Onverwacht resultaat is negatief E-peil | Ecobouwers.be

U bent hier

Onverwacht resultaat is negatief E-peil

afbeelding van Esser
11/11/2017 - 12:56

Beste,

De bouw is beëindigd.

Hieronder informatie rond de gebruikte materialen/toestellen en het resultaat.  Ik heb er vooraf veel op gestudeerd (begonnen als leek en ik voel me achteraf nog leek) en denk achteraf dat ik beter nog meer had gestudeerd en nog meer raad had ingewonnen vooraf.  Dit benadrukt het belang van een goede architect en ene goede EPB-verantwoordelijke. 

Materialen en andere info.

Vloerisolatie : 8 cm Riba-plan, 8 cm PIR platen

Muurisolatie : glaswolplaat Isover Multimax 30 dikte 150 mm, randisolatie ondervloer : geëxtrudeerd polystyreen, volumegewicht 25 kg /m3 dikte 120mm

Isolatie dak  Isover isoconfort 35, 22 cm, Isover vario KM Duplex dampscherm , onderdak celit 22mm

deuren :  duitse dorpels voor passief woning (kaders net onder passiefwoning, passief was veel duurder)

Beglazing : TRI beglazing 4/15/4/15/4 met K=0,6W/m2K (driedubbel)

Thermisch verbeterde afstandhouders

zonnewering : Screen langs de zuidkant

Ventilatie : 86% warmte recuperatie 100% automatische bypass zomerklep, automatische vochtregeling (type D)

Lucht/water warmtepomp voor verwarming en tapwaterverwarming

Boiler 300 liter

Douche warmtewisselaar

Blowertest (V50= 1068 m3/h, n50=1/h, V50= 2,47m3/hm2)

zonnepanelen : Geïnstalleerd paneel vermogen  6540 Watt/piek,  verwachte stroomproductie (volgens producent) : 5886 kwh / jaar, 45% helling, 90% rendement (volgens producent)

Vrijstaande woning, nieuwbouw, Gewone bouw (bakstenen, geen houtskelet), dwars op het perceel voor zonnewinst. weinig ramen/deuren aan noordkant.

Beschermd volume : 561,9 m3

verliesoppervlakte : 432,54 m3

compactheid 1,3m  (niet zo goed, maar compromis ... besefte /wist ik vooraf)

Resultaat : k-peil 29 : E-peil -4

bevindingen :

* door bepaalde zaken zelf uit te voeren geld hebben we geld bespaard, soms ook overgelaten aan professional (soms goedkoper, soms zoveel beter of handiger).  Zo hebben we geholpen bij het afrollen van de vloerverwarming, het afrollen zelf kan een expert zoveel beter dat je er volgens mij niet zelf moet aan beginnen).

* luchtdichtheid is een belangrijk punt waar de beroepslui niet altijd aandacht aan besteden.  Zo sneed de bezetter de folie gewoon door indien dit makkelijker was voor hem, achteraf terug dichtmaken lukt niet perfect meer.  Voor de inbouw van de stopcontacten en schakelaars in de buitenmuren hadden we pleister gebruikt en de leidingen afgedicht met siliconen.  Perfect resultaat maar wat bleek : bij de blowerdoortest lekte de stopcontacten en schakelaars van de binnenmuren enorm.  Hadden we niet verwacht.  Dus ook aandacht voor deze van de binnenmuren.  Conclusie : de luchtdichtheid had beter gekund.

* Ik stel me vragen rond kostprijs en soort warmtepomp + aantal zonnepanelen versus nog sterkere isolatie.   Als leek kan ik hier geen antwoord op geven.  Ondersteuning van EPBer/architect had beter gekund ??. 

* zonnewering had ook gemoeten aan oostkant.  Bij het opkomen van de zon schijnt de zon al binnen, tegen dat de zon op het zuiden staat is er zomers al oververhitting.

Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben.

Groetjes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 Reacties

afbeelding van Esser
11/11/2017 - 13:15

Aanvulling ;  de warmtepomp maakt te veel lawaai. 

De chape is een anhydriet-chape (op basis van kalk).  Zeer performant in warmteopslag, maar je moet lang wachten alvorens je kan vloeren en het is ook een dure manier van vloeren;   Er zijn speciale ontkoppelingsmatten nodig, deze zijn niet goedkoop en zijn niet zo makkelijk in plaatsing.  Opgelet als je alles volledig moet overlaten aan de beroepsvloerder.  Velen kennen het niet en zijn die het kunnen .... --> €€€€€€€'s

afbeelding van poing
13/11/2017 - 10:21

Interessant!

Als ik enkel naar de isolatie waarde kijk is de U-waarde van je muren 0,20W/m²K en van je dak 0,16W/m²K.

 • Ben ik fout?
 • Zonee, waarom de keuze om de muren minder te isoleren, of je dak zo fel te isoleren?
 • Zal het S-peil dan niet zo goed zijn? Want dat kijk toch naar de schil?

afbeelding van Esser
13/11/2017 - 10:51

Goedemorgen,

Ik zit thuis na een operatie, dus tijd om snel te antwoorden (als ik het zie natuurlijk  :) ).

Ik heb de EPB-aangifte erbij gehaald (transmissieformulier).

Buitenmuren : U = 0,17W/m2K ; Dak : U = 0,19W/m2K; Vloer (ter volledigheid) : U = 0,15W/m2K

Gewenste isolatie = glaswol vanuit ecologisch standpunt.  Om beter te isoleren, hadden we een bredere fundering of een andere type isolatie moeten nemen.  Een bredere fundering en dus dikkere muren werd me afgeraden (architect) ondanks mijn aandringen, Een ander type isolatie wou ik dan weer niet.

Nu zal je zeggen : waarom dan PIR in de vloer ?  reden : foutje gemaakt bij het leggen van de leidingen.  Deze kwamen te hoog om EPS-platen te leggen (dikkere uitvulling), om hier wel de gewenste isolatiewaarde te behouden zijn we dan naar het performantere PIR gegaan.

Ik benadruk dat ik hier als leek (op vlak van EPB) ben aan begonnen in de hoop dat mijn realisatie + jullie opmerkingen bruikbaar zijn voor anderen. 

Ik moet me nog informeren over S-peil.  Ken ik niet (ai, oei :) ) .  Hoedanook, als ik opnieuw zou beginnen zou ik veel meer de afweging maken tussen isolatie en "hulpmiddelen" (zonnepanelen, warmtepomp).   

Groetjes

.   

afbeelding van Woubeir
15/11/2017 - 15:22

Momenteel is het nog het K-peil trouwens (en niet het S-peil) dat geldt en dat is met 29 beter dan de norm, maar ook zeker niet super.

afbeelding van Esser
15/11/2017 - 17:42

Dag Woubeir,

Je vat; wat ik wil zeggen; goed samen.  K29 is beter dat de norm maar zeker niet super.     Wanneer je aan een bouw begint moet je met betrekking tot energie en ecologie (buiten wensen en mogelijkheden op het perceel) een aantal afwegingen maken : tijd, budget, interesse, kennis, doe je het zelf (wat vooral met budget te maken heeft). 

Ikzelf ben dus als leek begonnen (en zo voel ik me nog) en heb afwegingen gemaakt.  Ik heb nu neergeschreven wat het resultaat is zodat anderen hier hopelijk iets aan hebben.  

Ik herhaal mijn zin uit de start van de topic hieronder opnieuw "* Ik stel me vragen rond kostprijs en soort warmtepomp + aantal zonnepanelen versus nog sterkere isolatie.   Als leek kan ik hier geen antwoord op geven.  Ondersteuning van EPBer/architect had beter gekund ??. " wat zoveel betekent als, had ik niet beter meer geïnvesteerd in K dan in E.  Ondertussen de definiitie van S-peil gelezen, hopelijk stuurt dit beter in de goede richting.   Trouwens doe eens een enquete.  E-peil is veel beter bekend dan K-peil.  Wederom S-peil kan hierin iets betekenen.

Veel groetjes

afbeelding van Woubeir
15/11/2017 - 18:21

Esser wrote:

Ik herhaal mijn zin uit de start van de topic hieronder opnieuw "* Ik stel me vragen rond kostprijs en soort warmtepomp + aantal zonnepanelen versus nog sterkere isolatie.   Als leek kan ik hier geen antwoord op geven.  Ondersteuning van EPBer/architect had beter gekund ??. " wat zoveel betekent als, had ik niet beter meer geïnvesteerd in K dan in E. 

Tja, dat is een moeilijk punt natuurlijk. En kan je niet zo maar vergelijken tussen huizen. Ik kom voorlopig zelf op K17 en E16 zonder warmtepomp en met 1,4 kW aan zonnepanelen. Zonder panelen zit ik op E22. Maar wil dat zomaar zeggen dat dit ook bij jullie kan ? Nee. Zo eenvoudig is het niet.

Quote:

Ondertussen de definiitie van S-peil gelezen, hopelijk stuurt dit beter in de goede richting.   Trouwens doe eens een enquete.  E-peil is veel beter bekend dan K-peil.  Wederom S-peil kan hierin iets betekenen.

Uiteraard is het E-peil beter bekend. Hoeveel heeft de overheid gesproken van het K-peil. En, op ruim 10 jaar tijd is het K-peil maar gedaald van 45 naar 40; het E-peil daarentegen van 100 naar 50.

afbeelding van Esser
15/11/2017 - 19:55

Dag Woubier,

Geef misschien door welke materialen jij gebruikt hebt voor isolatien ramen, deuren, kortom om aan zo'n laag K-peil te raken, type woning ?.   Wie heeft je hierbij geholpen (vooraf) ?  Veel zelf gedaan ?

Groetjes

Jan

P.S. idd, je kan niet vergelijken. 

afbeelding van Woubeir
15/11/2017 - 20:23

Het is nog in opbouw dus EPB-waarden gaan nog veranderen, maar het K-peil is al redelijk zeker.

Dan (het is trouwens een houtskeletwoning),

muuropbouw (van buiten naar binnen):

 • pleister
 • 60 mm bestukbare houtvezelplaat
 • 300 mm houten I-liggers + cellulosevlokken
 • 12 mm uitstijvingsplaat
 • 60 mm geïsoleerde leidingspouw
 • afwerkingsplaat

dakopbouw (van buiten naar binnen):

 • EPDM
 • 22 mm OSB
 • 120 mm kurkplaten
 • 22 mm OSB
 • ± 350 mm houten I-liggers + hellingsspieën + cellulose
 • damprem
 • 25 mm spouw
 • afwerking

vloer (van onder naar boven):

 • 130 mm welfsels + 50 mm uitvullaag
 • 50 mm druklaag
 • 250 mm isolatie
 • 80 mm chape
 • afwerkvloer

3V-glas + passiefkaders uit hout-aluminium

compactheid: 1,19

afbeelding van Esser
15/11/2017 - 22:50

Een compleet andere opbouw, hier massiefbouw.  Door veel zelf te doen en te helpen is de ruwbouw goedkoop gebleven, met  houtskelet ben ik niet vertrouwd.  Ik ben niet zo te vinden voor houtskelet, maar dat is een eigen mening op niets gebaseerd.  Enkel het argument dat je in massiefbouw meer massa hebt kan ik aanbrengen.

Heb je het verschil in K-peil berekend tussen met en zonder passiefkaders.  Ik herinner me dat de passiefkaders veel duurder waren (kost niet in verhouding tot de isolatiewaarden, ik beoogde geen passiefwoning toen, wegens toen als onhaalbaar geconcipieerd)  

Tenslotte nog een bemerking : ik heb hier opvallend weinig verwarming nodig en zal netto elektriciteit over hebben op jaarbasis.   Doch in de zomer lever ik netto stroom en in de winter moet er een kerncentrale voor me draaien,  wat toch niet de bedoeling kan zijn :) 

Daarom achteraf mijn bedenking in de eerste post rond isolatie, warmtepomp, en zonnepanelen.

Met wat verwarmen jullie ?  Waarom zo weinig zonnepanelen, zal dit voldoende zijn ?

Groetjes

afbeelding van Woubeir
16/11/2017 - 09:46

Tja, wanneer juist kan je van passiefkaders spreken ? In het laatste scenario halen we K17, in de startverklaring met kader-Uf = 0,95 K19 en wordt de Uf = 1,6, dan halen we K21.

Verwarming: in grote lijnen niets (en dat is uiteraard een gok), maar er zijn wel voorzieningen om wel nog verwarming te voorzien, mocht dat nodig blijken.

PV-panelen: ook een gok. Liever zelfs geen als dat niet nodig blijkt.