Plotse condensatie | Ecobouwers.be

U bent hier

Plotse condensatie

afbeelding van Denis1983
16/06/2018 - 15:10

Goedemiddag

Ik ben de trotse bewoner van een open bebouwing bj 1978, door een gerenomeerd ingenieur - architect, vernieuwd in 2002. Aangebouwd aan onze woning een dubbele garage. De dakbedekking van de garage is 20 jaar oud, roofing, 3 cm isolatie en keien. 

Om he betonnen zicht van het plafond te bedekken werd op dit plafond een houten kader gemonteerd waarop plestic latten werden bevestigd. Omdat er een klein niveau verschil zit in het plafond bedraagt de opening tussen de plestic latten en het plafond ongeveer 2 tot 4 cm.

Geheel onverwacht beginnen we sedert een jaar of drie ( sinds dan pas gemerkt ), en enkel in de zomermaanden, last te krijgen van vocht, naar ik vermoed condensatie. Wanneer de temperatuur rond de 25 graden of meer aanhoudt, dan lekt er water door de plestic laten naar beneden. Het plaatsen van vier verluchting roosters in de plestic ( zonder doorgaan naar buiten ), heeft geen zoden aan de dijk gebracht. Het plaatsen van een ontvochtiger schijnt het probleem min of meer onder controle te houden. Echter kan ik dit niet volledig controleren omdat het probleem verborgen zit tussen het plafond en de plestic latten. Er lekt ( zo ik kan zien ) 90 procent minder water naar beneden als de ontvochtiger gedurende de zomermaanden aan staat.

Ik heb reeds verschillende dakwerkers laten komen om het probleem op te lossen, doch geen enkele lijkt me ervaring te hebben met dit probleem. Eén van de dakwerkers sprak me er zelfs van dat mijn volledig puntdak ( aangrenzend aan de garage ) vervangen zou moeten worden omdat er sprake is van condensatie in het overzetdak en dit doorlekt naar de garage. Het overzetdak is 20 jaar oud en geplaatst door een gerenomeerde firma dewelke op heden nog actief is.

Ik ben onder mijn dak geweest en alles aldaar is kurkdroog. Bovendien doet het vochtprobleem zich enkel voor aan de garage en niet aan andere muren. Het vervangen van het volledige dak zou een waar drama zijn. 

Is er iemand dewelke ervaring heeft met zulk probleem, en mij kan adviseren bij welke firma ik hier best advies inwin om het probleem structureel aan te pakken ?

Alvast bedankt. 

Denis

 

 

 

 

 

1 Reactie

afbeelding van Dirk Bauwens
17/06/2018 - 11:36

 

In de zomermaanden kan de lucht vaak veel waterdamp bevatten. Die waterdamp gaat condenseren tegen voorwerpen die kouder zijn dan de luchttemperatuur.

 

Blijkbaar heeft je garage een betonnen dak. Dat betekent veel massa die maar langzaam kan opwarmen. Daardoor zal de lucht vaak warmer zijn dan het betonnen dak en bij hoge luchtvochtigheid zal de waterdamp dan gaan condenseren tegen het koelere plafond.  

 

Ik denk dat je best begint met die plastiek latten te verwijderen. Dat zal volgens mij het probleem al fel doen verminderen, misschien zelfs doen ophouden. Zonder die plastiek latten is er namelijk veel meer natuurlijke luchtcirculatie tegen het plafond. Het plafond zal daardoor veel sneller in temperatuur kunnen stijgen, waardoor het condenseren zeker fel zal verminderen.

 

Als die maatregel niet helemaal afdoende zou blijken, dan zou je het plafond kunnen afwerken met een isolerende, dampdichte bekleding. Die bekleding is snel op luchttemperatuur waardoor condenseren tegen het plafond onmogelijk wordt.