luchtdicht gemene muur | Ecobouwers.be

U bent hier

luchtdicht gemene muur

afbeelding van fillemon
14/05/2021 - 13:09

dag mensen, 

luchtdicht maken van een gemene muur, nodig ? zo ja met wat ? en wat met dampopen

situatie

gemene muur, gemetst met veel zavel, boerkens formaat; 
buurman heeft zijn kant op bepaalde plaatsen niet bezet en soms wel...
langs mijn kant komt er op veel plaatsen een akoestische voorzetwand. 

vraag 1: heeft het zin om die muur luchtdichter te maken ?

zo ja, met wat 

bezettten
kalei
verf

vraag 2: wat met dampopen? 

de muur zal soms achter akoustische wand zitten (die ontkoppeld is en met isolatie) ik zou liever hebben dat die muur als vochtregulator kan optreden daar, dus dampopen lijkt me beter te zijn, als er iets op de gemetste muur gesmeerd gaat worden ... een kalei wint het van bezetting, of is dit geen probleem ? 

dank

3 Reacties

afbeelding van Keon
14/05/2021 - 14:38

De muur luchtdicht maken is een eerste vereiste voor optimaal akoestisch comfort.

Ik zou dat doen met een kalkprodukt, ofwel neem je een kalei ofwel ga je pleisteren. Voordeel van de kalk is dat het ook de vochthuishouding verbetert.

Of je condens gaat krijgen achter de akoesitsche isolatie hangt een beetje af van wat er aan de andere zijde bij uw buurman gebeurt. Ik neem aan dat het daar niet gaat vriezen of erg koud zal worden zodat het risico op condensvorming zeer beperkt is.

Dat risico wordt verder beperkt als je aan uw zijde uw akoestische wand eveneens luchtdicht afwerkt (mag dus gerust dampopen zijn).
Hoe dacht je dat te doen? Leemplaten, gipskarton, gipsvezel,...?

Je kan ook een voorzetwand optrekken met kalkhennep, dat is ook een zeer goede akoestische isolator (naast een goede vochtregulator en thermische isolator). Als afwerking volstaat dan een kalkpleister.

Hoe dik is die gemene muur eigenlijk?

afbeelding van fillemon
14/05/2021 - 15:02

dank keon,

de buurman zijn kant zal het nooit vriezen, het zijn rijhuizen... dus daar is het minstens 15 graden (gang) tot 24 graden: badkamer.

mijn kant ziet er als volgt uit : gemene meer-(kalei bezetten ?)-luchtspouw 1cm - metalstuds 5cm opgevuld met houtvezel platen) - panterre - fermacell of soundblock.  (ik voorzie geen dampscherm)

gemene muur is 28 langs links en 20 langs rechts. 

afbeelding van Keon
14/05/2021 - 15:38

OK, qua temperaturen hoef je dan niets te vrezen op vlak van condens.

Dan zou ik uw muren eerst gewoon kaleien... is het eenvoudigst.

Finale afwerking (Fermacell of Soundblock) gewoon goed luchtdicht afwerken (moet je toch doen voor een optimale geluidsisolatie).

Die metalstuds zou ik onderaan ook op een thermisch isolerende strip zetten, anders creëer je daar koude-bruggen naar uw wand wat maakt dat je daar dan weer een risico loopt op condens.