opwarming PH bij hittegolf

Gisteren kwam de opwarming van passief scholen in het nieuws tijdens hittegolven.. Blijkbaar is het opzuigen van de warme buitenlucht de grote boosdoener. Ik neem aan dat dit voor scholen - meestal gesloten in de warmste maanden - wel meevalt.

Maar stelt zich dit probleem ook niet in PH ?

 

Reacties

Beste jef,

ik woon in een passiefhuis en heb de afgelopen weken binnen moet zitten. Het is er warm, maar niet dat je er mottig van wordt. Je moet natuurlijk wel zorgen dat de zonnewering omlaag is en dat je nachtventilatie toepast. Als je leest dat er geen buitenzonnewering is voorzien bij deze scholen en dat er grote glasoppervlakken zijn .... .

Nog een voorbeeld gehoord dat een nieuw te bouwen school afziet van de luifel die er rond de school gebouwd zou worden. Ik vrees dan ook dat zij de oplossing van één probleem een nieuw probleem zal veroorzaken.

de school die in het nieuws voorkwam had wel degelijk zonnewering ( op eigen kosten ) laten plaatsen

De school in Diepenbeek die zijn leerlingen naar huis liet gaan, had enkel binnenzonnewering. En ondoordacht ontwerp ofwel de afweging gemaakt dat de kans dat het nog zo warm zou worden in september miniem is en er geen buitenzonnewering voorzien diende te worden?

 

En in mei kan het niet warm zijn?

Iemand een referentie dat het hier over een passiefschool ging?

We spreken wel degelijk over passief scholen en ik begrijp dat het een algemeen probleem is . Ik citeer : "Het zomercomfort blijkt nog "een grote uitdaging" van passiefscholen te zijn. Dat blijkt uit een tussentijds rapport van AGION, het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs. Ook voor gewone schoolgebouwen blijft het comfort in de zomer een werkpunt, meldt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V)."

Passiefschool 't piepelke te Bilzen was op het nieuws, daar heeft men achteraf buitenzonwering laten installeren om de problemen wat te verminderne: http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/2871779/2016/09/…

Volgens mij een probleem dat je met deze temperaturen niet kan oplossen zonder actieve koeling. Veel glas is een eigenschap van schoolgebouwen, enerzijds om voldoende licht te hebben en anderzijds om geen opgesloten gevoel te krijgen. En laat ons zeggen dat afhankelijk van de leeftijd een kind 50W tot 100W aan warmte uitstraalt. In vele klassen zit je met 20 leerlingen dus dat is 1000-2000W aan stralingswarmte per lokaal op een moment dat je helemaal geen warmte nodig hebt.

Idd wel erg dat die passief gebouwen initieel geen (voldoende?) zonnewering hadden.
In het filmpje geeft de directrice ook een slechte uitleg over de verluchting. Die blaast niet de warme lucht binnen. Maar die lucht wordt net afgekoeld naar ongeveer de aanwezige binnentemperatuur.
Het lijkt er ook op dat er geen nachtventilatie is voorzien.
Volgens mij is actieve koeling nu nochtans niet nodig bij correct ontwerp. En dat is correct de zon buiten houden en nachtverluchting. Zeker nu in september waar de dagen al veel korter zijn moet dat toch beter lukken dan in bv juni.

Walter

Thomas,

In een gewone school heeft men eveneens de warmteafgifte van 20 kinderen. Maar daar is gewoonlijk onvoldoiende ventilatie om deze warmte af te voetren, zodat deze zich kan ophopen. Maar bij systeem D wordt deze warmte voor 85 à 90% gerecupereerd en terug in het circuit gebracht; Ik weet niet of er veel scholen zijn waar het venster gewoon open wordt gezet in de zomer. Maar als het buiten warmer is dan binnen, is dit nog geen algemene oplossing. Normaal bestaan er normen omtrent de ventilatie en de luchtbehandeling van openbare gebouwen waar zich veel volk verzamelt, maar ik heb deze normen nooit nader bekeken. Voor theaterzalen zijn ze volgens mij wel voldoende streng, daar kan men niet zonder airco. Een school is in feite niet te vergelijken met een individueel huis.

Een school, kan net zoals een individueel huis, voorzien in een bodemwarmtewisselaar (opgeschaald in verhouding dan, bijvoorbeeld onder de speelplaats) en hiermee de inkomende lucht koelen.

Er kan bijvoorbeeld ook voorzien worden in een bypass van de warmtewisselaar, en 's nachts in hoogste stand ventileren om op die manier aan nachtkoeling te doen (geen last van extra lawaai wat hiermee gepaard gaat).

Meestal is het probleem dat zicht stelt, te herleiden tot concept- of uitvoeringsfouten van de constructie en minder het "passief" concept an sich