ideeën vloeropbouw renovatie

Ik heb in mijn woning de vloer uitgegraven tot circa 55 cm onder de vloerpas. De grond is kleigrond. Als grondoppervlak heb ik nu 4 zones want ondergronds is onder de deuropeningen en de overgangen van living naar keuken en in de living zelf metselwerk aanwezig. Ik vermoed dat in de jaren dertig de fundering op zo een manier doorliep.

Om geen gewapend beton te hoeven gebruiken ben ik aan het lezen geweest over alternatieven maar ik weet niet in hoeverre die van toepassing zijn voor een renovatieopbouw op volle grond.

In de gang heb ik een stukje dieper afgegraven omdat er daar afvoerleidingen moesten liggen. Die zijn nog niet voldoende ondersteund. Het zou dus makkelijk zijn als die eenvoudig ingegoten konden worden want tussen de buizen heb ik geen plaats om eerst op te vullen met grond en aan te dammen. De buizen liggen te dicht bij elkaar daarvoor. Daarvoor had beton wel makkelijk geweest omdat het lopend genoeg is.

Ik weet niet of ik de wapening in een eventuele vloeropbouw zou kunnen weg laten. Dat zou extra milieuvriendelijk zijn. Bij betopor lees ik bijvoorbeeld dat die gebruikt wordt om de leidingen op te bevestigen. Ik weet niet hoe leidingen in andere systemen worden verwerkt, zoals met schelpen of glasschuimgranulaat.

Welke zijn de goede mogelijkheden die ik heb gegeven de diepte, buizenprobleem, wegwerken van nutsleidingen?

Reacties

Ik ben aan het zoeken geweest maar vind geen aannemer regio Oostende. Ik weet ook niet of het te doen is om het met een handgronddammer voldoende te verdichten.

Kleikorrels zoals betopor zijn misschien een alternatief.

Bij alletwee zal ik bovenop de laag een andere moeten doen om een werkvloer te verkrijgen. Bij de kleikorrels lijkt het mij, op de fotos die ik op internet zie, voldoende glad om rechtstreeks een laag isolatieplaten te leggen om plaats voor leidingen in te frezen. Bij glasschuimgranulaat zal ik eerst een chape moeten leggen denk ik.

Van die betopor heb ik verwisseld met lets anders dat ik aan het opzoeken was, argex.

Als ik dat glasschuim gebruik als isolatie en druklaag ineen, hoe moet ik dan de leidingen wegsteken?

Ik zou een 40cm glasschuim kunnen leggen. Geeft een u-waarde van 0,20. Daar kan ik beter doen door 20cm platen te leggen én heb ik iets om leidingen in te steken.

Het is niet gewoon storten rond de leidingen, je moet het ook aandammen. Dus als je ergens halfweg je leidingen legt ga je die mee indammen. Dat zou ik niet direct vertrouwen dat er dan geen beschadiging optreedt.

Ik had een mail gestuurd naar eurabo, die dat verkopen en ik als sponsor hier heb zien verschijnen, met een paar vragen. Daar heb ik geen antwoord op gekregen voorlopig.

Zoals het er nu naar uitziet worden het geen glasschuimgranulaten omdat ik er geen aannemer voor vind en het mezelf niet zie uitvoeren met de beperkte richtlijnen en info die ik kan vinden.