Opbrengst pv panelen 2018 hoger | Ecobouwers.be

U bent hier

Opbrengst pv panelen 2018 hoger

afbeelding van walter-8
31/07/2018 - 11:06

Al 11 jaar ligt er een installatie van 3kwp op ons dak. Ieder jaar eind augustus levert die 3000kwh op. Ik kan er bijna de kalender op juist zetten.

Dit jaar heb ik de 3.000 kWh nu al bereikt. Eind augustus schat ik tegen 3.400a3500 uit te komen. Grofweg 10% meer dan andere jaren.

Anderen ook met een duidelijk hogere opbrengst de voorbij 12 maanden?
(En ook om maar te zeggen dat na 10 jaar deze panelen nog niets aan opbrengst minderen...)

Walter

1 Reactie

Hallo Walter,

Je hogere opbrengsten kunnen komen van meer zonuren klimaatverandering), maar ook van een te klein ingeschaalde omvormer.

Als de omvormer te veel aftopt dan zal de het degenereren van je panelen niet snel merken, omdat het maximale vermogen van de panelen (zelfs al zijn ze al 10 jaar aan het degenereren) nog steeds hoger ligt dan het maximale vermogen dt de omvormer aankan.

Een andere reden kan zijn dat je geluk hebt en panelen hebt liggen die allen structureel veel beter presteren dan de Watt piek vermogens waarmee ze gedeclareerd zijn. (bijvoorbeeld bij sunpower zien we dat regelmatig) immers producenten die voorzichtig zijn moeten zorgen voor een veilige marge bij de declaratie van de prestaties van hun producten

één ding is in elk geval zeker... de zon is niet harder gaan schijnen de laatste 10 jaar :)

meer info over sunpower op www.ecopuur.be/sunpower