Leo Van Broeck: een waardig 'Bouwmeester' ? | Ecobouwers.be

U bent hier

Leo Van Broeck: een waardig 'Bouwmeester' ?

afbeelding van Costaccountant
14/04/2018 - 01:48

Aangezien het al ruim een maand wachten is op Godot, voor wie publiek verzocht aan een overheidsdienst - 'BouwMeester', in casu Leo Van Broeck - om de regels van openbaarheid van bestuur na te leven … https://www.ecobouwers.be/comment/442339#comment-442339 … zal niemand er iets op tegen kunnen hebben dat Costaccountant zich 's buigt over 'duurzaam wonen' volgens diezelfde 'Bouwmeester' Leo Van Broeck: http://www.thecosmopolitan.be

Dat - ik citeer: "hemels ontwerp" - stijgt immers "boven zichzelf uit in een constante omhelzing met de lucht". Bovendien, ik citeer opnieuw: "Voor The Cosmopolitan werd gezocht naar een ontwerp dat een minimale ecologische impact koppelt aan een maximale zin voor kwaliteit." Interessant, niet ? Aangezien 3slk appartementen verkrijgbaar zijn vanaf 449000€ + BTW + kosten, leken die me onvoldoende representatief voor de Vlaamse markt. Het 1slk appartement dat verkrijgbaar is vanaf 199000€ + BTW + kosten, leek me beter in overeenstemming met het gemiddelde budget van een Vlaams startend gezin:http://www.thecosmopolitan.be/assets/pdf/1ch.pdf

De slaapkamer daarvan is echt ruim, zodat je er tot 3 kinderen te slapen kan leggen. De ouders slapen dan in de woonkamer in hun dagelijks op te maken bed-canapé. In de logica van sommigen maakt dat samen met het gebrek aan een auto, het summum van (woon)comfort of levensstijl. Dat is géén grap. In ieder geval, wie 5 minuten hogervermeld pdf-plannetje beschouwt, zal vaststellen:

I. dat onze 'BouwMeester' blijkbaar wat moeite heeft met ergonomie. Op 180cm waarvan pleisterwerk/tegels dienen afgetrokken, tekent Leo Van Broeck immers een douche +  D U B B E L E  wastafel. Indien je: 

  • niet voor een 90cm douche, maar slechts voor een 80cm douche kiest; 
  • én daarbovenop voor een glazen douchewand kiest in plaats van een 10cm muurtje waar je minder schoonmaakslaaf van bent,

dan rest er je zo'n 49cm stabreedte per persoon voor de wastafel. In het andere geval 39cm. Dat is in beide gevallen een flink pak minder dan de 67cm-standaard van caravans.

II. dat onze 'BouwMeester' blijkbaar wat moeite heeft met kostenoptimalisatie. Tenzij Leo Van Broeck een afkeer heeft voor standaard maten ? In ieder geval: op een keuken van 299cm (welke  S T A G I A I R  architect zou dat durven bedenken ?!?), kan je uiteraard géén 5 kastjes van 60,0cm kwijt (= the best bang for the buck, bv. Ikea). Die ene centimeter zal dan een maatkeuken opleveren. Zou die inbegrepen zijn in de prijs van 199000€ ? 

III. dat onze 'BouwMeester' blijkbaar wat moeite heeft met ecologische materialen. In datzelfde éénslaapkamerappartement is de vloer van de inkom, berging, keuken, living en slaapkamer immers bekleed met  p o l y u r e t h a a n. Aan alle lezers/auteurs van ecobouwers en andere leden van de BBL: is er op die bijzonder rijke markt aan vloerkeuzes … dan überhaupt een minder groene vloer  v i n d b a a r  ? Om over de brandveiligheid van zulke vloerkeuze maar te zwijgen, in het bijzonder voor een appartementsgebouw. 

IV. dat onze 'BouwMeester' een zwak heeft voor glazen balustrades. Altijd leuke dingen voor een appartementsgebouw. In het bijzonder als je ze langs de buitenkant wil schoonmaken. Op het tweede verdiep wil die schoonmaakster die een hongerloon van 11€ bruto per uur verdient, dat nog wel doen. Vanaf 't vijfde zegt die gegarandeerd: 'mij niet gezien'. Wie dergelijke glazen balustrades als 'duurzaam' beschouwd, lijkt me te getuigen van een ietwat  E N G E  visie op het begrip 'duurzaamheid', niet ? Of wordt de schoonmaak daarvan door een gespecialiseerde firma in de lasten van het appartementsgebouw doorgerekend ? Waar de promotor dan als syndicus nog een jaarlijks percentje op kan hebben ?

V. dat de witte ommuurde zone boven de keuken echt te gek is: toch géén leidingenkoker ? Zou mijnheer de professor-ingenieur-architect wiskundig kunnen bewijzen dat je kortere leidingen bekomt door een leidingenkoker tegen een BUITENgevel te plaatsen ? Langere SWW leidingen kosten in ieder geval niet alleen méér bij de bouw, maar een leven lang méér aan energie. Weet er iemand hoe "The Cosmopolitan" verwarmd zal worden ?

VI. dat onze 'BouwMeester' ook wat moeite met oriëntatie blijkt te hebben. Of waren het warmteverliezen ? Of was het een buis voor zonnewarmtewinsten ? Want Leo Van Broeck voorziet in zijn '"hemels ontwerp" op zowat een meter van de tafel voor 4 personen, het allergrootste raam van de woonkamer met open keuken … pal op het Noorden. Extra glas op het Oosten had nochtans gekund. Het volstond om hogere ramen te kiezen (kolombouw). Of de hoekkolom 90° te draaien. Akkoord: bv. een rond raam van 1m diameter op het Noorden zou architecturaal verdedigbaar kunnen zijn. In het appartement van de buurman is het overigens nog slechter.

VII. Misschien vinden lezers er nog andere ?

Kortom, je schoonmoeder ontwerpt dat éénslaapkamerappartement vanaf 199000€ + BTW + kosten: 

  • beter; 
  • goedkoper; 
  • en duurzamer ! En dat in elke betekenis van het woord.

Of de Vlaamse overheidsdienst 'Bouwmeester' - met hoeveel medewerkers ? - aan dergelijk ontwerp enige C R E D I B I L I T E I T  kan ontlenen om de Vlaming te vertellen hoe hij moet wonen … zal elke lezer voor zichzelf uitmaken. Bovenop een regelrechte aanfluiting van de democratie, mag ik het in ieder geval zonde vinden van het Vlaams belastinggeld voor een dergelijk staatsridiculiserende PR-dienst. Ik mag het ook intriest vinden dat een professor aan de KUL (Leo Van Broeck zou dat sinds 2006 zijn) een dergelijk onbekwame apparatsjik bewijst te zijn.

1 Reactie

afbeelding van poing
17/04/2018 - 10:25

Dredd

https://storiesbywilliams.files.wordpress.com/2013/01/dredd_atrium.jpg

The building known as Peach Trees. As a Mega City Block, this building is essentially an arcology where all the basic needs of the residents are taken care of in-house. This includes schools, medical care, food, entertainment, and all of these were illustrated at one point or another in the film. And you’ll notice that in all cases, their was graffiti on the walls, garbage on the floor, and metal bars on everything, signifying just how dirty and dangerous the environments are.

And I really enjoyed the whole “lock down” procedure, which was more than just a convenient plot tool. In a world where nuclear holocaust has already taken place and every Block acts as a self-sustaining arcology, the concept of shield walls was just plain genius in my mind.