inregelen balansventilatie zonder binnendeuren | Ecobouwers.be

U bent hier

inregelen balansventilatie zonder binnendeuren

afbeelding van bart123
13/09/2016 - 12:00

Voor het EPB verslag moet je een inregelrapport kunnen voorleggen van je balansventilatie.

Volgens onze EPB verslaggever kan dit ook zonder dat er al binnendeuren aanwezig zijn en hoef je dus nog geen binnendeuren te hebben.

Volgens onze installateur van de technieken kan je geen inregelrapport afleveren als er nog geen binnendeuren zijn. De installateur weigert dus ook om een inregelrapport af te leveren.

Probleem: binnendeuren zijn nog niet voorzien en als we niet tijdig het epb-rapport binnendoen krijgen we een boete of verlies je E-peilpunten doordat de ventilatie niet ingeregeld is.

Uiteraard zouden we de balansventilatie opnieuw laten inregelen als we in de toekomst binnendeuren plaatsen.

Nog iemand met gelijkaardig probleem en hoe hebben jullie dit opgelost?

4 Reacties

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
14/09/2016 - 09:26

Als er geen binnendeuren voorzien zijn kan men dan ook niet de inregeling met binnendeuren voltooien. Uw installateur heeft ongelijk, al staat er waarschijnlijk in de algemene richtlijnen dat de inregeling met gesloten binnendeuren moet gebeuren. Als er geen binnendeuren zijn kan men ze moeilijk sluiten.

afbeelding van charel
14/09/2016 - 20:10

Ik begrijp de noodzakelijkheid van die binnendeuren niet. Er wordt van tevoren bepaald hoeveel van het totale debiet aan elk apart ventiel moet worden toebedeeld. Bij aanwezige en gesloten binnendeuren moet er steeds voldoende debiet ongehinderd onder de deur kunnen passeren. Bijgevolg maakt het toch niet uit of er binnendeuren staan of niet, het gaat gewoon over het debiet dat elk ventiel kan en moet doorlaten, en dat wordt gemeten. Denk ook aan de situatie met open keuken waar er dus tussen woonkamergedeelte en keukengedeelte niet alleen geen binnendeur staat maar zelfs geen muur. Toch kunnen ook hier de aparte toevoer en afvoerdebieten worden bepaald en gemeten.

afbeelding van bart123
15/09/2016 - 10:28

Bedankt voor jullie reactie.

afbeelding van geert devos
15/09/2016 - 11:27

klopt met voorgaande, voor het inregelverslag moet vermeld staan of de doorstroomopeningen (dit zijn dus oa binnendeuren) voldoende debiet kunnen doorlaten ( min 70 cm2) . Minimum, geen maximum dus, als er dan ook nog geen binnendeuren zijn , is aan de voorwaarde van de minimum doorstroom zeker voldaan. Een slimme ventilatiedeskundige zal wel vermelden op het verslag dat er (nog) geen binnendeuren zijn, en dat , als deze laatste alsnog achteraf gemonteerd zullen worden, deze moeten voorzien zijn van de nodige doorstroomopeningen. Doe je dat dan later niet , is hij daar niet verantwoordelijk voor.

Een mogelijke reden dat de installateur geen inregelrapport wil afgeven is dat hij (nog) niet erkend is als ventilatieverslaggever, en dus nog geen inregelrapporten mag opmaken. Best eens navragen, tegenwoordig moet je daar dus ook examen voor afleggen om erkend te zijn.