Opbouw akoestische + thermische gevelisolatie langs binnen?

Dag allen,

We hebben een oud huis van ca 1890 dat we wensen te isoleren. Het is een halfopen bebouwing met een enkele, nogal poreuse, baksteen (we kijken op bepaalde plaatsen letterlijk door de muur naar de buitenlucht). De achtergevel en zijgevel isoleren we langs buiten (houtwol - gevelfolie - houten gevelbekleding open voeg). Maar de voorgevel, wegens het karakter ervan, willen we graag thermisch langs binnen isoleren.

Ook wonen we aan een drukke straat. Daarom willen we, nu we ook akoestische ramen hebben laten steken, ook de akoestische isolatie van de (voor)gevel verbeteren. We willen meteen ook de gemeenschappelijke muur met de buren meenemen in de akoestische isolatie.

We zijn uiteindelijk uitgekomen op een voorzetwand. In de folder van Pavacoustics (zie p7) staat een voorgestelde opbouw: http://www.lochtenpanels.be/wp-content/uploads/2016/05/Rustig_genieten_NL.pdf

Gebaseerd op deze opbouw hebben we, van binnen naar buiten:

- Pavaferm (pavacousticsplaat op fermacell gelijmd, waar de Pavacoustics richting de muur zit), luchtdicht afgewerkt
- Luchtspouw van zo'n 2 cm (leidingen en dergelijke)
- Proclima DB+
- Metalstud op rubbers met Pavaflex (houtwol) isolatie in
- Luchtspouw 2 cm
- evt laagje traskalk om vochtindringing muur te voorkomen en luchtdichtheid te verbeteren
- poreuse bakstenen muur

Traskalk en dampremmer kan worden weggelaten wanneer we het over de gemeenschappelijke muur met de buren hebben, maar anders zou de opbouw dezelfde zijn (de pavaflex wordt wel dunner, daar de voorzetwand daar louter een akoestisch isolerende functie moet hebben, geen thermische).

Nu vertelt men mij dat ik, als het om de buitenmuur gaat, die beide luchtspouwen best achterwege laat om vochtproblemen te vermijden. Klopt dit? Want dat gaat natuurlijk ten koste van de akoestische werking. Ik meende dat het gebruik van dampopen isolatie + dampremmer voldoende zou zijn om vochtproblemen te vermijden.

Alle adviezen welkom!

 

 

Reacties