Nieuwbouw - combi CV haard & zonneboiler | Ecobouwers.be

U bent hier

Nieuwbouw - combi CV haard & zonneboiler

afbeelding van KDP
04/11/2016 - 12:24
KDP

Beste forumleden,

Eerst wat algemene info:

Wij zijn momenteel in voorbereidingsfase voor onze nieuwbouw woning.  Met concrete getallen rondzwieren kan ik momenteel dan ook nog niet. Rekening houdend met onze eigen ervaring in ons nieuwbouw appartement (K-peil 35) kunnen we wel stellen dat wij weinig directe warmte zullen nodig hebben. We hebben momenteel 1 schuifraam naar het zuiden gericht van +- 4m lengte, en dit zorgt bij zonneschijn al voor een warmte toename van 1 tot 2 °C in de tussenseizoenen. Wat zullen onze nieuwbouw woning traditioneel bouwen.

Doelen: 1) opwarmen woning + sww met behulp van zonneboiler en cv haard  2) onafhankelijk worden van gas

Momenteel ben ik de combinatie van zonneboiler + cv haard aan het bekijken. Aangezien we weinig directe warmte nodig hebben mag de kachel slechts beperkt directe warmte leveren.  Ons oog is momenteel gevallen op een CV haard met 2 KW directe warmte en 8 KW waterzijdig, rendement hiervan zou 86% zijn.

Een pelletkachel is in functie van regelbaarheid zeer interessant, echter verkiezen wij hout omwille van de mooie vlammen + mbv hout kunnen wij zelfvoorzienend zijn, wij hoeven dit niet aan te kopen.

Nu zijn wij al eens gaan rondhoren en dan spreken meer dan 1 verkoper over 50l per kw voor zo'n kachel wat neerkomt op een buffervatje van 400l. Ik kan dit niet aan mijn verstand krijgen en volgens mij is het veel beter om een buffervat van 1000 of zelfs 1500l te nemen. Meer buffer is meer zekerheid (want ik wil er geen gasketel tussen plaatsen). Als je elektriciteit dan uitvalt en je kan je cv haard niet aansteken dan kan je toch een dag of 3 verder lijkt mij?.. Hoeveel liter warm water zou je kunnen produceren met een buffervat van 1000l of 1500 liter wanneer dit bijvoorbeeld op 70°C staat?  Zijn hier tabellen van terug te vinden?

Verder dacht ik aan het plaatsen van vloerverwarming ipv radiatoren omwille van het feit dat we met een traditionele woning zitten en dus de warmte in de vloer goed vastgehouden wordt. Om toch mijn sww op te kunnen wekken moet eigelijk de vloerverwarming dichtstaan of op een graad of 18 of ik ga over verhitting krijgen. Ik spreek mezelf hier dus in tegen. Waarom wel vloerverwarming, dat zou eventueel zijn wanneer ik eens 3 dagen niet stook dat ik ze eventueel wat hoger kan zetten en binnen nog steeds 22°C behoud.

Op de verdieping zou ik geen verwarming plaatsen, ik had gedacht aan een ventilatie D met warmterecuperatie zodat deze ruimtes toch nog op een graad of 18°C zullen geraken.

Voor de zonneboiler zou ik opteren voor een vlakke plaat, lijkt me toch iets steviger.

Grootste nadeel zie ik momenteel dat wanneer je een week op vakantie zou gaan en de zon heeft niet geschenen dat je buffervat niet voldoende warm is om meteen warm water te hebben. Dit kan dan opgelost worden met een elektrische weerstand die dan enkele keer per jaar zou moeten opspringen. Maar dat lijkt mij nog veel goedkoper dan 2500€ voor een cv ketel, + aansluiting, + verbruik, + onderhoud cv ketel.

Graag jullie opmerkingen/reacties.

Alvast bedankt!

Koen

 

142 Reacties

afbeelding van limer
04/11/2016 - 16:35

Koen,

Zonneboiler voor sanitair warm water + verwarmingsondersteuning kan, maar dan moet je inderdaad naar een voldoende groot vat gaan, van min. 1000 liter. Hieraan moet je dan ook in verhouding zonnecollectoren koppelen (10à12m²).

Dit in combinatie met vloerverwarming (ideaal vanwege lage temperaturen) werkt.

Naverwarming van deze zonneboiler kan dat inderdaad via een houtkachel, maar ik zou persoonlijk eerder een houtvergassingsketel adviseren.

Vloerverwarming is een ideale verwarming in een goed geïsoleerd huis, maar heeft ook een zekere vertraging. Dit werkt dus best wanneer je dit dag en nacht laat aanstaan op een constante temperatuur. 

Je gaat niet oververhitten, want de vloerverwarming kan slechts warmte afgeven, wanneer er temperatuursverschil is. Is de ruimte op temperatuur (kan ook zijn van zon die binnen schijnt) zal de vloerverwarming ook niks meer kunnen afgeven.

Maar dan komt het verhaal van de kachel, waarbij je snel je ruimte gaat oververhitten. 

Ook als er in de tussenseizoenen vraag is naar SWW, ben je verplicht de kachel te stoken.

Combineer je vloerverwarming met zonneboiler en houtvergasser, heb je heel het jaar door SWW + verwarming op hout (dus onafhankelijkheid van gas).

Waarom je vloerverwarming moet dicht staan om SWW op te wekken is me niet geheel duidelijk??

Vloerverwarming is niet iets wat je even aan en uit zet, om het warm te krijgen.

afbeelding van Hans Delannoye
04/11/2016 - 17:43

51 lt / kW is wat de DIN-norm voorschrijft, het is dus het absolute minimum.   groter is zeker zinvol, tenminste als het zaakje goed geïsoleerd is.  wel vraag ik me af waar je een goed inbouw<haard vindt met een vermogen van 10 kW, lijkt mij niet evident.

hoeveel warm water je kan maken uit 1500 lt als je buffer 70° is, dat hangt van vele factoren af, friswaterstation of warmtewisselaar, grootte en plaats van de WW in de buffer, de stratificatie, etc.

theoretisch zou je bij een koudwatert° van 10° en een boilert° van 70°, 2200 lt water aan 50° kunnen hebben.  maar zoals gezegd, dat is als je de volledige warmteinhoud van de buffer zou kunnen benutten, en dat lukt natuurlijk nooit.

wat je daar over vloerverwarming en SWW schrijft, daar begrijp ik niks van, ik zie niet wat het ene met het andere te maken heeft.  ik ken tientallen woningen die daar alvast geen probleem mee hebben.

afbeelding van walter-8
04/11/2016 - 18:22

Koen,
Stap naar een architect en vraag dat die een woning bouwt die voldoet aan passiefhuis standaard.
Nadien kan je je afvragen hoe dat je dat kleine beetje energie voor verwarming nog wil of kan leveren.
Dus eerst iemand vinden die die passiefhuiswoning wil neerzetten (en je warmtevraag tot een minimum beperkt is), nadien je afvragen hoe je gaat verwarmen en niet omgekeerd. Dan kan je je afvragen waarom je 10.000den euro wil investeren voor een verwarmingsvraag van 100a250 euro per jaar.

Je opmerking ivm je appartement kan je trouwens zomaar niet overzetten naar je nieuwe woning. Voor hetzelfde geld verwarmen je buren warmer dan jezelf en zij het die de grootste verwarming voor jou appartement leveren.

Merk op de iedere architect op de vragen die je hier stelt moet kunnen antwoorden.
En die zal dat beter kunnen dan wij hier met de summiere info waar wij het mee moeten doen (hoeveel bewoners, hoe groot is de woning, wat is je budget,...).

Schrijf je nog vlug in op de openhuizendagen zodat je nog snel wat passiefhuizen kan bezoeken.

http://www.ecobouwers.be/opendeur/2016

En misschien vind je nog eentje met een houtkachel.

Walter

afbeelding van KDP
04/11/2016 - 20:55
KDP

Limer,

Dat een houtvergassingsketel beter zou werken in mijn toepassing daar kan ik zeker wel inkomen, echter is het bij ons voor een stuk ook om de gezelligheid te doen vandaar dat we toch graag een cv haard willen plaatsen

Betreft die oververhitting denk ik dat dat nog moet meevallen..

Spartherm mini Z1 H20,  directe warmte 1,5 KW en waterzijdig 5,5KW

Spartherm mini Z1 XL H20, directe warmte 2 KW en waterzijdig 8 KW

Hoxter heeft, dacht ik, ook nog een model dat minder dan 2 KW directe warmte afgeeft.

De vloerverwarming zou ik op lagere temperatuur zetten dan de temperatuur die ik eigelijk wens.  Zodat ik ook in het tussenseizoen af en toe de houtkachel kan aansteken om warm water te produceren.  Als ik de vloerverwarming al op 22°C zou zetten kan ik de kachel niet meer aansteken.

afbeelding van KDP
04/11/2016 - 21:06
KDP

Hans,

Zie ook mijn antwoord naar Limer aub.

Als ik het theoretische bekijk dat je daar 2200l warm water uit kan halen..  Stel dat we de waterafname spreiden over 3 dagen, dus inclusief de nodige verliezen dan zal je daar waarschijnlijk toch wel een 500l van kunnen onttrekken?

Welke watertemperatuur sturen zij door hun vloerverwarming?

afbeelding van walter-8
04/11/2016 - 21:08

Als je in een nieuwbouw in het tussenseizoen verwarming nodig hebt is je huis slecht geïsoleerd. Streef naar maximaal 3 maanden verwarmingsseizoen
In een nieuwbouw. Dus dat verhaal van een tussenseizoen is een non-issue.

Walter

afbeelding van KDP
04/11/2016 - 23:41
KDP
afbeelding van charel
04/11/2016 - 22:16

Beste Koen,

Ik weet niet of u het beseft, maar het lanceren van uw ideeën en plannen over uw nieuw te bouwen woning hier bij ecobouwers, is als het gooien van een knuppel in het hoenderhok.

Ik zou ze alvast zeer voorbijgestreefd durven noemen. Ik vrees dat in de toekomst woningen, zoals jij er nu blijkbaar een plant, nog amper gewild zullen worden.

afbeelding van walter-8
04/11/2016 - 22:11

Dat is niet traditioneel bouwen dat is gewoon dom.
Het is voor zo een idioten als jij dat er eindeloos regels moeten zijn opdat woningen eindelijk energiezuinig worden.
Het is keigrappig dat de gemiddelde Vlamingen zeer anarchistisch is, maar als het over bouwen gaat doen ze braaf wat de overheid zegt. Nu ja, als je binnen 20 jaar je woning wil verkopen zal het goedkoop zijn want ze zal in concurrentie staan met woningen staan die geen energie vragen. Maar ja dat zal de raadgevers in je project nu worst wezen....
Ik snap niet goed wat je dan op een eco forum komt doen.

Walter

afbeelding van KDP
04/11/2016 - 23:39
KDP

charel wrote:

Beste Koen,

Ik weet niet of u het beseft, maar het lanceren van uw ideeën en plannen over uw nieuw te bouwen woning hier bij ecobouwers, is als het gooien van een knuppel in het hoenderhok.

Ik zou ze alvast zeer voorbijgestreefd durven noemen. Ik vrees dat in de toekomst woningen, zoals jij er nu blijkbaar een plant, nog amper gewild zullen worden.

Beste Charel,

Ik ben hier terecht gekomen om meer info te bekomen met men vraag cv haard in combinatie met buffervat en zonneboiler. Dat lijkt me toch niet voorbij gestreefd? Lijkt me net goed om gasonafhankelijk te willen zijn?.

afbeelding van limer
05/11/2016 - 08:38

combinatie vloerverwarming, zonnecollectoren met buffervat, en hout(pellets) cv kan in een ruime passiefwoning, maar vraagt een serieuze investeringskost.
Je verhaal van vloerverwarming op 18gr stoken zodat je nog met kachel kan bijstoken is onzin.
Dat wil ook zeggen dat je altijd MOET bijstoken, en dat het enkel in de ruimte van de kachel warm is.
Zorg dat je woning goed geisoleerd is dan kan je de volledige woning op temperatuur houden.

afbeelding van limer
05/11/2016 - 08:41

Als je zo'n systeem wil toepassen, zorg dan dat je enkel vloerverwarming hebt en geen radiaroren meer. Radiatoren hebben een te hoge temperatuur nodig.

afbeelding van charel
05/11/2016 - 08:43

Beste Koen,

Met uw vraag was niets verkeerd, maar wel met uw latere bericht over uw de manier waarop je wil bouwen. Maar goed, ik zie dat je dat bericht ondertussen hebt kunnen verwijderen (??), ik veronderstel dat je dan ondertussen dat besef ook hebt.

Zo weinig mogelijk of liefst geen energie uit verbranding  zij het fossiel of bio (uw houtkachel) zou het streefdoel moeten zijn. Het heeft dan al veel minder belang of je het weinige dat je nog nodig hebt haalt uit elektriciteit of aardgas. Aardgas is dan een stuk minder vervuilend dan andere fossiele brandstoffen of dan hout.

afbeelding van KDP
05/11/2016 - 09:17
KDP

Onze woning zal vrij klein zijn dus dat maakt het dan misschien minder rendementvol.

Het ventilatie type D met warmterecuperatie zou er toch voor een stuk voor zorgen dat de andere ruimtes niet echt koud gaan zijn?

Als ik in de tussenseizoenen werkelijk niets zou kunnen stoken ook niet met een cv haard van bijvoorbeeld 1,5 of 2 KW directe warmte dan zou ik inderdaad al naar zo'n houtvergassingsketel moeten gaan..

afbeelding van Hans Delannoye
05/11/2016 - 09:20

als je daar maar 500 lt warm water zou kunnen uithalen, dan heb je geen buffer, maar een verwarmingstoestel ;-)

ik begrijp wel een aantal reacties van deelnemers niet.  blijkbaar gaat iedereen er van uit dat jij niet goed gaat isoleren, al begrijp ik niet waar zij dat halen, ik begrijp het net andersom.  jullie hebben nu een K35, dat is al beter dan de eis, en ik ga er vanuit dat jullie nieuwbouw toch niet slechter zal zijn, hopelijk nog net wat beter.

je warmtevraag zal dan niet zo groot zijn, en je kan je dan de vraag stellen of al die investeringen zinvol zijn.  allicht niet in de economische betekenins, maar een goede combinatie van zonneenergie en biomassa is voor mij nog altijd een goede keuze - al zullen anderen op dit forum het daar niet mee eens zijn - en je verbrandt tenminste geen fossiele brandstoffen.  ik heb ook gekozen voor die combinatie, zij het wat extremer, ik heb een buffer voorzien van 37.000 lt.

voorwaarde is wel dat je buffervat heel goed geïsoleerd is en dat je een heel goede verbranding hebt,   zeker naar fijnstof uitstoot kan het een heel stuk beter dan met de door jou aangehaalde keuze's. probleem is dat je bij de kleinere vermogens altijd een minder goede verbranding hebt dan bij grotere vermogens. 

wat de vertrekt° van de vloerverwarming betreft, dit hangt af van je systeem en je warmteverliezen, en kan dus alles zijn tussen 25 en 55°.  eigenlijk moet je eerst gedetailleerde gegevens hebben van de woning (o.a. warmteverliesberekening), pas dan kan je je technieken gaan plannen.

afbeelding van Hans Delannoye
05/11/2016 - 09:25

koen, of je ruimtes niet echt koud gaan zijn, hangt enkel en alleen af van je isolatiepeil.  en systeem D zal je woning niet verwarmen, hooguit de warmte een beetje spreiden.

er bestaan ook goede houtvergassers die je in de woonruimte kan plaatsen, zodat je een goede verbranding en rendement hebt, en toch ook nog zicht op een leuke vlam.  je moet je ook niet blindstaren op die kW, uiteindelijk stook je allicht slechts enkele uren per dag, en dan zijn een paar kW meer of minder niet echt een probleem.

afbeelding van KDP
05/11/2016 - 09:26
KDP

Dag Charel,

Dat heb ik meteen verwijderd ja..het was zeker niet mijn bedoeling om die discussie hier te voeren :)

Ze hebben me altijd verteld dat wanneer een boom rot in de natuur of wanneer je die opstookt dat de C02 uitstoot hetzelfde is. Met sommige van de huidige kachels haal je rendementen van boven de 85%.

In Frankrijk en Nederland, landen die denk ik dan voorlopen op België? Krijgen ze zelfs subsidies om met hout te stoken omdat dit juist minder milieu belastend zou zijn.

Ik heb het geluk om zelf een bos ter beschikking te hebben. Nu wij beheren dat op een fatsoenlijke manier,  een droge boom zagen wij eruit..  Of een boom die te dicht op elkaar staat en te weinig licht krijgt. Het laatste wat ik zou willen is daar mooie bomen liggen uitzagen.

Misschien moet ik aardgas overwegen in combi met zonneboiler.. de installatie zal wel goedkoper zijn..

Momenteel is nog niets uitgesloten, we zitten nog in voorbereidingsfase.

afbeelding van Hans Delannoye
05/11/2016 - 09:28

charel, dat is jou visie, anderen zien dat helemaal anders .....aardgas is helemaal niet zo onschuldig als jij denk/beweert.

afbeelding van charel
05/11/2016 - 11:35

Dat heb ik helemaal niet beweerd Hans!  Lees maar eens goed wat er staat, ik heb bewust mijn bewoordingen gewikt en gewogen.

Voor de rest snap ik niet wat er dan zodanig mis is aan mijn visie dat ik ze, vooral hier, niet zou mogen brengen.

afbeelding van charel
05/11/2016 - 11:51

Beste Koen,

Je moet je eens verder verdiepen in de hele problematiek en de huidige bevindingen in verband met houtstook. Je zal merken dat je niet simpelweg kan stellen dat houtverbranding Co2 neutraal of milieuvriendelijk zou zijn. 

Houtverbranding is dat niet, en dat is niet zomaar enkel mijn mening, dat staat ondertussen onomstotelijk vast.

afbeelding van Hans Delannoye
05/11/2016 - 12:14

misschien heb je je woorden bewust gewikt en gewogen, toch schrijf je  <<Aardgas is dan een stuk minder vervuilend dan andere fossiele brandstoffen of dan hout. >>.  en << Houtverbranding is dat niet, en dat is niet zomaar enkel mijn mening, dat staat ondertussen onomstotelijk vast. >>  en dat klopt niet zomaar.  er zijn veel facetten aan die problematiek, en er zijn veel soorten houtketels, en nogal wat scoren inderdaad catastrofaal slecht, maar anderen dan weer uitzonderlijk goed.  jou bewering is dus toch niet zo gewikt en gewogen vind ik.  als hout al slecht scoort, is dat omdat in dit apeland iedereen eender wat voor rommel op de markt mag brengen, zonder enige controle of keuring.  maar weet dat er vandaag houtvergassers bestaan die minder dan 4 mg fijn stof /m³ uitstoten, iets waar zelfs de meeste gasketels niet aan kunnen tippen.

afbeelding van KDP
05/11/2016 - 13:10
KDP

Beste Hans,

Bedankt voor uw reactie.

Ik verwacht uiteraard dat de K-waarde wel wat lager zal zijn dan in ons huidige appartement.
Los daarvan bouwen wij een eerder bescheiden woning en zullen we compact bouwen. Tevens willen wij ook beter halen dan het K en E-peil dat ons opgelegd wordt.

Dat het echt de meest economische keuze niet zal zijn dat besef ik.  Het goedkoopste voor ons dan denk ik aan een vloerverwarming + gasketel. Maar dat lijkt mij dan juist niet het meest ecologische + het feit dat ik hout ter beschikking heb en van de gezellige warmte hou, dan is de keuze voor hout al sneller gemaakt. Bijkomend voordeel is dat ik weet wat mijn hout nu kost, en dat dat binnen 30 jaar mij nog evenveel kost, enkel mijn eigen werkuren.

Betreft die uitstoten heb ik het even opgezocht van het toestel waar wij momenteel aan dachten:

Netto vermogen max 2

Netto vermogen water max 8

Verbruik hout max (kg/h) 2,4

NOx emissie (mg/Nm3-13% 02) 200

Is dit nu enorm veel uitstoot of is dit doenbaar? Hier moet wel rekening mee gehouden worden dat je maximaal 2 stookbeurten doet per dag..

Die buffer van 37000 liter dat is net iets te groot voor ons :) maar in landen zoals Duitsland is een buffer van 5000, 10000 of 15000 liter toch niet zo uitzonderlijk.. Maar daar staan ze dan ook alwel wat verder dan hier en zijn de winters ook kouder.

Kan je eventueel enkele goede types van houtvergassers aanhalen? Dat wil ik wel eens bekijken.

Gedetailleerde gegevens hoop ik binnen een week of 4 te hebben...maar ik ben al wat gerust gesteld dat op zicht mits buffer die groot genoeg is het systeem wel kan werken.

afbeelding van charel
05/11/2016 - 17:16

Hans Delannoye wrote:

misschien heb je je woorden bewust gewikt en gewogen, toch schrijf je  <<Aardgas is dan een stuk minder vervuilend dan andere fossiele brandstoffen of dan hout. >>.  en << Houtverbranding is dat niet, en dat is niet zomaar enkel mijn mening, dat staat ondertussen onomstotelijk vast. >>  en dat klopt niet zomaar.  er zijn veel facetten aan die problematiek, en er zijn veel soorten houtketels, en nogal wat scoren inderdaad catastrofaal slecht, maar anderen dan weer uitzonderlijk goed.  jou bewering is dus toch niet zo gewikt en gewogen vind ik.  als hout al slecht scoort, is dat omdat in dit apeland iedereen eender wat voor rommel op de markt mag brengen, zonder enige controle of keuring.  maar weet dat er vandaag houtvergassers bestaan die minder dan 4 mg fijn stof /m³ uitstoten, iets waar zelfs de meeste gasketels niet aan kunnen tippen.

Hans, ik wil geen promotor zijn van aardgas, maar het is nu eenmaal een feit dat dit minder vervuilend is dan andere fossiele brandstoffen en in de meeste gevallen ook minder vervuilend dan hout. Gewikt, gewogen en juist bevonden door de wetenschap.

"Houtverbrandig is dit niet" stond in een andere reactie en dus ook in een andere context. Daar ging het over de milieuvriendelijkheid en ook hier is het ondertussen genoegzaam aangetoond dat houtverbranding dat niet is net zoals aardgas en andere fossiele en biobrandstoffen.

Zoals je zegt: er zijn nogal wat houtketels die catastrofaal slecht scoren. En wat jij dan uitzonderlijk goed noemt is dan wel veel beter maar in feite nog altijd slecht, want ook de beste, de duurste of de meest gesofisticeerde houtkachel zal nog altijd Co2 en fijn stof in de lucht brengen. Het spijt me.

Ik weet dat houtstokers dit allemaal niet graag horen, dit ze dit het liefst zouden willen negeren, maar neem mij dan niet kwalijk dat ik het toch vermeld. Omdat dit nog altijd een ecologisch forum is denk ik dat dit mag (moet) aangehaald worden telkens het ter sprake komt.

afbeelding van Hans Delannoye
05/11/2016 - 18:54

net nog een interessant document gevonden op https://www.ecn.nl/docs/library/report/2010/e10115.pdf

blz 18  Tabel 3.1 Besluit typekeuring CV-ketels NOx-emissie-eisen bij 3% O2.
                                                          Gemiddeld   [mg/Nm3]   Maximaal   [mg/Nm3]
Atmosferische branders                                               157                             210
Ventilator branders (zoals gascondensatieketels)  105                             140
Voorgemengde branders                                              70                               90

als ik het dan over een houtvergasser heb met 4 mg/Nm³, lijkt mij dat zo slecht nog niet.

overigens, wetenschappers zeggen zoveel, er zijn er nog altijd die de opwarming van het klimaat ontkennen......

alle brandstoffen stoten co² en fijn stof uit, naast NOx.  maar bij aardgas b.v. ook nog zwavel en CH4 vrij, dit laatste is een veel sterker broeikasgas dan CO².  al moet ik daar direct bijzeggen, dat CH4 veel sneller verdwijnt dan CO².

ik negeer dus niks, maar ik probeer zo objectief mogelijk te zijn.  er spelen natuurlijk nog velel andere factoren als transport b.v., maar hout krijg je lokaal, aardgas komt van heel ver weg.

voor zover mij bekent is er geen enkele studie die duidelijk de verschillende brandstoffen en parameters ter dege vergelijkt, als jij er weet van hebt, ben ik zeer geïnteresseerd.

afbeelding van KDP
05/11/2016 - 19:46
KDP

Bedankt voor de info..

Vandaag nog een project bezocht cv haard + zonneboiler + buffervat,  het heeft me alleen maar meer overtuigd..

afbeelding van charel
05/11/2016 - 19:56

Hans, hoewel ik die vergelijkingen al regelmatig heb gelezen kan ik zo voor de vuist de behandelende studie's ook niet meer aanhalen . Ik heb ook geen idee hoe die dingen zich dan juist verhouden en met welke bestanddelen ze van elkaar verschillen, maar we moeten er niet over twijfelen dat steenkool, bruinkool en aardolie over het algemeen een stuk vervuilender zijn dan aardgas. Ik denk niet dat zoiets nog ergens wordt tegengesproken.

Enfin, die discussie interesseert mij niet zo erg, we zouden sowieso met alle fossielverbrandig moeten stoppen. Niet omdat het eindig is en de delving hoe langer hoe meer gaat kosten maar vooral omdat elke verbranding van wat dan ook meer Co2 en fijn stof in de lucht brengt. En dat kunnen we missen als kiespijn.

Wat mij wel interesseert is waarom en hoe het verbranden van hout met het ene systeem veel minder Co2 en fijn stof zou geven dan met het andere systeem. In twee identieke blokken hout, het ene verbrand in systeem A en het andere in systeem B zitten toch dezelfde hoeveelheden van die dingen. Je kan die met het zogenaamd betere systeem toch niet wegtoveren?

Wat ik wel begrijp is dat het ene systeem ons meer warmte geeft uit dat blok dan het andere, omdat bij dat andere er een onvolledigere verbranding is met meer zwaar stof dan fijn en onzichtbaar stof (het gevaarlijkste). Niet zo simpel allemaal!

En om nog eens een knuppel in het hoenderhok te gooien: persoonlijk denk ik dat een verwarming met houtverbranding een verwarming van het verleden is of wordt, dat het met de tijd wellicht zelfs zou kunnen verboden worden, uiteraard samen met het verbranden van fossiel.

afbeelding van KDP
05/11/2016 - 20:04
KDP

Charel,

Ik denk ook wel dat je een moderne hedendaagse houtkachel niet kan vergelijken met een kachel van 10 jaar geleden.. Mits ze van degelijke kwaliteit is toch.

Vandaag nog naar een woning gaan kijken,  k-peil 4, E-peil 12... Die stookte bijna niets op.. (die had in oktober 2 stookbeurtjes gedaan, de laatste 28 oktober en had nog voldoende warm water in zijn buffervat, al werd het nu vandaag wel tijd om eens een stookbeurtje te doen om zijn buffer wat bij op te warmen zodat hij zeker warm water had om te douchen)

Als ik dan puur voor mezelf kijk:

A)  het hout in ons bos laten rotten en verwarmen met aardgas

B) de dode bomen opstoken en aardgas uitschakelen

Dan denk ik dat ik met B minder schade berokken aan de natuur dan met optie A.

Waarschijnlijk zou het anders zijn wanneer je alle hout moet aankopen..

afbeelding van charel
05/11/2016 - 20:43

Koen,

Ik denk dat je dan inderdaad met optie B veel beter zit. Echter op wereldschaal is het iets anders, daar is het laten liggen van rottend hout beter, je moet het dan echt wel altijd laten liggen tot het volledig verdwenen is, en dat is in privé-tuintjes niet haalbaar meen ik.

Immers rottend hout geeft zijn koolstof zeer langzaam en via allerlei nuttige tussenstappen af. Daarbij komt na lange tijd ook nog niet alles in de atmosfeer maar een groot deel komt in de bodem terecht net zoals indertijd hetgene wat nu fossiele brandstof wordt genoemd.

Eigenlijk zou de nadruk niet moeten liggen op de keuze van de energievoorziening maar wel om een zo energiezuinig mogelijk leven te leiden. En daar is in de woningbouw nog ontzettend veel te halen.

Maar K-peil 4 en E-peil 12? Dan heb je in feite geen verwarmingsinstallatie meer nodig. Ik zou dan enkel voor de aanmaak van sanitair warm water een warmtepompboiler voorzien, in zulke omstandigheden lijkt mij dat, rekening houdend met zowel aankoop als verbruik, veruit het voordeligste en comfortabelste.

afbeelding van walter-8
05/11/2016 - 21:41

KDP wrote:
...

Vandaag nog naar een woning gaan kijken,  k-peil 4, E-peil 12... Die stookte bijna niets op.. (die had in oktober 2 stookbeurtjes gedaan, de laatste 28 oktober en had nog voldoende warm water in zijn buffervat, al werd het nu vandaag wel tijd om eens een stookbeurtje te doen om zijn buffer wat bij op te warmen zodat hij zeker warm water had om te douchen)

...


Euh: maar jij wil toch die woning die 10x meer energie verbruikt dan deze? Met de isolatiewaardes die je eerder gaf kom je misschien aan k35. Op geen enkele manier haal je ooit hetzelfde comfort als wat je vandaag gezien hebt als je niet aan je architect zegt naar passiefhuis toe te werken.

Walter

afbeelding van KDP
05/11/2016 - 23:59
KDP

In ons appartement zit 10cm isolatie.

ik dacht te gaan naar 12 of 14.. na het zien van die woning van vandaag overweeg ik 2x8cm geschrankt te plaatsen. Zoiezo opteer ik voor pur platen welke beter isoleren dan de meeste andere isolatie op de markt.

op het plat dak had ik al 2x10cm voorzien en in de vloer boven de kelder 10cm.

het is niet dat ik een slechte woning wil Walter maar ik moet ook realistisch zijn...met ons budget kunnen wij Skoda ramen kopen maar geen Mercedes ramen..hier zullen we dus helaas op verliezen.. wij zijn al blij dat we nog kunnen bouwen..

De andere woning die wij vandaag hadden gezien was een nieuwbouw houtskelet met k-peil 25, daar stond ook een houtkacheltje in, ik geloof dat de eigenaar sprak over een verbruik van +-2,5m3 op jaarbasis. Dat lijkt me dan toch ook niet enorm veel..

en die k25 daar zullen we denk/hoop ik met boven geschreven isolatie diktes in pur niet echt ver afzitten..

Pagina's