kalkchape vs cement gebonden chape | Ecobouwers.be

U bent hier

kalkchape vs cement gebonden chape

14/06/2017 - 11:28

Hallo iedereen,

Onlangs leerde ik over het bestaan van (tras)kalkchape waarbij de klassieke cement in de chape wordt vervangen door (tras)kalk. Dit zou een volwaardig en ecologisch alternatief zijn voor gewone cementgebonden chape.

Heeft iemand hier ervaring mee? Kan dit voor alle vloeropbouwen of raden jullie aan in sommige gevallen toch voorzichtig te zijn? Zijn er bepaalde vloeropbouwen waar dit af te raden is? Zijn er in jullie inziens valkuilen (kostprijs, droogtijd, druk/treksterkte, verwerking,...)?

Waarom wordt er anders nog steeds met gewone cementchape gewerkt?

Alvast bedankt voor elk advies.

2 Reacties

13/11/2017 - 11:25

Goedemorgen,

Bedoel je met kalkchape : Anhydrietchape ??

Zoja :

nadelen :

  • lange droogtijd, je moet toch in weeeeken, zoniet maanden rekenen tussen storten chape en start vloerwerken.
  • je kan er in principe niet op wonen,  kalk neemt ontzettend veel water op.  een glas water morsen gaat zo de vloer in
  • je hebt ontkoppelingsmatten nodig tussen chape en vloer, deze zijn op zich niet goedkoop en het leggen is specialisten werk wat het vloeren duurder maakt.

Voordeel :

  • Dit type chape geeft goed warmte door (vloerverwarming) en kan het ook goed bufferen (zonnewinst). 

Conclusie : tijdens de bouwfase is het vloeken gezien wachten en eurootjes.  Als dat voorbij is dan is het een meerwaarde.

Raad: contacteer een aantal vloerders voor je de keuze maakt.  Met de prijsofferte in de hand en de kennis over de verwachte droogtijd kan je een bewuste keuze maken tussen anhydriet- en cementchape.

Groetjes

15/11/2017 - 12:16

Hallo,

Wij hebben een kalkchape gelegd, die zou dampopen zijn en is daarom meer geschikt om te plaatsen boven dampopen isolatiematerialen. In het algemeen perfect te vergelijken met cementchape, ook qua sterkte (denk maar aan het beton van de Romeinen).

Let wel op: dit moet met traskalk, liefst hardheidsklasse HL5 en dus niet met de typische witte luchtkalk. Traskalk is eerder beige-grijs, iets bleker dan cement. Traskalk zorgt voor minder CO2 uitstoot dan cement en aangenaam om mee te werken, wij gebruiken het ook voor metsmortel, tegelvoegen of beton. Dan krijg je van die bleke tegelvoegen, veel mooier dan cement!

Het hardt iets trager uit dus je kan er pas met zekerheid op stappen na enkele dagen. Ook verwerkt het een beetje moeilijker dan gewone chape, het is een beetje smeuïger. Dus de chappers (als je er vindt die hiermee willen werken) zullen meer uren aanrekenen. Verder is het qua kostprijs ongeveer vergelijkbaar met cement, wel moet je er iets meer van gebruiken (ongeveer 1:3 met zand mengen).

Wij zijn er heel tevreden van alleszins, blij dat we zonder cement hebben kunnen werken!