Na-isoleren met multipor - techniek hoe correct uitvoeren

Ik heb in een vorige post al afgevraagd welke isolatie ik zou gebruiken. Er is redelijk wat tijd over gegaan, maar ben nu toch redelijk overtuigd van hoe ik het zou aanpakken. Ik ga werken met Multipor en wellicht een dikte van 8cm.

Het huis is een klassieke baksteen met kalkmortelvoegen en (heel recente) kalei langs de buitenkant. Volle muur uiteraard, dus je moet wel wat opletten met isolatie langs de binnenzijde. Maar multipor lijkt een goede optie.

Klassiek wordt de kamer gestript tot op de baksteen en wordt de muur uitgevlakt met een kalkplaatster (of ook wel gewoon kalk met zand). Blijft ademen., kalk is nogal vijandig tegenover schimmel, maar vooral dampopen. Het uitvlakken van een muur is echter niet altijd eenvoudig. En het is best zo recht mogelijk zodat de multipor 'perfect' aansluit op de kalkpleister.

Maar als ik nu in plaats van eerst uit te vlakken,

  1. Eerst een laag multipor zet, ongeveer op een afstand van 2cm van de muur.
  2. En vervolgens tussen de muur en de multipor redelijk vloeibare kalkmortel 'giet'.
  3. Laten uitdrogen en dan pas de volgende laag multipor zetten en kalkplaaster gieten.

Dan heb je een heel kleine kans op lucht tussen de muur en de multipor, hecht de kalkmortel nog eens extra aan de multipor en muur (met wat muurhaken erbij ben je gewoon zeker dat het niet beweegt), en heb je dus zeer weinig kans op condens.

Ik ben redelijk zeker van de methode, maar toch eens voorleggen aan mensen die meer ervaring en kritische ogen hebben.

 

Reacties

Mij lijkt dat een doenbare oplossing, echter die muurhaken zou ik vermijden. Ik zou zeker eerst eens een proefstukje doen.

Proefstukje lijkt me inderdaad nuttig. Zal posten of het gelukt is, want het naadloos aansluiten van binnenisolatie is altijd een probleem. Dit zou mss een oplossing zijn.

Muurhaken weglaten? Omwille van koudebruggen of...?

Omwille van de weliswaar kleine koudebruggen ja. Die 8 cm multipor is sowieso al niet echt geweldig qua isolatiewaarde, daar kan je dan maar best het uiterste uithalen. Zo'n muur van 8 cm dik die dan nog eens min of meer vastgekleefd zit en van hoek tot hoek doorloopt, heeft dat naar mijn idee trouwens ook niet nodig, 

Is een lambda van 0,045 heus zo weinig?

Koudebruggen zijn inderdaad wel te overwegen of het wel echt nodig is.

De isolatiewaarde is uiteraard niet te vergelijken met hoe een nieuwbouw tegenwoordig wordt geisoleerd.

Maar goed,bij een bestaande woning die je noodgedwongen langs binnen moet isoleren omdat langs buiten of in de spouw geen optie is, daar moet je toegevingen doen en dan lijkt mij Multipor zoals jij het plant in dit geval een goed alternatief. Denk wel nog aan een goed ventilatiesysteem !

Nieuwbouw zal inderdaad niet lukken. Die waardes liggen ver verwijderd.

En ventilatie systeem c staat in de planning. Bedankt om te antwoorden trouwens.

Uiteindelijk volgende opbouw (buiten naar binnen):

  • kalei
  • stenen volle muur
  • kalei
  • metalstuds met fermacell platen tegen op 8 cm van de muur
  • leem tegen de fermacell platen

Tussen de muur en de platen heb ik kurkkorrels gegoten die schimmelwerend zijn en toch goed tegen vocht kunnen. De leem is een damprem, de fermacell is ademend, de kalei op de binnenmuur is opnieuw tegen schimmel en ademend, kalei aan de buitenzijde omdat het ademend is en slagregen tegenhoudt.

Risico is inderdaad condensatie voor de muur, maar dat zou me verbazen, isolatie is slechts 8cm.

Bedankt voor de update. 

Wat is de reden dat je deze oplossing hebt verkozen ipv uw eerste idee met multipor ?

Nu moet ik even nadenken wat daar lastig aan was, maar het was vooral als ik me herriner omdat het niet evident is de multipor 'naadloos' of toch redelijk naadloos te aansluiten op een erg scheve en ruwe muur. Uitvlakken zou ettelijke centimeters kalkmortel vragen. Op zich denk ik dat multipor wel vergelijkbaar is in efficiëntie. Het is wel zo dat het bijzonder lastig is om daar kennis van zaken te vinden. Of mijn oplossing nu ideaal is, durf ik niet stellen.

Wel dat ik mensen ken die al jaren een veel minder secure oplossing hebben geinstalleerd en voorlopig geen problemen lijken te hebben na 15j. Zelf heb ik 'gaten' waar ik kan monitoren wat er gebeurt. Maar buiten schimmel ontwikkeling vrees ik niet veel. Alle materialen kunnen wel tegen een stootje, van de metalstuds tot de kalk en kurk.

Het transport van vocht in deze constructie is redelijk goed (hoop ik), gezien kalk en leem de neiging hebben vocht te transporteren. En ook omdat leem de duidelijke neiging heeft om veel vocht te bufferen en af te staan. Ik denk me te herrineren dat ik dit ook wel ergens op een Duitse website heb  gelezen.

De ventilatie is wel wezenlijk onderdeel, gezien die nu sterk monitort en buiten blaast.