbeelding van jgffw
04/07/2008 - 08:39

ik heb een aantal offertes vergeleken en kom tot de constatie :

De ene werkt met panelen van 180 Wp (50 cellen) en de andere panelen van 220 Wp (60 panelen). Bijgevolg is bij de tweede per paneel de opbrengst 22% meer.
Als je dan het aantal cellen per paneel en de afmetingen bekijkt is het tweede paneel exact 22 % groter.

Dus ???? blijft een feit dat ze beiden cellen gebruiken van 156mm X 156 mm (+- 3.6W per cel).

Dus zal het eerder belangrijker zijn de specificaties van de panelen te vergelijken (procentuele afwijkingen ed.) en de prijs per Wp van de volledige installatie te bekijken.

afbeelding van patrick-44
04/07/2008 - 09:34

ik berekende de Wp/vierkante meter van een paneel, om een indruk te krijgen van de energiedichtheid van een een paneel.

hoe hoger... hoe duurder. Hoe grotere panelen, vaak hoe moeilijker om een dak vol te leggen als er obstakels zoals velux etc zijn.

Patrick

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.