Opslaan van energie met de Solenco Powerbox | Ecobouwers.be

U bent hier

Opslaan van energie met de Solenco Powerbox

04/03/2018 - 10:56

Ik heb dit topic aangemaakt voor mensen met interesse in opslag van hernieuwbare energie en meerbepaald voor de Solenco Powerbox. Als ik via de website ga naar 'new en views' -> recent posts, dan kom ik uit op een artikel van Belfius, daterend van 23/03/2017. In dit artikel sluiten ze af met het volgende:

De solence Powerbox zit in de laatste testfase. "We hebben nog een aantal finale proefprojecten lopen, onder andere in Borkum, een Duits Waddeneiland, waar verschillende toestellen uitstekend functioneren. Eind dit jaar beginnen we wellicht met de voorbestellingen, zodat we de Powerbox vanaf 2018 op de markt kunnen brengen."

http://www.solencopower.com/front-page/capital-firm/

http://www.energystoragenl.nl/wp-content/uploads/2017/02/Solenco-Power_SPB-Brochure.pdf

Als alles zal werken zoals ze omschrijven in hun brochure, dan lijkt me dit wel een mogelijkheid om ons definitief van het net af te koppelen en af te zijn van het prosumententarief, toekomstige slimme meter en zelfs de gasaansluiting. Als ik de brochure zo bekijk dan lijkt me dit met de SPB-1 en SPB-3 niet mogelijk. In de wintermaanden (zoals bijvoorbeeld dit jaar in december en januari) is er te weinig zon om te zorgen voor een volle 'batterij'. Met de SPB-5 die 100 tot 1500 kWh kan opslaan zou dit wel moeten kunnen lukken. In vergelijking met een gewone batterij is het vooral interssant dat dit product ook kan zorgen voor de verwarming en sww. 

Alles is natuurlijk ook afhankelijk van de prijs. Als het toestel duurder uitkomt dan de kost voor aansluiting op het net, netvergoedingen, prosumententarief, ... is het vanuit financieel oogpunt niet interessant om hierin mee te gaan. Richtprijzen kan ik niet terugvinden. Misschien is hun product nog niet 'verfijnd' genoeg of véél te duur, maar hier zit zeker toekomst in. Momenteel is het dus vooral afwachten naar de lancering. Ondertussen heb ik over de Solenco Powerbox al wat vragen. Wat als ik na een werkdag enkel warm water nodig heb om mij te wassen? Opwarmen met een elektrische boiler afkomstig van de Powerbox? En wat me de warmte die vrijkomt bij het teruggeven van deze elektriciteit om de boiler op te warmen? En wat met het vrijgeven van de warmte indien ik enkel elektriciteit nodig heb in de zomermaanden? Opvangen met een boiler of buffervat? 

Iets om op te volgen! Wat denken jullie hiervan?

9 Reacties

05/03/2018 - 09:17

Als je in België volledig off-grid wil gaan en niet aan comfort wil inboeten, is dit inderdaad zowat de enige oplossing. Het is relatief duurzaam want je hebt geen fossiele brandstoffen nodig, al kan je je natuurlijk afvragen wat de 'embodied energy' is van al die technologie.

Maar ik kan je nu al zeggen dat enkel de SPB-1 iets of wat betaalbaar zal zijn. Kijk maar eens naar Viessmann Vitovalor 300 (€19500 voor 0.75 kW, zonder waterstofopslag). Als je 1800 kWh aan waterstof wil opslaan, heb je ongeveer een vat van 1000 liter nodig dat op 700 bar staat, en dat zal niet gratis zijn.

Dus als je dit wil doen omdat het een leuk project is, doe gerust, het is erg mooie technologie (zie ook http://hydrogenhouseproject.org/index.html). Maar als je dit doet om het prosumententarief te vermijden, ben je dom bezig. Ik begrijp persoonlijk die fascinatie met off-grid gaan niet, het is duurzamer én goedkoper van dat niet te doen.

Wat betreft de niet-gelijktijdige warmte- en stroomvraag: je zou best je overtollige stroom op het net kunnen zetten. Bij off-grid kan dat niet, dus heb je nog een buffervat nodig voor warmte en een batterij voor stroom. Of je gooit de overtollige energie gewoon weg.

05/03/2018 - 15:59

Zoals ik bij de start van dit topic heb gezegd is het niet mijn bedoeling om hiermee het prosumententarief te vermijden. Een aankoop van de Powerbox zou ik enkel overwegen als het totaalplaatje van aansluitkosten, netvergoedingen, prosumententarief en dergelijke voordeliger zou uitkomen. Zolang dit niet het geval is (zoals bijvoorbeeld met de Tesla Powervall) zie ik zelf nul meerwaarde om off-grid te gaan. Tenzij men dit doet uit idealisme of om iets minder afhankelijk te zijn van de overheid. 

 Nu is het nog koffiedik kijken wat de prijs van dit toestel zal zeggen, het concept spreekt mij gewoon aan. Het blijft zeker iets om op te volgen. De kans is natuurlijk groot dat dit in het begin onbetaalbaar zal zijn. Mocht hun toestel goede resultaten halen en mochten andere spelers op de markt ook meestappen in dit concept, kan dit misschien binnen x-aantal jaar betaalbaar worden. Vroeg of laat zit zoiets eraan te komen. 

Verder denk ik dat je de Vitovalor 300 niet niet kan vergelijken met dit project. Volgens mij werkt dit toestel volgens het principe van een warmtekrachtkoppeling. Er is namelijk aardgas nodig om elektriciteit en warmte te maken. Met de Solenco Powerbox wordt de fossiele brandstof vervangen door de groene stroom afkomstig van zonnepanelen.

05/03/2018 - 22:50

De Vitovalor werkt met een brandstofcel, die waterstof omzet in stroom. Daarbij komt ook warmte vrij die benut kan worden (= warmtekrachtkoppeling). Er bestaan ook micro-WKKs die rechtstreeks op aardgas werken maar dat zijn geen brandstofcellen.

Bij de brandstofcellen van Viessmann (en ook die van Elugie) wordt dus wel degelijk met waterstof gewerkt, maar dat waterstof wordt gegenereerd uit fossiel aardgas uit het gasnet. De werking van het toestel is dus hetzelfde als bij Solenco, maar het start van aardgas in plaats van water + zonne-energie. Als je aardgas wil vermijden, moet je in de zomer voldoende waterstof produceren voor een heel jaar en dat dus ook een heel jaar opslaan. Net die opslag zal nooit echt haalbaar worden voor een woonhuis.

Wat wel kan, is dat meer en meer huizen met brandstofcellen zullen werken, en dat beetje bij beetje het aardgas in het gasnet vervangen wordt door hernieuwbaar waterstof of synthetisch methaan. Dan gebruik je het gasnet eigenlijk als een soort grote opslagtank voor hernieuwbaar gas. En dan hebben we hetzelfde verhaal als met elektriciteit: aan het net blijven hangen is bijna altijd slimmer dan loskoppelen.

07/03/2018 - 09:45

Dat ze via hun eigen site zelfs niet contacteerbaar zijn is ook wel geen goed teken.

27/04/2018 - 22:10

Blijkbaar zijn ze toch vrij goed bezig met een BeNeLux proefopstelling: http://www.link2innovate.eu/cases/solenco-power

Ik kan mij wel indenken dat onze Belgische regelgeving nog niet klaar is voor innovatieve producten te testen. Als we de tekst mogen geloven zou het toch vrij betaalbaar zijn (goedkoper als batterijen...).

Ik snap ook niet vanwaar je gans de zomer maximaal zou moeten opladen zoals in een vorige reactie. Off grid is perfect mogelijk aangezien de zonnepanelen een gans jaar door produceren. Uiteraard in de lente/zomer meer, daar stokkeer je de overschotten van. Maar in de winter zal je evengoed overschotten hebben overdag. Minder dan in de zomer maar daar dient die buffer voor. En hoogstwaarschijnlijk ook meer zonnepanelen leggen dan je in een standaardopstelling zou doen. Zonder opslag is al de overschot...gewoon teveel, met opslag is dit een ander verhaal. Allesinds zal een ERG accurate berekening moeten gebeuren om dit af te stemmen met de praktijk.

Het is wel zo dat uw huis er geschikt voor moet zijn. Een lage warmtebehoefte en logisch omspringen met energie. Met ons passief nieuwbouwproject heb ik er alle vertrouwen in dat deze oplossing prima zou werken.

Wat me meer zorgen baart is wat er gebeurt bij een panne. Zonder koppeling op het stroomnet/gasnet wordt het vreselijk donker en ongemakkelijk terwijl jouw buren  lustig verder leven :)

30/04/2018 - 10:26

Interessant. De proefopstelling loopt tot eind dit jaar. Ik ben benieuwd naar de resultaten.

En corect, meteen ook het nadeel van off-grid gaan. Hopelijk is een panne tegen dan de uitzondering. Of misschien zijn de batterijen tegen dan betaalbaar en kan deze dienst doen als noodplan bij een panne. 

30/04/2018 - 13:17

@JeankeVG:

Inderdaad zal je in de winter overschotten hebben overdag, die je dan 's avonds gebruikt. Maar er is ongeveer 5x minder zon in de winter, net wanneer je veel energie (warmte) nodig hebt. Zelfs een (zeer) zuinig huis heeft al snel een paar honderd kWh warmte nodig in een maand als januari. Als je rekening houdt met verliezen, heb je meer dan 50 zonnepanelen nodig voor warmte alleen. Maar, in een maand juni produceren die zonnepanelen meer dan 2000 kWh op één maand tijd! En een iets minder goed geïsoleerd huis heeft zelfs meer dan 100 zonnepanelen nodig.

Je kan dus ofwel in de zomer je overschot op het net zetten (wat niet off-grid kan), of je moet voldoende opslag voorzien zodat je op jaarbasis even veel produceert als verbruikt. Of je gebruikt het teveel aan energie gewoon niet, wat een ongelooflijke verspilling is.

Wat is dan duurzamer? Off-grid gaan met een arsenaal aan technologie, batterijen en buffervaten, of aan het net blijven hangen en gewoon je verbruik minimaliseren ... De uitdagingen die je tegenkomt bij het off-grid gaan, komen we ook tegen op grotere schaal (regio, land, continent). De oefening is dus dezelfde, maar het wordt goedkoper, efficiënter en meer solidair wanneer we het met miljoenen mensen samen proberen op te lossen. Mét decentrale technologie in elk huis, maar ook met verbinding aan het net.

04/05/2018 - 23:19

@JanR

De overschotten opslaan lijkt me allesinds toch het duurzaamst? Je stuurt energie het net op in de zomer wanneer niemand er iets aan heeft. Dan moet het dus ten volle opgesoupeerd worden wanneer de capaciteit voldoende is. In de winter daarentegen wanneer we het volop nodig hebben zal energie moeten bijgemaakt worden met minder milieuvriendelijke toepassingen. Ik wacht ook de resultaten van de proefopstelling af om hier meer over te zeggen, maar ik zou niet weten waarom deze oplossing niet perfect combineerbaar is met passiefbouw. 

Tenzij men zoals eerder werd geopperd een centrale gasbuffer ontstaat met wat we aan overschotten opwekken. Zolang dat niet het geval is zie ik geen milieumeerwaarde voor overschotten op het net te plaatsen zolang je er later dan meer afneemt.

06/05/2018 - 15:43

Je hebt gelijk, dat is de oefening die we moeten maken. Maar die oefening maken op het niveau van heel de samenleving is veel eenvoudiger dan huis per huis.

In de zomer produceren we het meeste hernieuwbare stroom. Vandaag kan dat geen kwaad, want we zitten nog steeds niet aan 100%. Zelfs op een zonnige dag in de zomer, gebruiken we dus nog kernenergie. Maar in de toekomst gaan we overschotten hebben in de zomer en tekorten in de winter. Dan krijg je de situatie dat ze in de winter gascentrales moeten opzetten om stroom te produceren voor al die mensen die hun huis verwarmen met een warmtepomp. Dat is iets beter dan een gasketel, maar niet veel beter.

In theorie zou je dan zeggen: sla al die energie op in de zomer en gebruik het in de winter. Maar dat kost veel geld, energieverlies en opslagruimte. Toch gaan ze dat voor een deel doen, bijvoorbeeld door waterstof of synthetisch methaan te maken. Als je dus overschotten op het net zet in de zomer, kunnen huizen zonder zonnepanelen die gebruiken, en de rest wordt dan gebruikt voor het aanmaken van waterstof op een centrale plaats. Het alternatief is dat je zelf waterstof maakt en die op het gasnet pompt. Maar dat mag vandaag niet, en de installatie zal heel wat kosten dus lang niet iedereen kan zoiets doen. Bovendien moet je daarnaast een goede mix van wind en zon hebben (er is meer wind in de winter), en moet je heel Europa verbinden (soms waait het sterk in Denemarken, soms is er veel zon in Spanje).

Waar we geen schrik voor moeten hebben, is dat de zon 's nachts niet schijnt. Daar wordt volop aan gewerkt en krijgen we wel opgelost (door vraagsturing, batterijopslag, slim laden van elektrische auto's, ...). De echte moeilijkheid zit hem in de seizoenen: van waar komt onze stroom in de winter?

En nóg moeilijker is het vergroenen van ons brandstofgebruik: we gebruiken vandaag vier keer méér olie en gas dan elektriciteit! Wat nu dus al moeilijk is voor hernieuwbare stroom, wordt nog 4x moeilijker voor brandstoffen. Hiervoor zullen we een mix nodig hebben van oplossingen, onder andere isolatie, elektrificatie (bvb elektrische auto's) en waterstof (voor bvb vrachtwagens en industrie).