Kan cederhout gebruikt worden voor terras? | Ecobouwers.be

U bent hier

Kan cederhout gebruikt worden voor terras?

10/03/2020 - 11:11

Ik heb een lot cederhouten balken gekocht.  Balken zijn 50 jaar oud, komen uit een vloeistoffensilo en zijn mooi qua 'patine'.  Ze zijn 3 m lang, 5,5 cm dik en 20 cm breed.  Ik wil ze evt nog borstelen.  Ik zou daar ook een terras mee willen aanleggen.  Voordeel is ook dat cederhout niet splintert.  Naast mijn zwemvijver.  Volle zon en veel wind.  Het enige wat me evt weerhoudt is dat ik bang ben dat ze groen worden en dus glad.  Wie heeft advies en of ervaring?

 

Bedankt,

 

Paul

4 Reacties

11/03/2020 - 18:04

Cederhout is veelal duurzaamheidsklasse 2. Dus duurzaam genoeg voor een terras (even duurzaam als bankirai).

Het is wel naaldhout en dus relatief zacht. Eventueel zal het zachte hout afslijten bij gebruik.. Maar met meer dan 5.5cm, dik genoeg om wat slijtage op te vangen. Een normale terrasplank is eerder maar 2,5-3cm.
Moest je nog over hebben zeker interesse;-).

Walter

11/03/2020 - 18:05

Ps; en naaldhout werkt veel aangenamer dan hardhout...

11/03/2020 - 18:53

Het is maar wat je zelf verwacht van zo'n terras. 

Cederhout is zeer duurzaam en heeft een hoge stabiliteit (al onze buitengevels - met uitzondering van de noordwand want daar is ceder gevoelig voor algenvorming -  zijn in ceder) maar het hout heeft een zeer lage densiteit en lage slijtvastheid. 
In de buitenlucht gaat het ook niet vergroenen maar egaal vergrijzen indien het niet werd behandeld (wordt zelfs als dakbedekking gebruikt).

M.a.w. zeer goed bestand tegen weersinvloeden, rot en verwering maar kan niet tegen druk. Als het een terras is voor de sier kan het er mee door. Zeer geschikt voor het dragend balkwerk maar minder voor de beplanking die belopen wordt. Wordt dat terras intensief gebruikt en belopen zal het binnen afzienbare tijd vol putjes en kloven staan. Vind je dat niet erg is er uiteraard ook geen probleem. 

Let er ook op dat je voor de bevestiging roestvrij staal gebruikt. Ijzer, messing en andere metalen reageren met de stoffen in de ceder en zorgen voor metaalcorrosie en zwarte strepen in het hout.  

11/03/2020 - 19:17

Bedankt voor de reacties.

Ik denk dat ik het erop ga wagen.  Waar het terras moet komen is er volle zon en veel wind.  Qua slijtvastheid zal dat wel meevallen.  Er komen hier wel wat vrienden en familie over de vloer...doch dat zal nog wel meevallen...  Ik hoop echt zeer sterk dat het hout niet groen wordt (en glad). Groeten, Paul