kostprijs van elektriciteit | Ecobouwers.be

U bent hier

kostprijs van elektriciteit

afbeelding van Hans Delannoye
27/06/2016 - 14:18

ik neem aan dat bij iedereen zo langzaamaan de afrekeningen binnen beginnen te lopen.

alvast mijn resultaat, ik heb 2.3 kWp op het dak liggen en een netto jaarverbruik van 725 kWh.  kost mij 391 € of 0.5392 € per kWh.  en dan is er nog een deel van 6% btw, dat wordt dan volgende keer nog wat meer.

erger is het nog gesteld met mijn tweede woning, ongeveer 10 kWh verbruik op een jaar, en dus kost me een kWh daar 10.32 € !!!

23 Reacties

afbeelding van AlainD
28/06/2016 - 12:16

Hans

Eigenlijk kun jij voor een prikje (103 euro) per jaar op elke moment van de dag dat je maar wilt elektriciteit afnemen die zeer stabiele kwaliteit geeft. Wees er maar zeker van dat andere klanten je aansluiting de facto subsidiëren.

Een batterijengroep of een generator die je hetzelfde comfort geeft gaat je trouwens een pak meer kosten.

Alain

afbeelding van Hans Delannoye
28/06/2016 - 13:26

tja, maar hoe meer je gebruikt, hoe goedkoper dat het wordt, en dat zet niet echt aan tot energiezuinig leven, en dat is toch wat wij hier proberen te promoten.

ik weet ook niet waarom anderen mijn aansluiting zouden subsidiëren, ik heb die zelf betaald, en dat was ook niet direct goedkoop.  je zit nu tegen de 1000 €, en dan moet je zelf nog je meterkast kopen en de kabel.  ik zou denken dat met zo'n bedrag de kosten voor aansluiting toch min of meer gedekt mogen zijn.  en ik geloof ook niet dat die technici - meestal buitenlanders - zo veel betaald krijgen.

afbeelding van limer
28/06/2016 - 13:32

Voorlopige werfaansluiting + definitieve woningaansluiting bij Infrax hier: 1.666€

Toch al meer dan voldoende denk ik dan.

afbeelding van AlainD
28/06/2016 - 17:04

Hans e.a.

Het wordt echt niet goedkoper hoe meer je verbruikt, als je meer verbruikt betaal je echt wel meer.

Ik heb het trouwens niet over de aanleg, maar over het permanent in stand houden. Zoals de VREG onlangs heeft gesteld is de distributiekost quasi volledig vast en afhankelijkheid van het piekvermogen dat ze moeten in stand houden in het distributienet. Er is nog wel een verschil in dichtheid van de bewoning/gebruikers. In een dorpskern moeten de leidingen veel minder langs zijn dan in het "buitengebied".

afbeelding van Hans Delannoye
28/06/2016 - 20:08

d' as maar hoe je het bekijkt.  de totale som wordt wat groter, maar de kWh daalt spectaculair.  op dit ogenblik zijn mijn vaste kosten zo hoog, dat als ik 10 keer meer verbruik, het totaal nauwelijks stijgt. mijn totaal gaat dan van 103.20 € naar 132.00 €, maar de kWh prijs daalt spectaculair, van 10.32 € naar 1.32 €.

mijn huis staat in de kern van het dorp, en ik heb geen groot piekverbruik.  en ik heb er ook geen probleem mee dat ik mee moet betalen voor de gemeenschappelijke voorzieningen, maar het verschil is me toch wat te groot.  het is vooral de turteltaks die de kleine verbruikers de das om doet.

afbeelding van limer
29/06/2016 - 07:01

Maar wordt na de invoering van die nieuwe tarieven, op basis van capaciteit, de turteltaks niet afgeschaft?

afbeelding van walter-8
29/06/2016 - 13:39

Hans,
Je maakt de rekening niet helemaal correct.
Je hebt niet 725kwh verbruikt maar ook nog eens de opbrengst van de zonnepanelen. Dus in totaal een 3.000kwh.
En daarvoor betaal je bijna 400 euro of ongeveer 13 cent per kWh. Dat het zo laag is komt door de zonnepanelen.

Of omgekeerd rekenen.
Je betaalt vandaag ongeveer 25cent per kWh. Maar een derde daarvan is voor de eigenlijke energiekost. De rest is netwerk en belastingen. Het is die 8 cent die je kan uitsparen met eigen zonnepanelen.
Dus op ongeveer 2300kwh opbrengst van pv geeft je aan 8 cent een besparing van 180 euro. Al de rest mag je ook betalen.

Ik weet dat bij plaatsing van de pv panelen zo niet gerekend, maar daar evolueren we wel naar toe (dat je met je pv enkel de energiekosten kan salderen).

Hoe slaag je er trouwens in om maar een 10cent te betalen per kWh voor een verbruik van 10.000kwh -je tweede woning? Welk tarief is dat?

Walter

afbeelding van walter-8
29/06/2016 - 13:42

limer wrote:

Maar wordt na de invoering van die nieuwe tarieven, op basis van capaciteit, de turteltaks niet afgeschaft?

Waarom zou dat?

afbeelding van Hans Delannoye
29/06/2016 - 15:53

nee, ik maak helemaal geen foute berekening en krijg ook geen groenestroomcertificaten maar betaal net zo goed prosumententarief en turteltaks.  en dat maakt het zo duur.  het klopt nbatuurlijk niet dat je de zelf opgewekte stroom zomaar meerekend, ik moet nu de volle pot betalen op de stroom die ik zelf maak en betaald heb ?  dat is op zijn minst toch een bedenkelijke redenering.  kan jij mij dan 1 goede reden geven om zelf stroom op te wekken ?

wat de tweede woning betreft, ik begrijp niet waat jij die cijfers vandaan haalt.  ik gebruik nu ongeveer 10 kWh per jaar en die kost me 10.32 € per kWh, jij spreekt van 10.000 kWh en 0.10 € per kWh.  da' s een verschil van 1 op 100.000 !

afbeelding van Bke
29/06/2016 - 22:39
Bke

Ik ben net terug van opperen 'komaan, jullie starten een coöperatieve; ik investeer mee; en we wekken eigen electriciteit op want anders moet/wil ik geheel op 12v'
Ze gaan erover nadenken. :) Ik hoop dat er genoeg warm voor worden. Lijkt me geweldig.

afbeelding van walter-8
29/06/2016 - 22:54

Hans Delannoye wrote:

.  kan jij mij dan 1 goede reden geven om zelf stroom op te wekken ?


Blijkbaar weet Bart trommelen dat....

Maar je hebt gelijk: financieel valt er weinig nog te winnen. Ik heb wel geen echt recente berekeningen gezien over het financiële aspect....

Hans Delannoye wrote:

wat de tweede woning betreft, ik begrijp niet waat jij die cijfers vandaan haalt.  ik gebruik nu ongeveer 10 kWh per jaar en die kost me 10.32 € per kWh, jij spreekt van 10.000 kWh en 0.10 € per kWh.  da' s een verschil van 1 op 100.000 !

Ok: dit had ik totaal verkeerd begrepen....
Ik dacht dat je bedoelde 10 Mwh verbruikbaar.

Maar idd: door het hele verhaal van vaste kosten wordt de kleine verbruiker zwaar belast. En als je dan terug rekent naar prijs per kWh. ...

Walter

afbeelding van Bke
30/06/2016 - 00:03
Bke

Hier geeft men 0,12€ per kwh die je teveel hebt en op het net brengt met je panelen, met een garantie van 20 jaar dat het zo blijft. Is dat een betere situatie dan de huidige in België? Het klinkt eigenlijk niet slecht, zeker gezien ik met mijn relatief kleine verbruik éigenlijk evenveel geld kwijt ben aan een gepaste 12v-constructie als aan een veel te grote netoplage zonnepanelen. Met gelijkwaardige investering, verdien ik er zelfs serieus wat aan.

Vooral als het op 12v is, of ethanolsystemen (in idee dan - want véél te duur + in théorie mag dat dan wel betekenen dat je van een heleboel rotte appels je eigen electriciteit kan maken, maar in praktijk blijkt dat helemaal niet zo), vind ik goeie redenen:
- je moét wel verbruik minderen, en grondig nadenken over elke nieuwe verbruiker
- een contact met weer maar es een anonieme gezichtloze wat-kan-je-eraan-vertrouwen-maar-je-moet-er-wel-volledig-op-rekenen valt weg
- dito met een deel papieren deadline-rekeningen, enquetes, uren wachten aan - in het beste geval - een 0800-lijn
- je electriciteitsnet opladen telkens je met de auto rijdt
- alles eraan zelf kunnen repareren, vlot nieuwe onderdelen of uitbreidingen
- als de boom van de buurman nét iets te hoog wordt, verplaats je vlot de hele installatie
- je koppelt af en neemt de batterij mee op vakantie, voor langere koop je nog een draagbaar paneel bij
- als het net iets onverwachts doet, hoor je het hoogstens een dag later van de buren
- geen meter, geen meterstanden noteren, geen verdelerstoelage en al dat meer
- minder electrocutiegevaar (nu ja, meer brandgevaar mss)
- 2 of meerdere gescheiden systemen geven weinig kans op problemen: zelfs als ze alletwee tegelijk stukgaan, kan je vast van elk de goede onderdelen tot een nieuw systeem samenstellen
- je wordt wat nederiger en dankbaarder, omdat de luxe van een stroomnet niet langer zomaar vanzelfsprekend 'voelt,' hoewel het praktisch nét zo (niet)vanzelfsprekend is als op openbaar 220v-net  (ik vind dat een goe'ke) 
- je kan eventueel electriciteit in je batterij pompen door aan sport te doen of zo  (nu ja in theorie, ik weet niet precies hoe, maar een hometrainer met dynamo erop aansluiten lijkt me niet onoverkomelijk)
- als je huis is instort, is de kans groot dat je alle toestellen die niet kapot zijn nog steeds aan de praat krijgt en je je gsm nog kan opladen om hulp te bellen
- je kan je hele huis inrichten met spullen uit de motorhome- en bootwereld: je houdt, zelfs in een piepkleine woning, een zee van ruimte over; je kan je hele interieur vlot veranderen; die dingen zijn vaak niet alleen flexibeler en lichter, maar gaan best wel lang mee wegens gecreëerd om heel wat te doorstaan terwijl ze in je huis rustig ter plekke met relatief weinig manipulatie blijven staan
- o, en als je dat zou doen, en je huis dán instort: heb je in een wip met wat niet stuk is gegaan ook nog je auto tot bewoonbaar omgetoverd
- ...  

afbeelding van walter-8
30/06/2016 - 00:17

Bke wrote:

Hier geeft men 0,12€ per kwh die je teveel hebt en op het net brengt met je panelen, met een garantie van 20 jaar dat het zo blijft. Is dat een betere situatie dan de huidige in België?

betere dan in Vlaanderen idd.  Hier geen garantie dat een regeling stabiel is.  

Wel een politicus die iedereen aanraadt PV te plaatsen, maar geen enkele garantie geeft op een stabiele regeling (geen garantie op salderen, geen garantie dat er nieuwe kosten worden bedacht...)

afbeelding van Bke
30/06/2016 - 01:40
Bke

Pff, da's ook maar weinig motiverend.
Anderzijds stoot het me kéihard tegen de borst dat ik 0,27€ (of zoiets) zou betalen + net- en nog wat andere beheerskosten voor een kwh van hén, terwijl zij 0,12€ zonder meer betalen voor een kwh van mij, die ze dan bloédserieus, en zonder scrupules, aan m'n medemensen-zonder-geld-voor-PV doorverkopen voor 0,27€ ..........
Terwijl iedereen dat maar normaal vindt. 
Gaat me niet om betuttelend socialistisch vangnet willen waarin mensen nog zieker worden wegens gebrek aan autonomie vanuit één of andere politiek, die ik niet begrijp.
Het is simpelweg niet fair, het voelt fout, en het leidt op termijn tot hommeles. Het maakt arme mensen armer omdát er mensen rijker worden. Ook arme mensen die héél spartaans en asceet leven om uit armoede te kruipen. Voor hen duurt dat kruipen extra lang, en vanaf een bepaald bereik, leggen ze gewicht aan de andere kant van de balans die disbalans veroorzaakt, maken ze het andere mensen zoals zij nóg moeilijker, en de wereld draait maar door met zot draaien. 
Ik heb véél meer zin, dan, om mensen te beginnen motiveren om te sparen voor een 12v-batterij, en met mijn overload hun batterij te vullen in ruil voor 0,15€ tot ze, mét het geld dat ze aan mij betaald hebben (kwestie van vermijden dat ze zichzelf brengen tot andere dingen aankopen met de winst) zelf een eerste zonnepanneel aan kunnen kopen.
Om één of andere reden voelt dat me fijner dan rijker worden perx1, en daardoor een véél rijkere dan ik nog rijker te maken perx3, én daardoor meerdere mensen armer te maken per:4
(de verhoudingen tss die cijfers zullen vast niet kloppen maar iémand snapt desondanks vast wel wat ik bedoel.)
Soit, voorlopig zit ik even in de denkpiste van het coöperatief, ben er nog niet uit of dat gelijkwaardig kan zijn. Lijkt me wel als er maandelijks renteloze afbetaling voor een aandeel kan worden aangeboden. Ik vind het belangrijk om de grote groep mensen zonder geld een réden te geven om ecologisch verantwoorder te willen leven. En de énige reden die ze kunnen hebben, veel meer dan 't is goedkoper,' is sociaal aanvaard worden. Mét kansen. En zonder veel betutteling, want daar wordt iederéén alleen arm en zieliger van, denk ik.
In ieder geval heb ik de indruk dat opstart van zo'n coöperatief erg wordt gemotiveerd en gesteund door de regering hier.  'k Ben benieuwd.

afbeelding van Hans Delannoye
30/06/2016 - 08:21

bke

vele deelnemers hier zijn al coöperant bij ecopower e.a., maar dat veranderd niets aan het systeem van taksen en belastingen allerhande.  als je een aansluiting hebt.betaal je die sowieso.

afbeelding van limer
30/06/2016 - 08:43

bke spreekt over zijn situatie in Duitsland denk ik.

Maar daar is het zowiezo beter geregeld:

12cent voor de stroom die je teruglevert, 27cent voor de stroom die je gebruikt, beiden gemeten met aparte meter.

Dit zet alleszins aan tot spaarzaam omspringen, en eventueel zoveel mogelijk terugleveren.

Ook verbruiken op moment dat het geproduceerd wordt, wordt zo gepromoot.

Ook de plaatsing van batterijpaketten is een logisch gevolg van dat systeem, omdat de stroom die je zelf opslaat (ondanks de kost van het batterijpakket) nog beterkoop is dan de stroom die je van het net koopt.

Echter zou dit systeem, voor de vele warmtepompgebruikers hier in Vlaanderen, voor een serieus hogere stroomrekening zorgen, aangezien zij in de zomer opwekken en in de winter gebruiken. Het zijn net deze spreidingen in verbruik die ervoor zorgen dat de netinfrastructuur, en opwekkingscapaciteit overgedimensioneerd moeten zijn, om die pieken in de winter te kunnen opvangen.

Vandaar nu het voorstel om op aansluitcapaciteit te gaan afrekenen, waardoor mensen gaan nadenken, of ze het vermogen van hun aansluiting werkelijk nodig hebben, en of ze met minder ook niet toekomen, mits eventueel aanpassing van hun gewoontes.

Op zich ben ik niet tegen deze capaciteitsvergoeding, maar ze zou dan wel in de plaats moeten komen van al die andere taksen, want die werden, net als de capaciteitsvergoeding, in het leven geroepen om de kosten voor het instanthouden van het net te financieren.

Nu betaal je, als je nog pv panelen wil plaatsen: capaciteitsvergoeding, turteltaks, prosumentenvergoeiding, btw 21%

De vraag is natuurlijk of ze wel willen, dat de particulieren nog stroom zelf gaan opwekken?! Ze hebben liefst dat we allemaal groene stroom gaan kopen van de groten, die momenteel investeren in grote windturbineparken, biomassacentrales, ..... en in al deze grote energiemaatschappijen zijn natuurlijk veel postjes voor politiekers in de raden van bestuur, dus ze zullen niet tegen hun winkel werken.

afbeelding van walter-8
30/06/2016 - 08:48

Maar de kans is groot bij de capaciteitsvergoeding dat het minimum aan capaciteit zeer groot zal zijn.
Mij zou het verwonderen dat ze capaciteit onder 10kw gaan toelaten.

afbeelding van Hans Delannoye
30/06/2016 - 09:45

limer, nee hoor, blauwe bartje wil dat we allemaal PV zetten !   onbegrijpelijk, maar ja, politici worden veelal niet gehinderd door enige kennis van zaken, wat wil je, het is zowat het enige beroep dat je nog zonder diploma of certificaat mag uitoefenen :-)

afbeelding van limer
30/06/2016 - 09:14

walter-8 wrote:

Maar de kans is groot bij de capaciteitsvergoeding dat het minimum aan capaciteit zeer groot zal zijn.
Mij zou het verwonderen dat ze capaciteit onder 10kw gaan toelaten.

http://i200.photobucket.com/albums/aa124/Limburg11221/Infrax%20schema_zpsz8k1wfhu.jpg

http://i200.photobucket.com/albums/aa124/Limburg11221/Infrax%20lijst_zpsyemfyw9f.jpg

Ze gaan er toch vanuit dat er veel in de toekomst een lichtere aansluiting gaan nemen dan de 9,2kVA die momenteel de standaardaansluiting is.

Ze rekenen als voorbeeld, voor een 9,2kVA aansluiting (40A 230V) voor 150€ capaciteitsvergoeding.

afbeelding van limer
30/06/2016 - 09:16

Als je dat omrekent komt dat neer op een standaardaansluiting tussen 15 en 25A 230V.

afbeelding van Bke
30/06/2016 - 10:56
Bke

Hoi nog es,

(ff info in kantlijn: Bke=vrouw en idd, Duitsland)
Ik heb een info-bezoek van een vertegenwoordiger in het verschiet, dan weet ik meer. Momenteel loopt er een aktie waarbij men zonnepanelen van zeer goede kwaliteit en inclusief plaatsing, all-circum-garantie (behalve oorlog en aardbevingen, maar wél met zelfs terugbetaling van 90% bij minder stroomopwekking dan beloofde minimum wegens heel gewoon: te bewolkte omstandigheden) , én verzekering met garantie voor schappelijke prijzen op je dak komt leggen. In vergelijking met aankoop, zelfplaatsing en helemaal niks verzekering: idd, zéér schappelijk.
De batterijpaketten, daarentegen... - bekeken met wat ervaring inzake 12v eilandparcours - fieuw... enorm uit verhouding véél te prijzig. En ik heb zo m'n vermoeden dat het, al of niet met batterij, gepaard gaat met dingen als: min x aantal jaren contracten; verbod en technische onmogelijkheid om (een deel van) de panelen op 'n eigen, andere batterij te plaatsen;... Dat soort dingen. Maar dat weet ik (nog) niet zeker.
Het is hier idd veel beter gesteld met bewuste zorg voor milieu en toekomstkijken, ivm gevolgen van beslissingen. Maar ook hier wil de mens en z'n bedrijf zoveel mogelijk munt slaan uit de opportuniteiten. Vanuit de overheid worden anderzijds wel kleinschalige, plaatselijke, ambachtelijke projecten - in het algemeen, niet alleen PV-gerelateerd - toegejuicht, en veel vlotter gesteund. Ik weet nog niet hoe het preciés in elkaar zit met zo'n coöperatief opstarten en de preciéze input en output. Ik ben degene die inspiratie strooit en motiveert: leiding geven en lijsttrekken laat ik beter aan minder theoretisch-creatieve intuïtieve mensen met meer praktisch constructieve toepassingstalenten over. Ik heb bij zulke mensen het zaad geplant, en hoop dat samenwerking vruchtbare bodem kent ondanks invoer van mijn uitheemse aard. Het verder uitzoeken heeft toch alleen zin als er mensen om me heen warm voor zijn te maken.
Alvast wel stérk de indruk dat het net iets anders in elkaar zit dan Ecopower - ik ben nog steeds aandeelhouder - of toch: in praktijk anders ontwikkelt. Meerdere, kleinere coöperaties; als je info zoekt om je aan te sluiten, word je genegeeerd (kan ook aan mijn afwijking liggen, maar als het gaat over de boodschap: 'ik wil m'n geld in jullie investeren' is het me, zelfs daarmee, best vreemd); of je wordt afgewimpeld; of doorverwezen naar een Co dichter bij je in de buurt; je kan brochures vinden bij de bundeslandoverheden, die stap per stap uitleggen hoe je moet oprichten en wat voor steun de groep ontvangt die het doet; de panelen worden vaak geplaatst op zaken als bv het dak van een plaatselijk schooltje, dat - in ruil voor gratis ondergrond - bv gratis een deel stroom ontvangt. En het zal me niét verbazen als de aandeelhouders samenkomen; letterlijk zélf op dat dak klauteren om de PV te plaatsen terwijl elkeen doet waar hij goed in is; en vervolgens afsluiten met een grillparty.
Opvallend is ook: systemen waarmee je een kleine PV-plug&play per stopcontact aansluit in je eigen net, worden héél erg tegengewerkt. Het mag, maar: je bent verplicht het aan te geven + verplicht om een aparte meter te plaatsen ervoor + verplicht om een deel van de stroom, die je daarmee opwekt, aan het net te geven (grappig is: de hoeveelheid daarvan is niet benoemd, daar ben je vrij in) + voor alles wat je aan het net geeft van zo'n oplage, krijg je 0,00€. Maw: niemand doet het, want het komt idioot duur uit in verhouding en de grote beunzen zorgen dat je voor dezelfde prijs, comfortabel zonder zorgen voor je geplaatst: PV op je dak hebt om zo een stukje van hun opwekveld te zijn.

Het idee van de warmtepomp had ik al snel gecatalogiseerd (voor mij) als 'komt niet in aanmerking' - ik weet niet meer precies waarom, het is hier nochtans levende vulkaangrond, wat me eerder bevorderlijk lijkt... Anyway, denk niet dat de reden met electriciteit te maken had.

 

afbeelding van bart.cerneels
12/09/2016 - 14:59

Er zijn 2 manieren om de Belgische/Vlaamse energie taks ter vermijden:

  1. Verhuizen
  2. Off-grid gaan

Optie 1 is veruit het goedkoopste en je bent meteen van een hoop andere belastingen af.

Optie 2 is eventueel mogelijk met veel opslag of alternative (diesel) generatie en wind-energie. Betwijfel dat je die investering snel hebt terugbetaald.

afbeelding van bart.cerneels
22/09/2016 - 15:50

Ik ben er eigenlijk nog 1 vergeten, maar het is nog minder makkelijk en vereist een deel van optie 1 & 2:

3. Slimme meter met verschillende (en variabele) prijs voor teruggeleverde energie.

In theorie betaal je dan geen prosumenten tarief, waarschijnlijk nog wel de Vlaamse Energie Heffing (Turtel taks), want die is per aansluiting.

Technisch is het complex, want dan moet je verbruikers slim gaan sturen (elektrische boiler, was-, droog-, afwasmachines in een micro smart-grid) en opslag (powerwall en dergelijke). En ik ben niet zeker of het bij alle inter-communales (ja, die bestaan nog en het maakt uit) mogelijk is.

Ook weer praktisch moeilijk, misschien onmogelijk om de meerkost daarvan terug te verdienen. Tenzij de belastingen nog eens omhoog gaan natuurlijk.
Wel een extra belangrijk voordeel: Laat toe om het aansluitings-vermogen te verminderen. Dus in de toekomst minder belastingen ;)