ik heb enkel mazout en elektriciteit, ik kan geen gas aanleggen wat nu? | Ecobouwers.be

U bent hier

ik heb enkel mazout en elektriciteit, ik kan geen gas aanleggen wat nu?

10/07/2017 - 23:55

Wij hebben net een woning gekocht met als verwarming en warm water op mazout. Nu leek het ons makkelijk om eventueel gas aan te leggen omdat het kot waar de ketels staan zo stonken en tot in de slaapkamer. Ik heb imand van INFRAX laten komen en zei me dat ze enkel de meter gingen plaatsen en niet de leidingen binnen, wat normaal is. Ik heb een loodgieter laten komen en die zei me dat het niet mogelijk is om leidingen een 50 meter naar achteren te leggen, ook voor INFRAX was dit niet mogelijk.

Is er een andere oplossing om toch te verwarmen en warm water te hebben zonder al teveel breekwerk.

18 Reacties

11/07/2017 - 08:34

In principe moet dit kunnen, ik vraag me dus af waarom de loodgieter dit zegt.

Bedoelt hij dat het te moeilijk is, te veel werk, te veel kosten...?

Als het te moeilijk is om langs binnen tot achteraan de woning te geraken, kan men ook een ondergrondse leiding langs buiten leggen.

Ook kan men in sommige gevallen de verwarmingsketel verplaatsen naar een gemakkelijkere locatie. 

Er moet een oplossing mogelijk zijn.

11/07/2017 - 09:46

Het zou te ver zijn en er zou niet genoeg druk zijn om het gas zover te laten komen.
De ketel ergens anders aanleggen lijkt me geen goed idee omdat de enige plaats die ik heb achteraan ligt en alle aansluitingen daar liggen. Uitbraak van de vloer lijkt me al helemaal niet zo'n goed idee, die ligt er net en kruipruimte heb ik niet

11/07/2017 - 12:32

Wat vinden jullie van infraroodverwarming?
Iemand ervaring mee?

12/07/2017 - 10:38

Bedoel je dan ook dat je woning 50 m diep is?

Alternatief is het plaatsen van een gastank.

13/07/2017 - 11:25

Vraag eens bij Infrax na aan wat een 50m leiding moet voldoen opdat je de ketel in huis kan aansluiten.
Mij lijkt dat toch mogelijk.

Walter

13/07/2017 - 11:26

Joan droyers wrote:

Wat vinden jullie van infraroodverwarming?
Iemand ervaring mee?


Begin hier eens een nieuwe vraagstaart over

13/07/2017 - 13:36

Een schets met inplanting perceel + woning tov. de straat, + aanduiding stookplaats, zou het ook wat duidelijker maken.

want ik snap ook nog altijd het probleem niet.

13/07/2017 - 17:46

En sowieso is verwarming met infrarood geen waardig alternatief ! Veel verbruikskosten en weinig comfort, bovendien zit je dan ook nog met de warmwaterproductie die je volledig elektrisch zou moeten doen. Ik zou die optie vergeten en met focussen op het aardgas, dat moet mogelijk zijn.

Zoals Limer zegt: een schets en wat meer informatie zouden kunnen helpen om u op weg te  helpen.

17/07/2017 - 10:13

I.v.m. infraroodverwarming zijn er enkel artikels op Olino.org en ook op lowtechmagazine.be. Als je het overweegt om te gebruiken, zou ik me goed inlezen. Als je het gebruikt als een klassieke verwarming om hoog comfort te halen, zal je ook hoge verbruikskosten hebben, zoals charel al aangaf.

In een badkamer kan het wel: kleine ruimte, waardoor je automatisch dichtbij de warmtebron staat. En de techniek van infrarood zorgt ervoor dat je niet eerst de lucht moet opwarmen om warm te hebben.

17/07/2017 - 10:48

Ondertussen is er een oplossing gevonden en dat is een propaantank plaatsen, kost ongeveer evenveel als mazout en werkt ongeveer hetzelfd. zelfs iets goedkoper. Enkel de uitbruik van die tanks lijkt me vrij duur

20/07/2017 - 12:13

als je meer ecologisch wilt gaan : pelletketel + opslag met automatische voedingsspiraak. Je moet wel wat plaats hebben  en zal duurder zijn dan gastank en gasketel, maar wel co2-neutraler als dat voor jou een belangerijk criterium is.

anders zou ik ook externe gastank aangeraden hebben.

alles beter dan mazout of elec

24/07/2017 - 20:51

Als ik van u was dan zou ik een nieuwe condenserende stookolieketel plaatsen, eventueel met een aantal thermische zonnecollectoren. Mazout is momenteel de goedkoopste energiebron en de nieuwe ketels zijn veel minder vervuilend. Prropaan is een heel stuk duurder dan aardgas en stookolie. Voorwaarde is dat uw mazouttank nog voldoet aan de normen. Wanneer u kiest voor een degelijke mazoutketel zal deze veel langer meegaan dan een gaswandketel en zorgen voor een maximaal ( warm water ) comfort.

25/07/2017 - 09:42

Niet dat ik een expert ben, maar is er ondertussen geen probleem met de pellets zelf? Namelijk dat het geen verwerking van restafval is, maar da de pellets van nieuwkap gemaakt worden. Reden zou zijn dat de vraag te groot is en dat er dus elders moet gezocht worden.

Enfin, kleine bemerking.

25/07/2017 - 10:49

Het lijkt me inderdaad niet dat alle pellets uit afvalhout gemaakt worden, zeker al niet als de vraag naar pellets zou toenemen doordat iedereen van gas/mazout overstapt naar pellets. Het enige waarmee dat mss zou lukken is als de energievraag gigantisch daalt. Er zijn wel "tinten van groen". Je pellets laten overkomen uit Canadese bossen zal wel een stuk vervuilender zijn dan uit lokaal hout uit duurzaam beheerde bossen.

31/07/2017 - 15:29

Vandaag de dag is het echt niet meer nadelig om op mazout te stoken, zeker wanneer je kiest voor een hoge rendementsketel of een condensatieketel. Mazout kost momenteel niet veel, en het is super veilig. Ik persoonlijk zou niet kiezen voor het plaatsen van een gastank. Esthetisch is dat niet super, en je hebt blijkbaar al mazout dus is er ook al een mazouttank. Als je die niet meer wenst te gebruiken, moet je die trouwens laten neutraliseren. Gas is interessant wanneer er stadsgas is, hoewel het toch minder veilig is. Je hoort zo vaak van gesprongen gasleidingen...

Ik zou dus vooral inzetten op een goed verwarmingstoestel, en op een optimalisatie van de isolatie van jullie woning. Dat is belangrijker dan nu van mazout op gas over te schakelen. Hoe staat het met de isolatie van jullie woning? Het grootste verlies gebeurt over het algemeen via het dak, maar ook de ramen en deuren de buitenmuren zijn boosdoeners. Zelfs met dubbel glas, indien er rondom de raamposten bv. Koude bruggen zijn, is het bingo.

22/08/2017 - 08:29

Enkele bedenkingen:
- Een gastank kan je ook ondergronds plaatsen.
- Oudere stookolietanks zijn enkelwandig en velen beginnen nu problemen te vertonen, lees lekken/bodemverontreiniging/...
 

03/09/2017 - 00:08

Sander27 wrote:

Vandaag de dag is het echt niet meer nadelig om op mazout te stoken ...

Jawadde, en ik dacht dat we een levensgroot klimaatprobleem hadden. Mazout moet in de grond blijven, daar waar hij thuis hoort.

In Denemarken is het reeds enkele jaren verboden om nog een nieuwe mazoutketel te plaatsen.

Wij zouden dat beter ook doen.

Dirk

26/09/2017 - 15:50

Pellet is nu de nieuwe mode :)