Normaal gasverbruik voor een gezin met 4 personen

Wij verwarmen ons huis met een gasgestookte CV ketel waarebij via een doorstromer ook het SWW wordt verwarmd. In de zomer gaat de ketel volledig uit omdat we dan via onze zonneboiler ons SWW maken. 

Omdat ik erover nadenk om met een houtvergassingsketel zowel CV als SWW te gaan maken,wou ik even bekijken wat mn gasverbruik is op jaarbasis.

 

Ik zie dat we +/- 2000 m3 gas hebben verbruikt waarbij 1 m3 overeenkomt met +/-11.5 kWh

Na wat rond gesurft te hebben moet ik vaststellen dat dit schijnbaar onnoemelijk hoog is. Als ik mn totaal waterverbruik neem (60m3) en ervan uit ga dat ik de helft als warm water gebruik op een temp van 45°C (delta-T 30) dan kom ik op nog geen 1000 kWh, dus mn gasverbruik is maar voor 5% nodig om het water op te warmen? ik dacht dat de richtwaarde 40% was.

 

Kan iemand me zeggen wat ik vrkeerd doe?

 

alvast bedankt

 

 

Reacties

Euh? Hoeveel heb je verbruikt voor het verwarmen van het huis?

Ik weet niet hoeveel van het gasverbruik gebruikt wordt voor te verwarmen en hoeveel voor Sww.

Waarom besluit je dan dat het onnoemelijk hoog is?
Stel 1900m3 voor verwarming? Wat is je besluit dan?

Slim is je verbruik maandelijks te noteren. Dan heb je wel voldoende gegevens dit redelijk te schatten.

Met een hoger verbruik voor verwarming is het dan duidelijk dat je verbruik realistisch kan zijn?

Veelal wordt omgekeerd gedacht. Er wordt een schatting gemaakt van verbruik warm water en bijhorend gasverbruik en dan bepaal je hoeveel je verbruikt voor verwarming.

Andere optie:
Wanneer je verwarming uitstaat, zet de zonneboiler eens een paar weken uit. Kijk hoeveel gas je verbruikt voor warm water voor die periode als schatting voor je jaarverbruik voor warm water.

Of ook; vertel iets over de woning om te begrijpen of verbruik realistisch is (grootte, isolatiegraad, ouderdom...).

En ik zie nu je opmerking van 40% voor sanitair warm warm versus totaal verbruik. Dat zie je maar bij zeer recente woningen.

Voor de 30m3 als warm water op 60m3; denk je dat dat realistisch is? Hier thuis is dat zeker niet juist. Zal snel 80% voor warm water zijn. Grote gebruikers als tuin, wcs, wasmachine zitten op regenwater. Blijft enkel over koken, drinken en tandenpoetsen.

Je schatting van 1.000kwh voor de 30.000l op 45 graden is juist genoeg.

Bij een passiefhuis van 150m2 kom je aan verwarming tegen 1.500kwh voor verwarming per jaar. Zelfs een nieuwe woning in België mag nog altijd het 10-voudige verbruiken. Woningen van 20 jaar oud kunnen 20 keer zoveel verbruiken voor verwarming. Dan zit je snel aan 20-30.000 kwh aan verwarming.

Walter