Passieve koeling VVW | Ecobouwers.be

U bent hier

Passieve koeling VVW

afbeelding van kegel
15/08/2019 - 11:05

Wij overwegen gelijkaardig aan een BWW in de tuin op een goede diepte één (of meerdere parallel) socarex(en) te steken om in de zomer gebruik te maken als koeling via de vloerverwarming.

Het idee zou zijn om een thermostatische mengklep te gebruiken die koud water bijmengt zodat de temperatuur 1 of 2 graden onder het dauwpunt in de woning blijft. Wij verwarmen met een monobloc LW warmtepomp. Er zou dan een aparte circulatiepomp op dat circuit gezet worden. Kan ik gewoon een driewegkraan plaatsen op aan en afvoer of is dit schadelijk voor de warmtepomp? Op die manier zitten het expansievat en de filters en ontluchters nog altijd in het gebruikte circuit. 

Alvast bedankt

2 Reacties

afbeelding van walter-8
16/08/2019 - 01:21

Ik denk dat je sowieso best wel een warmtewisselaar voorziet tussen je BWW en de vloerverwarmingsinstallatie. Dit omdat ik verwacht dat die andere installatie niet zuurstofdicht is (ik begreep dat je best niet te veel zuurstof toevoegt aan het water van de vv).

Daarnaast moet je toch even de fysica van zo een installatie proberen te begrijpen.

Die installatie kan niet meer energie voorzien dan een BWW die je op de verluchting zou plaatsen. Wat veelal een relatief beperkt vermogen is.
Ik verwacht daarom dat het koelvermogen eerder beperkt is. Daarom zou ik denken dat je ook niet bang moet zijn dat je tegen een dauwpunt zou aanlopen. Buiten misschien de eerste dag dat je BWW draait. Nadien verwacht is dat de installatie relatief weinig koelvermogen levert. Of beter dat de bodem weinig energie kan afdragen omdat de temperatuurverschillen relatief klein zijn.
Dus ik zou iemand zoeken die even kan doorrekenen wat een realistisch koelvermogen kan zijn van zo een BWW.

Walter

Ps; ik denk dat je hoopt boven het dauwpunt te blijven, niet onder.

afbeelding van walter-8
21/08/2019 - 08:40

Ps: als je gewoon de BWW op de ventilatie aansluit zal je grofweg evenveel koeling brengen. Maar op de ventilatie zal bij warme dagen je dikwijls door het afkoelen van de lucht, je vocht onttrekken uit de lucht. Effect is dat je lucht inblaast met een lagere vochtigheid. En daardoor krijg je een lagere luchtvochtigheid in huis. Dit zorgt ook voor comfortverhoging op warme dagen.

Walter