opstelling cond. gask met buffervat + cv-haard

Beste,

Ik heb afgelopen dagen al heel wat info kunnen terugvinden op dit forum, waarvoor dank.

Gezien het voor mij allemaal nieuw is lijkt het veel chinees, maar ik ben snel aan het bijleren.

We gaan in maart van start met een houtskeletwoning te Hasselt, deze wordt degelijk geïsoleerd (niet passief).

Voor de verwarming gaan we kiezen voor vloerverwarming (glkvlrs volledig, vrdp hal en badkamer + wandverwarming).

Er is door de EPB-man een voorlopige 'voorzichtige' berekening gemaakt voor ons warmteverlies, dit zou ongeveer 5,5 kW zijn.

Gezien we graag binnen enkele jaren een kleine houthaard met cv aansluiting willen plaatsen gaan we onze huidige verwarmingsinstallatie hierop afstemmen. We gaan zowieso voor een cond. gaswandketel (vooral vanwege de investeringsprijs, kunnen nadien nog steeds WP aanschaffen) en een buffervat met doorstroom voor SWW. Indien het budget dit nog toelaat komen er ook enkele zonnepanelen bij.

Ons eerste voorstel betreft het volgende : Vaillant ecotec plus vc 206, met een tisun buffervat 800L , nadien een hoxter of spartherm haard. Wordt dan mogelijks geplaatst door een ervaren installateur (Geerts)

1) Ik was vooral verschoten van de prijs van het buffervat, dus ga ook eens prijs vragen voor een Vaillant Allstor. Ik vermoed dat deze gelijkwaardig zijn? Qua grootte denk ik dat we goed zitten? We willen vooral zekerheid hebben van voldoende SWW (gelaagde buffer)

2) Verder ben ik er nog niet uit als ik voor een solo of combi gasketel zou gaan. Dit hangt van het technische aspect af. Indien we werken met een solo moet ik dus winter en zomer deze bovenste laag van het buffervat warm houden (ook zo voorgesteld in offerte). Bij gebruik van een combi komt er in de zomer (vat is koud) koud water, dus dan is de (doorstroom-)werking ok. Maar in de winter komt er warm water door. Doet de ketel een meting van het water alvorens op te starten? Want anders heb ik steeds een branderstart bij gebruik warm water in de winter, terwijl het water komende van het buffervat reeds warm is. Dit kan eigenlijk ook zo zijn in de zomer indien we werken met zonnepanelen. Welk systeem is hier logisch? Indien het een solo blijft kan ik zeker een lager vermogen kiezen, eerder 126 ipv 206. Misschien zelfs gaan voor een exclusive, moduleert een stuk lager. Waarom ik dit overweeg is dat we bij een combi steeds voldoende warm water hebben, en liever dit dan een minder debiet.

3) Wat denken jullie van de voorlopige opstelling?

Alvast bedankt voor de antwoorden!

edit : We wonen thuis met 2 volw, 2 kids + schoonheidssalon. De overtuiging om de houthaard te nemen is puur gezelligheid, de opstelling met aansluiting buffervat is eerder een leuke verplichte bijkomstigheid, die we nu wel graag correct en logisch uitgewerkt zien.

Reacties

4 maand lang (stookseizoen) elke dag een stookbeurt met 5 kg hout.

Kachelrendement 80%, en 80% van de warmte waterzijdig (hoog gegrepen).

120 dagen x 5kg x 4.5kWh/kg x 0.80 x 0.80 geeft 1728 kWh of max.172.8 m^3 gas.

Aan 0,65 euro/m^3 geeft dat 112.32 euro mogelijkse besparing op gas.

Waarom niet een gewone houtkachel? Geen al te grote om hem niet constant te moeten smoren.

120 dagen 5kg is 600 kg hout sleuren, kost ook wat als je het niet uit eigen tuin haalt.

Voor de besparing moet je het dus niet doen.

Een gewone kachel zal ook kunnen branden als de stroom eens uit valt, een cv kachel meestal niet zomaar.

Een cv kachel kan niet zomaar branden als het buffervat al vol is, eventueel door zonnepanelen (thermische) die later nog komen?

120 dagen 5 kg is ook niet evident in een goed geisoleerd huis en zeker niet als de basisverwarming reeds het nodige warmtecomfort heeft gegeven. 

4 personen en schoonheidssalon, dan denk ik eerder aan een (iets grotere) zonneboilerinstallatie voor het SWW, gekoppeld aan de gasketel. Ook E-peil gunstig.

Grote boilers (+1000l) en geothermische WP'en achteraf plaatsen kan soms moeilijk worden, deuropeningen, muurdoorvoer, draagkracht etc. Dus inderdaad nu al voorzien.

Rekentechnisch heb ik het nog niet bekeken, merci voor dit al duidelijk te maken.

Je zegt het zelf al dat het voor de besparing niet moet doen. Dit klopt, we willen een houthaard voor de sfeer. Maar ik moet de stralingswarmte te zeer beperken om een gewone houthaard, zelfs een gashaard (vlam zal steeds op minimum moeten staan), te overwegen. Dit wordt ook zo door (tot nu toe) iedereen afgeraden, begrijpelijk. Verder kan ik ook steeds gratis aan stookhout geraken (doe tuinwerken). Maar ik sta steeds open voor bedenkingen.

Phot. zonnepanelen ga ik voor verwarming niet voorzien. Enkel zonnepanelen voor SWW.

Ok, voor de duidelijkheid:
Zonnepanelen voor warm water = Zonnecollector.
Zonnepanelen voor stroom = PV-Panelen.

Als je voor houtverbranding gaat, zoek dan iets met minimum 80% rendement en lege uitstoot.

"ik moet de stralingswarmte te zeer beperken"

Cv kachels hebben meestal een redelijk groot vermogen. Kleinste is om en bij de 8 kW.
De 20/80 - ruimte/waterzijdig verhouding wordt nogal is in twijfel getrokken.
Meestal blijft er toch minstens 2 kW afgifte in de ruimte.
Een moderne luchtdichte kachel met massa spreidt de warmte in de tijd en geeft ook rond de 2 kW (piek) af, maar dan gedurende enkele uren. Ongeveer gelijk een speksteen of grote massakachel à la "finoven".
Uw opstelling is perfect mogelijk. Het is gewoon niet de eenvoudigste of goedkoopste, maar dat moet ook niet, anders blijft het het best bij dik isoleren en een beetje gas stoken.
Voor vraag 2), daar zijn zoveel variaties op, daar kan ik ni op antwoorden.

Het is dus zowieso de kleinste cvhaard om inderdaad rond de 2 kW ruimteverwarming te blijven.

De opstelling met een aansluiting met buffervat leek ons de meest logische, dan kan de warmte ook makkelijke verspreid worden tot in het zakelijk gedeelte (wat overdag steeds bezet is).

De prijs, tja... we zullen eens moeten rekenen als de investering wel nog verdedigbaar is. De grootste overweging die we eerst maakten was gashaard of houtcv. Voordeel gashaard was het gemak (klik aan, proper,...), goedkoper (plaatsing, schouw,...), bijkomend nog dat ik geen grote buffer voor de verwarming nodig heb, nadeel was dat deze steeds op het laagste regime moest branden (weinig vlam) zeker wanneer er meerdere personen aanwezig zijn thuis, enkel verspreiding woonruimte en ik betaal nog steeds gas.

Voordeel houtcv is sfeer, (in mijn geval) gratis verwarming, logische opstelling met buffervat, goede verspreiding via vloerverwarming, nadeel is vooral prijs (4.000 voor buffer, 10.000 voor haard, volwaardige schouw,...). Dit geld krijg ik er uiteraard nooit uit tenzij ik mijn jaarlijkse verwarmingsuitgaven kan reduceren tot 0 Euro en dan nog.

Ik kan deze investering 'even' uitstellen, maar moet wel op voorhand weten wat er gaat komen zodat ik de voorbereidingen kan uitvoeren (luchtaanvoer, waterleidingen, buffervat = duurste, schouw = ook duur eigenlijk).

 

Een paar bedenkingen :
- 5,5 kW lijkt me nog veel voor een nieuwbouw tenzij je schoonheidssalon zeer groot is. Dus misschien toch niet zo goed geïsoleerd ? Mijn 15 jaar oude verbouwing heeft 5.5kw nodig voor 200m2, dus nieuwbouw kan toch beter niet?
- schoonheidssalon: is dat extra veel warm water? Dan is een zonnecollector zeker het overwegen waard, meer dan de kachel aansluiten op de buffer.
- kachel op je buffer aansluiten is toch wel een grote investering. Als het echt enkel voor gezelligheid is, zou ik het ook zo doen: kleinste alleenstaande kachel zoeken en die aandoen voor de gezelligheid. Het is toch een echte stap naar stoken om warm water te hebben dan het te houden bij stoken voor de gezelligheid.
- en die installatie met je ketel rechtstreeks op de VV zal veel zuiniger en goedkoper zijn dan via dat buffervat. Het spaart je ingewikkelde 3/4 wegskranen naar de vloerverwarming. Met wat pech verlies je door de buffer meer rendement dan wat de houtkachel kan leveren. En dan heb je geld over voor de extra isolatie. ...

Beste Walter,

De 5,5 kW is een 'voorzichtige' gok van de EPB man, dit zal waarschijnlijk minder zijn. Ik veronderstel met onze isolatiewaarden dat dit zeker minder is.

Qua isolatie in t kort : 3,5 cm houtvezelplaat (steico) + 18cm rotswol (constr.) + 4 cm (leidingspouw), plat dak 30 cm rotswol, hellend dak 24 cm rotswol + 3,5 cm houtvezelplaat, vloer 10 pir platen, ramen 68mm houten profiel met 1.0 glas. Opp gelijkvloers : 150 m², verdieping 90 m² + zolder.

Schoonheidssalon heeft een douche die gemiddeld 1 keer per week door 1 persoon gebruikt zou worden, verder nog een wasbak voor ongeveer een 10 liter warm water per dag, dus niet echt veel eigenlijk.

Ik ben gisteren naar de bouwinnovatiebeurs te Hasselt geweest. Is inderdaad een te grote investering. Ik ga mijn laatste offerte bij Villa en Vuur te Vorst afwachten.

Indien we dus zonder dit systeem houthaard-cv zouden werken gaan we het inderdaad eerder 'KISS' houden. Een solo-ketel met apart zonneboilervat en als sfeermaker een kleine gashoekhaard. Een stuk goedkoper, gemakkelijker te installeren en vooral een contente vrouw (ze ziet op tegen het kuisen en zeulen met hout).

Ik wil dus na de offertes even uitrekenen wat het verschil is tussen beiden systemen en dan bekijken als het bij benadering economisch verantwoord is wanneer ik met 'gratis hout' zou stoken. Concreet zit ik voorlopig voor Vaillant ketel + gelaagd buffervat met doorstromer SWW en multiaansluitingen 850L + hoxter hoekhaard, samen boven de 18.000 Euro excl. (dit is zonder vloerverwarming en zonnecollectors). Meerprijs tov een ketel + boiler en gashaard krijg is volgens mij bijna het dubbel, zie me nog niet onmiddellijk 5 of 6.000 euro besparen met deze techniek. Of zit ik hier mis?

240m2 en als de zolder nog in het geïsoleerd volume zit is geen kleine woning meer :-). Dat loopt wel snor dan met de isolatie.

De mogelijke besparing is moeilijk. Maar al je sowieso maar met een goede 500 euro aan verwarmingskosten zal zitten is veel besparen niet evident.

Kijk eens naar buffers van Citrin Solar... Hier staat een buffer van 1000L, is 790mm breed, gaat dus door de deur...

Of een Walltherm houtvergasser. Deze kan je nog extra isoleren om minder warmte in de ruilmte af te geven. Hebben (op papier een rendement van 92%)

Ik ben het met Walter eens dat de investeringskosten te hoog zijn voor de relatief kleine besparing op gaskosten die je kunt maken. Reken de levensduurkosten (aanschaf+ 15jr verbruikskosten) eens uit voor alleen combiketel en voor combiketel met buffervat en hout-cv... je zult verschieten.

Misschien is het wel interessant om de isolatie nog iets op te voeren en dan gasloos te verwarmen, dat scheelt al gelijk de aanlegkosten van de gasinfra en jaarlijks de vaste lasten voor de aansluiting.

 

In het algemeen zou ik bij nieuwbouw sowieso aanbevelen om installaties zoveel mogelijk buiten de deur te houden en zo eenvoudig mogelijk te houden.