Kent er iemand warmtepompen van het merk Ovum? Zijn deze de meerprijs waard tov bv Thermia of Nibe? | Ecobouwers.be

U bent hier

Kent er iemand warmtepompen van het merk Ovum? Zijn deze de meerprijs waard tov bv Thermia of Nibe?

04/10/2019 - 08:52

We zitten aan het begin van ons bouwtraject en we kiezen sowieso voor Geothermie.

Nu hebben we een aantal aanbieders gekregen voor warmtepompen, en enkele voorbeelden daarvan zijn:

Thermia, Nibe & Ovum. meer specifiek over Ovum vinden we bijna niks terug qua ervaringen e.d. De kostprijs van deze warmtepomp is echter navenant, en ik ben op zoek naar reacties/ervaringen die mij kunnen helpen met de beslissing. Bedankt alvast

5 Reacties

04/10/2019 - 09:43

Beste Dries,

Met bovenstaande merken heb ik geen ervaring. Maar op deze site zul je wel een aantal threads terugvinden over deze merken. Je kan bvb zoeken met de zoekfunctie (beginpagina Forum) door je merken 1 voor 1 in te geven en je hebt hier al een pak resultaten.

Ik vraag me persoonlijk enkel af waarom je met geothermie gaat werken. Je hebt tegenwoordig aerothermische lucht/water warmtepompen (L/W WP) die al zeer goede SCOP's halen en die merkelijk goedkoper zijn in aankoop en plaatsing. De risico's van L/W warmtepompen zijn ook veel kleiner dan geothermische warmtepompen (horizontale of vertikale captatie). Het verbruiksverschil voor een goed geïsoleerde woning tussen een geothermische en een  aerothermische (L/W) WP is op jaarbasis ook  heel klein, bij mij zou dit nog geen 300 kWh (*) jaarlijks zijn of nog geen 75 Euro jaarlijks verbruiksverschil voor een woning van 237 m² leefruimte en volledig verwarmd. Hier is geen rekening gehouden met de SWW, die bij mij met een zonthermisch systeem wordt aangemaakt en die dus steeds goedkoper is dan eender welke warmtepomp. De combinatie van een L/W WP met een zonthermisch systeem is ook nog altijd veel goedkoper dan een geothermische oplossing.

(*) Mijn L/W warmtepomp verbruikt 1480 kWh op jaarbasis (2018) en een geothermische warmtepomp zou 20% beter kunnen doen in ideale omstandigheden, dit betekent dat deze dezelfde ruimte zou verwarmen voor 1480 * 0.8 = 1184 kWh of een winst van 296 kWh.

07/10/2019 - 04:11

Waarom een geothermische warmtepomp?

Het antwoord daarop is simpel in mijn geval. De meerkost tegenover een aerothermisch systeem is bijlange zo groot niet meer. Een aerothermisch systeem heeft bewegende onderdelen die sneller zullen verslijten (buitenunit), de boorput van een geothermisch installatie is veel duurzamer.

Plus en dit is in mijn ogen het grote voordeel ... passieve koeling. Wij hebben grote ramen op Noord, zuid en westkant. Er zijn geen buitenscreens die het zicht blokkeren op de tuin, enkel een overkapping van 1m20 op de zuidkant. Maar mede dankzij de passieve koeling komt de temperatuur niet boven de 24 graden. Zelfs niet tijdens de hittegolven van het laatste jaar.

Ieder project is natuurlijk anders en de bouw van je huis (isolatie, plaatsing ramen, koudebruggen, enz) zijn zeer zeker van grote invloed.
Om te antwoorden op de vraag van depoorterdries, het is zeer moeilijk om review of beoordelingen te vinden van geothermische warmtepompen. Ik heb enkel (positieve) ervaring met ecoforest. Ik zou zowiezo op zoek gaan naar een firma met al enige jaren ervaring in geothermie.

09/10/2019 - 11:28

Dries,
Uit interesse; wie biedt de OVUM warmtepompen aan in België?

Walter

09/10/2019 - 11:34

Beste,

Zoekfunctie geprobeerd, geen resultaat betreffende OVUM warmtepomp.

09/10/2019 - 11:35

walter-8 wrote:

Dries,
Uit interesse; wie biedt de OVUM warmtepompen aan in België?

Walter

Walter,

Flor Huysmans uit Retie biedt deze aan. Heb je er ervaringen mee? Hun voorstel ziet er top notch uit, ook technisch, alleen is ze in verhouding met bv een Thermia of Nibe nog steeds zeer duur...

groet

Dries