nut of nutteloos pv panelen | Ecobouwers.be

U bent hier

nut of nutteloos pv panelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van ivan-11
05/03/2008 - 19:59

hallo allemaal
we zijn geinteresseerd in een pv installatie er is één klein probleem
ons verbruik is +-11000kw/jaar waarvan de helft nachttarief(verwarming)
we hebben plaats voor ongeveer 4/5kwp te plaatsen ,niet onder ideale omstandigheden(west)
nu is de vraag loont dit?
als ik zie dat op zonnige dagen een 4 kwp installatie soms 15/20 kw opleverd dan komen we er toch uit denken we of is dit een verkeerde opvatting (voor de dagstroom dan)
wie laat hier zijn ondervinding spreken?
grtz

17 Reacties

Reacties

afbeelding van mon jansegers
05/03/2008 - 21:19

5500kwh/jaar verbruik voor het huishouden? Amaai, het gemiddeld electrisch verbruik voor een gemiddeld gezin is ongeveer 3500kwh/jaar.
Het is noodzakelijk te investeren in isolatie (max. verbruik verwarming= 40kwh/m2), electrische verwarming buitengooien en voor het huishouden verminderen tot ideaal 400 a 500kwh/jaar per persoon, dan wordt het mogelijk om pv te plaatsen. Electrische verwarming is alléén verantwoord in een passiefhuis (max. 2000kwh/jaar voor een gemiddelde woning)
Mon

afbeelding van Anonieme gebruiker
05/03/2008 - 21:30
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Wegens orientatie op het westen moogt ge elke vorm van subsidiering op uw buik schrijven, los van het feit dat uw opbrengst zeer teleurstellend zal zijn. Volg Mon zijn raad, aan een huidige kostprijs van 5,5 € per kWp wens jij 5 kW te installeren, dus dit wil zeggen dat je er een dikke 25000 € voor over hebt voor een lagere energierekening: daarmee koop je heeeeel veel isolatie, spaarlampen, een goede ketel, evt nieuwe beglazing, ....

afbeelding van Anonieme gebruiker
05/03/2008 - 21:35
Luc Vander V (niet gecontroleerd)

Het is al zo dikwijls gezegd, maar mss toch nog maar eens herhalen: PV panelen zijn enkel de kers op de taart. Als je nog euros overhoudt nadat je alle andere mogelijkheden om je energieverbruik te beperken, hebt uitgeput, kan je aan PV beginnen denken.

Elektrische verwarming is wel het slechtst denkbare systeem om te verwarmen, maar bon dat is nu eenmaal je bestaande situatie.
Je verbruik ligt toch wel aan de hoge kant. Heb je wel alle mogelijkheden qua isolatie (dak, muren, ramen) uitgeput? Iedere euro die je daarin investeert zal vele malen meer opbrengen dan in je pv panelen, zowel voor je portemonnee als vor het milieu. Het zou niet de eerste keer zijn dat ik pv panelen zie op een dak dat nauwelijks geisoleerd is.
En dan in jouw geval nog op het westen gericht. Rendement zeer twijfelachtig.

afbeelding van Anonieme gebruiker
07/03/2008 - 18:10
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Jan, ivm de subsidies die volgens u niet gelden voor een woning op het westen. (oude link verwijderd, admin) hier staat duidelijk dat: de oriëntatie van de panelen tussen het oosten en het westen ligt via het zuiden en dat de hellingshoek van de vaste panelen tussen 0 en 70° ten opzichte van de horizon ligt. Indien je niet verder ligt dan het westen zal je nog altijd een belastingvermindering kunnen genieten. Indien je ligging voorbij het westen is, kan je (indien mogelijk) naar de andere kant van het dak verhuizen, daar is de ligging dan wel ok. Er is altijd een goede en een slechte kant aan een dak (traditioneel zadeldak)

afbeelding van Anonieme gebruiker
07/03/2008 - 18:52
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Wij hebben ook verwarming op elektriciteit. Ik begrijp niet goed waarom iedereen hier zo negatief over doet.

Ons verbruik is gelijkaardig met dat van Ivan.
Wij betalen 139€ per maand voor onze elektriciteit. Ik heb aan een aantal vrienden die met aardgas/mazout verwarmen gevraagd wat zij betalen voor gas/mazout + elektriciteit samen. Die komen op ongeveer hetzelfde bedrag uit als wij.
Ons maandelijks bedrag is zeker niet abnormaal afwijkend van een andere vorm van verwarmen voor een gelijkaardige woning.

Wij hebben doelbewust voor elektriciteit gekozen omdat dit (volgens ons) de enige manier is om je CO2 uitstoot zelf te bepalen. We hebben een contract "Electrabel - groen". 100% uit hernieuwbare bronnen. Als dit betrouwbaar is, dan hebben wij inderdaad geen CO2 uitstoot met onze woning.
Dit is iets dat je met verwarming op aardgas of mazout nooit kan bereiken.

Toevallig hebben ook wij deze week getekend voor een installatie van zonnepanelen van 3600 Wp.

Volgens mij kan je met een installatie van zonnepanelen op dit moment niets fout doen als je je een installatie aanschaft die optimaal gebruik maakt van de belastingaftrek (investering van ongeveer 17500€, te spreiden over 2 jaar).
Daarboven komt dat elke cent dat de elektriciteitsprijs tussen dit en 20 jaar stijgt je een extra rendement geeft op je investering!

Investering van 17500€
Belastingaftrek jaar 1 -3440
Extra belastingaftrek gemeentebelasting - 200
Subsidie gemeente -750
Belastingaftrek jaar 2 -3440
Extra belastingaftrek gemeentebelasting - 200

Eigenlijke investering: 9470€ ofwel een korting van 45.8% op het totaalbedrag!

Waar twijfel je nog aan?

afbeelding van hendrik de corte
07/03/2008 - 20:02

Dirk

U steekt een lamp van 100 watt aan. Tien uur later doet u die uit. Denkt u dat u maar 1 kilowattuur verbruikt hebt? Toch niet …
Dat wordt duidelijk als we terug gaan naar de bron. In elektriciteitscentrales wordt elektriciteit opgewekt uit kernbrandstof, aardgas en steenkool. Bij die productie en bij het transport van de elektriciteit in de hoogspannings-leidingen naar de gebruikers gaat heel wat energie verloren. Om elektriciteit bij u thuis te brengen, is ongeveer 2,5 keer ‘primaire’ energie nodig in de vorm van steenkool, gas en kernenergie.
Het is dus beter en goedkoper om elektriciteit te vervangen door een primaire energiebron als dat mogelijk is.

Jij zal antwoorden: maar ik gebruik groene stroom!
Ook met groene stroom moeten we zuinig zijn. Het is (nog) niet mogelijk om alle elektriciteit op te wekken uit duurzame bronnen. Zuinig zijn met groene energie betekent dat er meer mensen gebruik van kunnen maken en dat er minder grijze elektriciteit nodig is.

In de huidige stand van zaken is het aangewezen om alleen elektriciteit te gebruiken voor die toepassingen waarvoor geen ander alternatief mogelijk is (de meeste huishoudelijke apparaten).

groeten
rik

afbeelding van bertvdg
07/03/2008 - 20:09

@ dirk:

Mocht je uw elektriciteit kunnen opwekken en ter plaatse opslaan om dan te gebruiken voor verwarming is dat een mooie oplossing.

Maar als je uw stroom met PV panelen overdag op het net steekt en dan 's nachts stroom gebruikt via het gewone net die gemaakt is door gewone centrales. Zo groen is dat nu ook niet. Thermisch is er een pak energie verloren om die stroom te maken en dan heb je nog verliezen om deze te verdelen.

Om die ene Kwh te maken om uw accumulatiekachel op te laden zijn er 2,5 kwh verloren gegaan om deze te produceren.

afbeelding van gert-13
07/03/2008 - 20:58

@dirk,

ik zie dat je een zeer scherpe prijs hebt bedongen,
17500/3600 = 4.86 EUR per Wp (6% BTW incl).
MAg ik vragen welke panelen en installateur (samenaankoop??)

afbeelding van Anonieme gebruiker
07/03/2008 - 21:19
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Bert, Rik,

onze accumulatiekachels staan sinds deze winter op non-actief. We hebben een systeem met warmtepomp geïnstalleerd in de woonkamer & veranda (deze installatie levert ons tot nu toe een besparing van ongeveer 30%). Ons "zuiver nachtverbruik" beperkt zich nu tot de warm-water boiler...(en als deze het ooit begeeft zullen we proberen deze te vervangen door een systeem met collector).
Verwarmen doen we nu dus gewoon met dagstroom. Vandaar ook onze optie om pv panelen te installeren.
Onze 3.6 of 4 kWp zal wel niet volstaan, maar 't is al een begin.

Ik volg de redenering niet helemaal. Als ik in de loop van de dag stroom op het net steek, dan moet deze op dat moment toch minder geproduceerd worden in een centrale. Als ik deze dan 's nachts terug gebruik, dan is dat toch een nuloperatie. Of zie ik dit verkeerd?
Idem voor mijn panelen, in de zomer produceren, in de winter gebruiken om te verwarmen.

De redenering met die verliezen, daar heb ik eigenlijk nog niet bij stilgestaan. Maar als je die redenering doortrekt, dan kan je van mazout en gas toch ook wel wat verliezen opsommen...
- ontginning - transport per tanker (die gemiddeld 150 tot 230 ton stookolie per dag verbruiken) - raffinage - transport naar verdeler - transport tot aan de deur....

Ik dacht dat ik goed bezig was....dat er voor één kWh te produceren 2.5 kWh verloren gaan, dat wist ik niet...

groeten

Dirk

afbeelding van Anonieme gebruiker
07/03/2008 - 21:32
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Gert,

de prijs die ik gekregen heb voor 3600 Wp is 18500 excl. BTW.

Om een maximale aftrek te hebben zou een installatie van 17500€ voldoende zijn, dit werd ook zo gevraagd aan de verdelers, maar ik vermoed dat dit niet altijd goed uitkomt met een correct aantal panelen en een optimaal rendement van de omvormer.

afbeelding van bertvdg
07/03/2008 - 21:44

Dirk,

In theorie is het zo als je 1 kwh op het net steekt met uw panelen, en jij of uw buurman verbruikt deze direct, is het 1 kwh minder dat van een gewone centrale moet komen. Op dat moment wel ja.

Maar op de momenten dat jij uw stroom gaat verbruiken, 's nachts of in de donkere winterdagen ga je stroom verbruiken van de gewone centrales.

In de zomer heb je mss 1000 kwh op het net gestoken en in de winter ga je deze terug vragen van een gewone centrale die per kwh 2,5 kwh moet opbrengen. Zoals ik al zei, mocht je dat in batterijen rendabel kunnen opslaan om te gebruiken wanneer nodig is het perfect groen...Maar zo goed zijn onze baterrijen nog niet.

Wat betreft die verliezen: eerst gas produceren en dan transporteren, vervolgens warmte maken met gas, dan stoom, turbine doen draaien, alternator doen draaien, transporteren en dan opnieuw naar warmte gaan...Teveel handelingen voor hetzelfde.

Gas of mazout maken kost ook energie. Maar dan transporteer je ze om er onmiddelijk warmte mee te maken op de plaats waar nodig. De tussenverliezen heb je niet.

Doch, uw PV panelen zullen allesinds helpen hoor! Ik zou het toch in overweging nemen.

afbeelding van gert-13
07/03/2008 - 21:46

Dirk,

Ik ga ook een PV aanschaffen, waarschijnlijk 3.52kWp, 16 panelen Solarworld 220Wp, prijs 18515€ excl.BTW
Welke panelen heb jij?

afbeelding van Anonieme gebruiker
07/03/2008 - 21:55
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Gert,

ik heb de offerte via mail doorgestuurd

afbeelding van nathalie-1
20/05/2008 - 12:37

hallo,

wij zijn een jong koppel en hebben ons een woning gekocht van 35 jaar oud, dus deze woning is voorzien nog met een mazout ketel die nog niet erg oud is voor verwarming en warm water.
Maar wegens dat de mazout erg is opgeslaan en zeker niet zal dalen, zal dat voor ons in de toekomst een dure rekening worden. Daarmee zouden misschien overwegen om over te schakelen naar zonne-energie.
Maar kun je met die zonnepanelen zowel electriciteit,als je huis mee verwarmen en warm water produceren of moet je daar verschillende toestellen voor installeren?
Ik weet wel dat die panelen maar een max 20 jaar meegaan.
Zou dat dan verstandig zijn om naar zonnepanelen over te schakelen?
En weet iemand daar soms meer over? of kan ons daar verder raad over geven.
Wij hebben wel de plaats voor de zonnepannelen.

Greetz Nathalie

afbeelding van pol-3
20/05/2008 - 13:07
pol

zonne-energie kan helpen je kosten te verlagen maar wel niet wegnemen.

correctie zonnepanelen gaan min 20 jaar mee !

afbeelding van matthiasvk-1
20/05/2008 - 13:16

@Nathalie

- Er zijn panelen voor elektriciteit (pv-panelen) en er zijn er voor warm water (zonneboiler)
- Verwarming van het huis is moeilijk op zonne-energie, ofwel door vloer/muurverwarming en zonneboiler, ofwel op elektriciteit die dan geleverd worden door panelen (maar niet echt aan te raden)
- Panelen (voor elektriciteit) gaan wel wat langer mee dan 20 jaar hoor

afbeelding van Anonieme gebruiker
20/05/2008 - 13:33
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Nathalie

Al eens gedacht aan pellets ?

Zie andere items in dit forum.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.