Kiezen voor 1 grote aannemer of voor verschillende kleine aannemers? | Ecobouwers.be

U bent hier

Kiezen voor 1 grote aannemer of voor verschillende kleine aannemers?

afbeelding van den Pierre
16/09/2017 - 16:15

Wel, wat zou interessanter zijn: er moeten verschillende werken worden uitgevoerd aan onze woning. We zitten met een lek aan de schoorsteen – het moment om eens serieuse isolatiewerken te laten uitvoeren aan ons dak en het probleem rondom de schoorsteen te laten oplossen maar we willen ook de badkamer vernieuwen en beneden een buitenmuur uitbreken om een groot schuifvenster in te laten zetten langs achter plus een terras aan te laten leggen.

Hoe doen we dat beste? Alles apart uitbesteden aan kleinere zelfstandigen (ik kan dat zelf onmogelijk doen) of een grotere aannemer aanspreken die misschien duurder is maar die dat allemaal kan doen?

4 Reacties

afbeelding van MarieDeVos
19/09/2017 - 16:11

Met 1 aannemer zullen alle werken waarschijnlijk beter op elkaar afgestemd kunnen worden. Met verschillende kleine zelfstandigen is het soms moeilijk organiseren. Belangrijk is wel dat je kiest voor een goede en betrouwbare aannemer, want als die dan niet het gewenste werk levert... Je moet natuurlijk ook een aannemer vinden die al die verscheiden werken op zich kan nemen. 

afbeelding van m2ts
21/09/2017 - 21:59

Wij hebben goede ervaring met één hoofdaannemer: de werken waren goed op elkaar afgestemd. Zo kan de hoofdaannemer meer druk zetten bij de onderaannemers dan jezelf. De onderaannemers weten nl. dat je hen maar één keer zal nodig hebben, t.o.v. de hoofdaannemer die ze meerdere keren nodig hebben. Het heeft ook zijn voordeel als de ene onderaannemer wijst naar de andere, dan is het uiteindelijk aan de hoofdaannemer om het probleem op te lossen. Ik weet zelfs niet of het noodzakelijk duurder is. Zo konden wij voor de nieuwbouw per stap alsnog kiezen voor een andere aannemer. De ruwbouw was bij de hoofdaannemer, maar voor bv. de trap, ramen, elektriciteit, vloer, sanitair, plakwerk, keuken, zonnepanelen,... konden we steeds iemand anders kiezen. De prijs via de hoofdaannemer was soms goedkoper! Enkel de trap, keuken en zonnepanelen hebben we door iemand anders laten uitvoeren.

Belangrijk is idd dat je voor een goede en betrouwbare aannemer kiest! Vraag zeker referenties op.

afbeelding van walter-8
23/09/2017 - 17:49

Je beschrijft je werken redelijk vaag; je hebt minstens 1 persoon nodig die de werken beschrijft zodat je naar een aannemer kan stappen om die werken uit te voeren. Normaal zoek je daarvoor een architect.
Eens die een beschrijving geeft van de werken kan je naar aannemers stappen voor offerte en planning. En dan krijg je een ook ineens een beter zicht of je beter bent met 1 aannemer werkt of met meerderen.
In mijn ervaring is het allerbelangrijkste dat je meerdere aannemers aanspreekt voor dezelfde werken zodat je idd kan vergelijken naar prijs en kwaliteit. Voor de kleine werken die je beschrijft ga je prijsverschillen zien tussen aannemers tot 100%. En moet je op basis van de aannemers hun feedback ook het kaf van het koren scheiden rond kwaliteit en degelijke antwoorden.

Succes want het is niet evident altijd de juiste mensen te vinden bij verbouwingen.

Walter

afbeelding van Sander27
23/09/2017 - 21:57

Ja, ik zou precies ook kiezen voor 1 enkel bouwbedrijf. Ik denk dat je er alleen maar voordeel bij gaat hebben. Zij zorgen dan toch voor de eindcoördinatie van alles en het is in hun voordeel dat de werken vlot verlopen dus het zal zeker niet te lang aanslepen.

Ook wat prijs betreft denk ik dat het een goede keus is. Nu, je kunt altijd nog prijs vragen bij enkele kleinere aannemers en dan vergelijken, maar let op, als je wenst dat alle werken kundig worden uitgevoerd waarbij je recht hebt op het wettelijk kader in geval van problemen, zeker checken of iedere aannemer wel de toestemming heeft om alle werken uit te voeren. Daar sta je soms niet bij stil, maar stel dat je aannemer niet is aangegeven voor alles wat waterleiding betreft en je hebt later een probleem, dan kun je nergens op terugvallen!

Er zijn zo een paar dingen die je kunt checken om zeker te zijn dat een bouwbedrijf polyvalent is.