Kan ik deze muur veilig lemen? | Ecobouwers.be

U bent hier

Kan ik deze muur veilig lemen?

08/03/2017 - 08:07
Bke

Hallo allemaal, hoop dat jullie allemaal gezond en wel en tevreden zijn,

Betreft:

Kale muur, onbezet, gemetste  stenen.
Buitenzijde: ondergronds.
Binnenzijde: wand van goed verlucht berghok. 
Huidige vaststellingen: vochtpercentage van de muur wisselt met de seizoenen mee, soms tijdelijk wat verontrustend vochtig, maar telkens vanzelf weer mooi droog vóór schimmel of andere viezigheid ontwikkelt.

De bezorgdheid:

Zou een dun laagje leembezetting (louter om het zicht) problemen kunnen geven?

(aub, begin niet over isoleren: ge hebt 100% gelijk daaromtrent maar de ruimte is op de smalste stukken maar 0,75m breed en ik wil er, naast een mooiere wand, ook nog een droogtoilet in passen)

Ik heb een meetinstrument dat vochtpercentage van hout en bezetsel meet. Als ik de pinnetjes zo diep mogelijk in de voegen van deze muur zet, wisselt het resultaat enorm, afhankelijk van het seizoen. Ook een 'vochtvanger' in de ruimte vangt zichzelf soms in 2 weken vol, en doet er soms 2 maanden over.

Op dit moment: hele week bijna nonstop geregend, buitenlucht één en al dichte mist. Ik meet nu op de gevoeligste plek: 9,80% vocht.

Wat denkt ge?

(en alvast dank u voor advies)

 

3 Reacties

08/03/2017 - 12:41

Ik zou in dat geval overwegen om die muur te kaleien met een kalkmortel.

Bijvoorbeeld 2 à 3 delen zand met 1 deel kalk, water bijvoegen tot je een dunne mortel krijgt die je met een blokborstel kunt aanbrengen over de blote stenen. Hierbij veeg je tegelijk de open voegen en gaten mee dicht. Even laten drogen en nog eens met natte borstel wat nastrijken. Klaar ! Je kan die afwerking zo laten of schilderen met een kalkverf.

Als kalk gebruik je natuurlijke hydraulische witte kalk of de grijze trasskalk. Als zand kan je wit zand nemen, het grijzere rivierzand, de okerkleurige zavel of een mengeling van deze zandsoorten. Wit zand en zavel zijn te overwegen omwille van hun kleur, je hoeft daarna dan niet meer te schilderen maar je moet dan wel de witte kalk gebruiken. Als een grijs uiterlijk geen probleem is of indien je toch nog wilt schilderen dan kan je ook trasskalk gebruiken.

Een kalkbezetting of kalei is een zeer natuurlijke en hygienische afwerking, beter bestand tegen vocht dan leem en ook vochtregulerend.

Kaleien is ook iets dat zowat iedereen met gemak zelf kan doen, dit in tegenstelling tot bezetten

08/03/2017 - 16:40

Hydroment is misschien de oplossing.

Is ook in kleuren te verkrijgen (gewoon pigment bij), ofwel daarna met silicaatverf verven.

En ze hebben ook een versie met styroporkorrel in (= een klein beetje isolatie).

09/03/2017 - 06:52
Bke

Dank je allebei :)

Er ís niet echt een probleem he, ik wil er vooral geen creëren, alleen 't wat mooier maken.
Adviezen wat extra opgezocht. Als Hydroment echt goed werkt, zou ie mss méér vocht uit de aarde door de stenen heen trekken.
Charel, kalei klinkt vooral alsof ik de grondering van mijne leem er ook gewoon op kan zetten zonder leem :) Da's met minerale dinges en kwartszand en zo, 100% naturel en ademend én samengesteld om schimmels en viezigheid te weren. Dom da'k daar niet aan dacht zeg... :s Merci!

Bke