Opstijgend vocht tegenhouden - beste DIY methodes

Wij zijn gestart met de renovatie van een oude woning (1935). We zouden graag de muren impregneren tegen opstijgend vocht omdat we in de kelder alvast zien dat de woning er last van heeft.
Wat is de beste, moderne oplossing om dit zelf te doen? Ik weet dat je in de bekende DIY winkels producten kan vinden zoals van Rubson waar je met trechtertjes het spul in de muur kan doen trekken. Het werkte bij mijn schoonouders, maar wat vinden jullie hiervan?

Reacties

ben zeker geen vochtfirma , dus heb er geen belang bij, maar als je ziet dat bij die firma's het product onder hoge druk wordt ingespoten en alle cappilairen vult , dan denk ik dat het systeem met de trechterstjes en de buisjes toch minder effectief is, je hebt enkel de zwaartekracht om het product te verdelen.

En geeft toe , zo duur is het laten injecteren nu ook weer niet, hé (+ eventueel vlaamse renovatiepremie erbij)

 

Ik ben ook geen specialist maar heb wel enkele bedenkingen uit eigen ervaring: vocht in de kelder is niet gelijk aan opstijgend vocht!!

Vocht onder het maaiveld (dus in je kelder) is insijpelend vocht, vocht boven het maaiveld kan opstijgend vocht zijn maar is dat niet persé. Dus voordat je gaat injecteren of onderkappen, zie dat je zeker bent dat er opstijgend vocht is, anders heb je kosten voor niets gemaakt.

Ik heb humabloc plus gebruikt om te injecteren tegen opstijgend vocht (een soort witte zalf). Achteraf gezien waarschijnlijk een nutteloze investering. Wij hebben ook een gebouw van ongeveer 100jaar oud gerenoveerd. Maar om dit te isoleren hebben wij een box-in-box principe gebruikt. Hierdoor kwam de oude muur volledig los staan van de nieuwe binnen muur en was die vochtbehandeling niet noodzakelijk. 

Dus als advies kan ik je geven: Plan al de werken op voorhand en zorg dat je een juiste "diagnose" hebt van al de mankementen zodat je geen onnodige kosten maakt. Betreffende het injecteren zelf: Het product dat ik gebruikt heb was héél gemakkelijk om zelf te doen. Eens je al de injectiegaten geboord hebt is de klus op een kwartier geklaard. De zalf trekt langzaam in de muur dus je hebt geen trechters nodig. Ofdat het product goed werkt zal ik pas over enkele jaren kunnen zeggen. :) 

Ik volg Jef Vp. Het is heel belangrijk om de juiste behandeling toe te passen en dat kan enkel als je een juiste diagnose stelt. 

- Condensatievocht: ventilatie 
- Opstijgend vocht: Injecteren 
- Doorslaand vocht: bekuiping of drainage