Opslaan van energie met de Solenco Powerbox | Ecobouwers.be

U bent hier

Opslaan van energie met de Solenco Powerbox

04/03/2018 - 10:56

Ik heb dit topic aangemaakt voor mensen met interesse in opslag van hernieuwbare energie en meerbepaald voor de Solenco Powerbox. Als ik via de website ga naar 'new en views' -> recent posts, dan kom ik uit op een artikel van Belfius, daterend van 23/03/2017. In dit artikel sluiten ze af met het volgende:

De solence Powerbox zit in de laatste testfase. "We hebben nog een aantal finale proefprojecten lopen, onder andere in Borkum, een Duits Waddeneiland, waar verschillende toestellen uitstekend functioneren. Eind dit jaar beginnen we wellicht met de voorbestellingen, zodat we de Powerbox vanaf 2018 op de markt kunnen brengen."

http://www.solencopower.com/front-page/capital-firm/

http://www.energystoragenl.nl/wp-content/uploads/2017/02/Solenco-Power_SPB-Brochure.pdf

Als alles zal werken zoals ze omschrijven in hun brochure, dan lijkt me dit wel een mogelijkheid om ons definitief van het net af te koppelen en af te zijn van het prosumententarief, toekomstige slimme meter en zelfs de gasaansluiting. Als ik de brochure zo bekijk dan lijkt me dit met de SPB-1 en SPB-3 niet mogelijk. In de wintermaanden (zoals bijvoorbeeld dit jaar in december en januari) is er te weinig zon om te zorgen voor een volle 'batterij'. Met de SPB-5 die 100 tot 1500 kWh kan opslaan zou dit wel moeten kunnen lukken. In vergelijking met een gewone batterij is het vooral interssant dat dit product ook kan zorgen voor de verwarming en sww. 

Alles is natuurlijk ook afhankelijk van de prijs. Als het toestel duurder uitkomt dan de kost voor aansluiting op het net, netvergoedingen, prosumententarief, ... is het vanuit financieel oogpunt niet interessant om hierin mee te gaan. Richtprijzen kan ik niet terugvinden. Misschien is hun product nog niet 'verfijnd' genoeg of véél te duur, maar hier zit zeker toekomst in. Momenteel is het dus vooral afwachten naar de lancering. Ondertussen heb ik over de Solenco Powerbox al wat vragen. Wat als ik na een werkdag enkel warm water nodig heb om mij te wassen? Opwarmen met een elektrische boiler afkomstig van de Powerbox? En wat me de warmte die vrijkomt bij het teruggeven van deze elektriciteit om de boiler op te warmen? En wat met het vrijgeven van de warmte indien ik enkel elektriciteit nodig heb in de zomermaanden? Opvangen met een boiler of buffervat? 

Iets om op te volgen! Wat denken jullie hiervan?

4 Reacties

05/03/2018 - 09:17

Als je in België volledig off-grid wil gaan en niet aan comfort wil inboeten, is dit inderdaad zowat de enige oplossing. Het is relatief duurzaam want je hebt geen fossiele brandstoffen nodig, al kan je je natuurlijk afvragen wat de 'embodied energy' is van al die technologie.

Maar ik kan je nu al zeggen dat enkel de SPB-1 iets of wat betaalbaar zal zijn. Kijk maar eens naar Viessmann Vitovalor 300 (€19500 voor 0.75 kW, zonder waterstofopslag). Als je 1800 kWh aan waterstof wil opslaan, heb je ongeveer een vat van 1000 liter nodig dat op 700 bar staat, en dat zal niet gratis zijn.

Dus als je dit wil doen omdat het een leuk project is, doe gerust, het is erg mooie technologie (zie ook http://hydrogenhouseproject.org/index.html). Maar als je dit doet om het prosumententarief te vermijden, ben je dom bezig. Ik begrijp persoonlijk die fascinatie met off-grid gaan niet, het is duurzamer én goedkoper van dat niet te doen.

Wat betreft de niet-gelijktijdige warmte- en stroomvraag: je zou best je overtollige stroom op het net kunnen zetten. Bij off-grid kan dat niet, dus heb je nog een buffervat nodig voor warmte en een batterij voor stroom. Of je gooit de overtollige energie gewoon weg.

05/03/2018 - 15:59

Zoals ik bij de start van dit topic heb gezegd is het niet mijn bedoeling om hiermee het prosumententarief te vermijden. Een aankoop van de Powerbox zou ik enkel overwegen als het totaalplaatje van aansluitkosten, netvergoedingen, prosumententarief en dergelijke voordeliger zou uitkomen. Zolang dit niet het geval is (zoals bijvoorbeeld met de Tesla Powervall) zie ik zelf nul meerwaarde om off-grid te gaan. Tenzij men dit doet uit idealisme of om iets minder afhankelijk te zijn van de overheid. 

 Nu is het nog koffiedik kijken wat de prijs van dit toestel zal zeggen, het concept spreekt mij gewoon aan. Het blijft zeker iets om op te volgen. De kans is natuurlijk groot dat dit in het begin onbetaalbaar zal zijn. Mocht hun toestel goede resultaten halen en mochten andere spelers op de markt ook meestappen in dit concept, kan dit misschien binnen x-aantal jaar betaalbaar worden. Vroeg of laat zit zoiets eraan te komen. 

Verder denk ik dat je de Vitovalor 300 niet niet kan vergelijken met dit project. Volgens mij werkt dit toestel volgens het principe van een warmtekrachtkoppeling. Er is namelijk aardgas nodig om elektriciteit en warmte te maken. Met de Solenco Powerbox wordt de fossiele brandstof vervangen door de groene stroom afkomstig van zonnepanelen.

05/03/2018 - 22:50

De Vitovalor werkt met een brandstofcel, die waterstof omzet in stroom. Daarbij komt ook warmte vrij die benut kan worden (= warmtekrachtkoppeling). Er bestaan ook micro-WKKs die rechtstreeks op aardgas werken maar dat zijn geen brandstofcellen.

Bij de brandstofcellen van Viessmann (en ook die van Elugie) wordt dus wel degelijk met waterstof gewerkt, maar dat waterstof wordt gegenereerd uit fossiel aardgas uit het gasnet. De werking van het toestel is dus hetzelfde als bij Solenco, maar het start van aardgas in plaats van water + zonne-energie. Als je aardgas wil vermijden, moet je in de zomer voldoende waterstof produceren voor een heel jaar en dat dus ook een heel jaar opslaan. Net die opslag zal nooit echt haalbaar worden voor een woonhuis.

Wat wel kan, is dat meer en meer huizen met brandstofcellen zullen werken, en dat beetje bij beetje het aardgas in het gasnet vervangen wordt door hernieuwbaar waterstof of synthetisch methaan. Dan gebruik je het gasnet eigenlijk als een soort grote opslagtank voor hernieuwbaar gas. En dan hebben we hetzelfde verhaal als met elektriciteit: aan het net blijven hangen is bijna altijd slimmer dan loskoppelen.

07/03/2018 - 09:45

Dat ze via hun eigen site zelfs niet contacteerbaar zijn is ook wel geen goed teken.