houtsoorten shingles gevel en dak | Ecobouwers.be

U bent hier

houtsoorten shingles gevel en dak

10/01/2018 - 10:53

Hallo,

Voor een totaalrenovatie hebben we het plan opgevat; concreet ondertussen; om zowel voorgevel, dak en achtergevel te bekleden met houten shingles. Deze worden drievoudig overlappend gelegd op dak en dubbel overlappend op gevel. We hebben reeds ons licht opgestoken in Nederland voor het gebruik van red cedar afkomstig uit Canada. Heb gelezen dat de houtkap hier niet echt gereglementeerd is, verder moet het hout een heel lange weg afleggen om hier te geraken.

Ondertussen zijn we ook aan het kijken voor shingles uit robinia hout, dit heeft een hogere duurzaamheidsklasse, wat dus een langere levensduur betekent, en wordt dichterbij gekapt.

Zijn er mensen op de hoogte van de verschillen tussen zowel red cedar, kastanje en robinia voor het gebruik als gevelbekleding? Dan vooral als shingles? Wordt de levensduur ook niet bepaald door het zagen en hierbij onderbreken van de vezels? Waarom wordt vooral red cedar gebruikt als gevelbekleding, terwijl robinia en kastanje dan toch meer voor de hand liggende keuzes zijn? En uiteraard gaat het enkel over het gebruik van bovenstaande houtsoorten in onbehandelde vorm. 

In de hoop dat iemand me hierop kan antwoorden,

Nicolas

 

 

 

 

 

3 Reacties

12/01/2018 - 04:45

Hey,

Vorige maand heb ik een hok gemaakt voor mijn brandhout. Het dak heb ik afgewerkt met red cedar shingles. Op de pakken die ik gekocht heb, stond er duidelijk vermeld PEFC, uit Canada. Het waren shingles met 'blue label'. Deze zijn knoopvrij en worden verkocht als beste categorie. Achteraf gezien misschien een beetje te duur voor een gewoon hok. Ik heb ook al robinia shakes (shakes zijn gekliefd, shingles gezaagd) tegen gekomen op het internet. Deze zijn veel duurder. 

Op de verpakking stond naast dat PEFC label ook dat er 50 jaar garantie kan gegeven worden. Lijkt me niet zo gek, in de VS en Canada gebruiken ze dit al langer en daar zie toch wel oude huizen met een nog altijd intact dak, van cedar shingles. 

Er zijn natuurlijk wel wat voorwaarden aan verbonden. Je moet een dakhelling hebben van minstens 30 graden. Daarnaast moet je ook zorgen dat je shingles kunnen drogen door genoeg ventilatie te voorzien aan de onderkant of achterkant. Ik heb alles zelf gedaan en uiteindelijk stelt het niet zo veel voor. Het is een beetje puzzelen om de naden zo te krijgen dat ze niet overlappen. Maar eenmaal je bezig bent, gaat het vrij snel

Over de duurzaamheid kan je natuurlijk veel zeggen. Maar de standaard gevel- en dakbedekking uit klei vergt nog meer energie (uitgraven, afbakken, transporten). Vergeleken hiermee is hout gunstiger denk ik. Er zijn geen bouwmaterialen die CO2 neutraal tot aan je deur afgeleverd worden. Het zal altijd wel iets zijn. 

Veel succes

17/01/2018 - 02:17

Oh ja, was nog iets vergeten.

De reden waarom ze in de VS en Canada ceder gebruiken is natuurlijk omdat het daar veelvuldig voorkomt. Kastanje shingles komen voor in Frankrijk waar ze al lang gebruikt worden. Het heet er bardeau de chataignier. Ook heel duurzaam maar duurder en moeilijk te krijgen. Robinia is veel recenter. En aangezien red cedar goedkoper is, zelfs na transport over de oceaan, zie je toch vooral ceder ipv de andere soorten

18/01/2018 - 10:14

Hallo,

Dankjewel voor je antwoord. We gaan morgen op bezoek bij een leverancier van robinia shingles. Even daar ons licht op steken.

Denk wel dat het makkelijker werken is met ceder wegens de zachtheid van het hout, robinia is hardhout wat impliceert dat best alles eerst voorgeboord wordt om splijten tegen te gaan. Anders moet er met niet gedroogd hout gewerkt worden, maar dan zal het trekken tijdens het drogen aan de gevel.

Hebt u misschien een scan van het label van de desbetreffende shingles? En was dit dan de eerste kwaliteit? Blue label dan veronderstel ik?

Groeten,

Nicolas