houtpellets Ecopower | Ecobouwers.be

U bent hier

houtpellets Ecopower

afbeelding van jef-14
31/03/2020 - 04:46

Op 14/02/2016 stelde ik onderstaande vraag en ik merk dat er absoluut niets veranderde bij Ecopower.In een poging om de pelletfabriek op de agenda van de algemene aandeelhouders te krijgen vroeg ik Jim Williaume me de resultaten van de pelletfabriek op te sturen zodat deze fabriek op basis van objectieve criteria kan geevalueerd worden. Die resultaten krijg ik dus overduidelijk niet. Het blijft bij hetzelfde theoretisch gewauwel. Ja ook in 2019 vielen de resutaten opnieuw tegen en ja de fabriek staat ter discussie maar hoe slecht is het gesteld want ik denk niet dat de vraag naar houtverbranding zal stijgen. Volstaat het dat zo'n zware investering "door een meerderheid gedragen wordt" of moet de algemene aandeelhoudersvergadering beslissen of we blijven investeren in een betwitstbaar project op basis van cijfers ?

Wat denken jullie ?

 

 

 

14/02/2016 - 14:56

Dit onderwerp werd vroeger reeds besproken oa naar aanleiding van de pelletfabriek van Ecopower. De Turteltaks en de verbranding van biomassa in Langemark maakt het onderwerp weer actueel. Los van de verbranding in oude steenkoolcentrales stelde Sara Van Dyck BBL  in het nieuws dat het tijdsinterval waarbinnen CO2 emissies terug worden opgeslagen in biomassa te lang is . het kost decennia tot zelfs eeuwen. De vraag naar pellets overschrijdt vele malen het plaatselijke aanbod.

Na 3 rappels kreeg ik eindelijk antwoord van Ecopower om de pelletfabriek op de agenda te brengen van de volgende algemene vergadering. In zijn antwoord stelt Jim Williame van Ecopower ik citeer " Biomassa hoort net als zonne-energie, windenergie en waterkracht tot de groep hernieuwbare energie ..../......De pelletsfabriek is de afgelopen vijf jaar aan bod gekomen in de algemene vergadering. Ook voordat ze gebouwd is. Bovenstaande redenering is door een ruime meerderheid van de aanwezigen gedragen. Hier is geen formele beslissing over omdat operationele zaken niet door een algemene vergadering worden beslist, wel door een raad van bestuur. Belangrijke tendensen uit de algemene vergadering worden uiteraard gevolgd"

Kortom de algemene Vergadering van Ecopower is wel degelijk een praatbarak. De beslissing over een investering die een enorm deel van de middelen van Ecopower opslokt wordt niet door de A.V. maar door de raad van bestuur genomen .....

Cooperanten mogen lullen wat ze willen op de A.V. ze hebben GEEN zeggingsschap in dit steeds meer omstreden onderwerp.

O ja, de pelletfabriek komt op de agenda van de volgende algemene praatbarak waarschijnlijk mag de overgrote meerderheid van de cooperanten er nog wat over lullen maar de pelletfabriek zal blijven. Ik ga niet meer naar praatbarakken

66 Reacties

afbeelding van IvoB
01/04/2020 - 16:04

Gezien de AV 2020 digitaal zal zijn ben je dit jaar dus al gerust. 

En niets houd je tegen om je kandidaat controlerend vennoot te stellen. 

afbeelding van walter-8
31/03/2020 - 11:07

Jef,

Wat is volgens jou het doel van een algemene vergadering?

Walter

afbeelding van jef-14
31/03/2020 - 16:24

walter-8 wrote:

Jef,

Wat is volgens jou het doel van een algemene vergadering?

Walter

op een algemene vergadering wordt er oa door de aandeelhouders gestemd over het beleid van de onderneming dus ook over belangrijke investeringen en 11.000.000 vind ik een belangrijke investering als we over een omzet van 38.000.000 ( 2017) spreken

afbeelding van walter-8
03/04/2020 - 16:23

Dat is dus eigenlijk niet zo: een algemene vergadering stelt de bestuurders aan en keurt het jaarverslag goed. Operationele zaken horen daar in principe niet bij.
Voor de operationele zaken is de algemene vergadering maar een praatbarak zoals je stelt.
Wil je je macht als aandeelhouder uitoefenen is het via bestuurders die jouw plannen genegen zijn.

Het goedkeuren van het jaarverslag is niet stemmen over het beleid.

Walter

afbeelding van jef-14
04/04/2020 - 17:30

Walter

Ik denk niet dat de algemene vergadering ooit een bestuurder aanstelde. Hooguit worden de voorgedragen bestuurders goedgekeurd.

Wanneer een investering gebeurd die 1/3 van de jaaromzet verteerd dan zou het toch wel logisch zijn dat dit gedragen wordt neen ?

Hoe kan ik een einde maken aan het pellet verhaal dat nooit rendabel zal zijn als ik de resultaten van de fabriek niet mag zien ?

afbeelding van walter-8
06/04/2020 - 18:00

Hoi Jef, 

alle bestuurders zijn aangesteld door de algemene vergadering.  Dat is een van belangrijke redenen voor de AV.  Als een bestuurder zijn mandaat vervalt, stelt de AV een nieuwe aan (je kan de statuten van Ecopower er op na lezen).  

In het jaarverslag 2019 staat toch het (eind)resultaat van de pelletfabriek in 2019 -500.00° verlies?  

Waar haal je dat de fabriek een derde van de jaaromzet verteerd?  Ik begrijp die uitspraak boekhoudtechnisch niet.  In het jaarverslag zie je dat Ecopower een omzet heeft van een 35 miljoen; er is een kleine 200.000 Euro voorbije jaar geinvesteerd in de fabriek.  

Waarom zou het pelletverhaal nooit rendabel zijn?

Walter

afbeelding van walter-8
07/04/2020 - 13:30

Vandaag de papieren uitnodiging gekregen van de AV: er wordt verwacht 24kton pellets te verkopen; 2019 was 20kton;
@jef: verwacht je met die stijging nog steeds een operationeel verlies?

afbeelding van jef-14
08/04/2020 - 06:50

 Walter,

11.000.000 werd  geinvesteerd in 2017 bedroeg de omzet van 38.000.000 dus 1/3 wat begrijp je niet ?

De bestuurders : welke bestuurder werd niet door het huidig bestuur voorgedragen en toch aangesteld door de algemene vergadering.

Een omzet zegt niets over rentabiliteit ( je sprak toch over boekhouding neen ?)

Je vraag naar de toekomst van pellets : bedoeling of beter verplichting is klimaatneutraal. Ik denk niet dat pellets verbranden hiertoe bijdraagt. 

afbeelding van IvoB
08/04/2020 - 09:06

Als je uitgangspunt is dat in de nabije toekomst enkel bedrijven die volledig klimaatneutraal werken nog rendabel kunnen/mogen zijn vermoed ik dat Ecopower toch al enkele lengtes voorsprong heeft. 

Volledig klimaatneutraal zal in de praktijk alleen kunnen uitgevoerd worden in stappen. Niet hupsakee in één keer. 
Je valt de verkeerden aan. En als het je overtuiging is dat Ecopower niet goed bezig is kan je er altijd uitstappen en met een ander energiebedrijf in zee gaan of investeren in een andere speler. Veel succes. 

In je contra-argumentatie haal je ook een paar dingen door elkaar: eerst economsiche rendabilteit en vervolgens de verplichting tot klimaatneutraliteit. Wat is nu je echte bezorgdheid? 

En is je bezorgdheid oprecht en je wil meer inzicht in de boekhouding kan je je nog altijd kandidaat stellen als controlerend vennoot. 
Dat gaat effrectiever zijn dan een polemiek op een of ander internetforum. 

afbeelding van walter-8
08/04/2020 - 10:15

Jef,

Een investering van een derde van de jaaromzet 'verteerd' niet de jaaromzet; daarvoor zijn er afschrijvingen.
Welk boekhoudkundig probleem of operationeel probleem zie je werkelijk? Is de winst niet hoog genoeg voor jou?
Maar zoals Ivo zegt; het staat je vrij eigen bestuurders voor te dragen (wie dat doet is niet relevant; jij kan dat ook).

Ik kan je frustratie wel begrijpen; in een bedrijf met veel kleine aandeelhouders heeft het bestuur relatief veel macht. Aandeelhouders samenbrengen rond jouw ideeën is niet evident en de manieren om een bedrijf als aandeelhouder van richting te doen veranderen zijn traag.
Je enige optie is veel aandeelhouders te verenigen rond jouw ideeën (en laat ze constructiever zijn dan ergens tegen te zijn; ben ergens voor) en wijzigingen in het bestuur aan te brengen. Dan moet je nog optornen tegen het natuurlijke gezag van oprichters. In de praktijk zal je geen bedrijf van richting doen veranderen zonder de oprichters te overtuigen zolang zij in het bedrijf zitten.
En zoals Ivo stelt: je kan vertrekken of je eigen bedrijf starten.

Aan welk bedrijf spiegel je je wel?

Walter

afbeelding van charel
08/04/2020 - 10:26

Het is niet omdat Ecopower over het algemeen goed bezig zou zijn, dat je geen kritiek zou mogen uiten op sommige van hun activiteiten. De raad om er maar uit te stappen indien je kritiek hebt gaat mij te ver.

In ieder geval, ik heb die kritiek ook en heb het ze hier al meerdere malen geuit. Of het nu economisch rendabel is of niet daar gaat het mij minder om maar het is wel een feit dat houtverbranding zeker niet energieneutraal kan genoemd worden: omhakken van bomen, transporteren, vermalen, pellets persen, drogen en transporteren naar de gebruiker, verbranden.

Goed bezig lijkt mij toch iets anders.

afbeelding van IvoB
08/04/2020 - 12:12

Inderdaad,  maar dan maar gewoon wegblijven van de AV zal je ook geen stap vooruit helpen. 
Dat is al helemaal niet constructief te noemen. Anoniem kritiek verwoorden op een derden forum leidt ook tot niet veel. 
Mijn eerste raad was dan ook niet om "er uit te stappen" maar om constructief (tijdelijk) deel te gaan uitmaken van het bedrijf (bv. als controlerend vennoot, waar iedere aandeelhouder zich kandidaat voor kan stellen). Dat vraagt natuurlijk iets meer inzet dan wegblijven van een AV of tekstjes schrijven op het internet. 

Als je dat - om welke reden dan ook - niet kan of wenst en je bent niet akkoord met de operaties van een bedrijf blijven er weinig andere opties over dan er uit te stappen. Zoals Walter-8 ook al stelt, de keuzeopties (toch als je trouw wenst te blijven aan je uitgangspunten) zijn dan eerder beperkt. 

Ik heb tot nu toe op de AV iedere vraag mogen stellen en er een antwoord op gekregen. 
De pelletproductie is er al meerdere malen ter sprake gekomen. De uitleg van het hoe en waarom evenzeer. 

Als Ecopower geen pellets meer produceert gaat de vraag er hier niet door dalen. Bij Ecopower ben je tenminste zeker van de herkomst, lokale productie en lokale leveringen. Is dat de ideale wereld? Neen. Maar de alternatieven zijn dat evenmin. Integendeel. 

Niemand, ook ik niet in mijn reply, beweert dat houtverbranding de ultieme verantwoorde oplossing is. Het is gewoon een tussenstap in een wereld die steeds meer energie vraagt en waar wind-, zon- en waterkracht onvoldoende is om aan de vraag te voldoen.

Trouwens, geen enkel door de mens gebruikte energie is energieneutraal. Je hebt energie die zeer schadelijk, schadelijk of minst schadelijk is. Neutraal is het nooit. Dat is ook maar een "uitleg" om het eigen energieverbruik wat te "verschonen". :-)

Verder heeft Walter-8 de meest relevante antwoorden al gegeven. 

afbeelding van charel
08/04/2020 - 16:33

"Als Ecopower geen pellets meer produceert gaat de vraag er hier niet door dalen".

Dat is eigenlijk geen argument om pellets te fabriceren. Want zo zou men dan ook aardgas kunnen leveren.

Ik begrijp dus die keuze niet, men had er ook voor kunnen kiezen om dezelfde investering te doen voor bijvoorbeeld windmolens of pv-parken.

Ik wens niet op één of andere manier deel uit te gaan maken van dat bedrijf, voor zover dat ook maar iets aan de situatie zou kunnen veranderen. Maar sta me toe om op dit forum mijn kritiek te uiten en er een beetje over te zagen.

afbeelding van walter-8
08/04/2020 - 17:42

charel wrote:

"Als Ecopower geen pellets meer produceert gaat de vraag er hier niet door dalen".

Dat is eigenlijk geen argument om pellets te fabriceren. Want zo zou men dan ook aardgas kunnen leveren.

...je moet het vergelijken met bio gas te gaan leveren ;-).

Of ook: waar haal jij je elektriciteit dan wel?

Walter

afbeelding van walter-8
08/04/2020 - 17:47

jef-14 wrote:

 Walter,

11.000.000 werd  geinvesteerd in 2017 bedroeg de omzet van 38.000.000...


Ik heb het nog eens goed nagekeken want ik was wat verbaasd van je datering.
De investering in de pelletfabriek dateert van 2014, niet 2017 (ze staat in de boeken van 2014). De beslissingen gaan dan nog wat jaren terug. 2015 was het laatste serieuze investeringsjaar -vooral in molens. Sindsdien zijn de jaarlijkse investeringen heel wat lager. De beslissingen rond de fabriek zijn dan ondertussen een 10 jaar oud.

Voor de meeste jaren is er een projectie van de geproduceerde pellets voor het volgende jaar. Een beperkte controle geeft me dat ze die productiecijfers redelijk halen. Welke cijfers ontbreken nog voor jou?

Voor de duidelijkheid, ik probeer ecopower niet absoluut te verdedigen. Maar zoals Ivo stelt kan je altijd vragen stellen op de AV en heb ik niet het gevoel dat ze de zaken verbloemen rond de pelletfabriek - zie ook nog uitgebreide info rond pelletfabriek naar aanleiding van AV vorig jaar. Er lijkt me duidelijk gecommuniceerd over de pelletfabriek (ik vind de kerncijfers als productie en resultaat toch terug in de toelichtingen bij de jaarverslagen).
En het is nu eenmaal een feit dat een bedrijf binnen een bepaald keurslijf zit naar hoe beslissingen verlopen en dat de AV idd een praatbarak is voor veel zaken. Macht gaat via de aanstelling van bestuurders. Daar kan je het misschien niet mee eens zijn, maar dat is nu eenmaal een gegeven. Misschien moet je sterkere argumenten aanhalen. Of stel je de vraag; waarop kan je anderen niet overtuigen van je gelijk.
Je kan dus zeker de vraag stellen wanneer verwacht wordt dat de fabriek winst maakt.

Op zich vind ik je verontwaardiging die je lijkt te uiten daarom niet helemaal terecht.
Of ook: Waarom zou het bestuur naar Jef-14 luisteren? Hoeveel aandeelhouders vertegenwoordig je? Wat is je concrete voorstel?
Zelf ga ook wel eens graag voor een goede discussie aan of wil mijn voorstellen sterk verdedigen. Maar als ik vaststel dat ik het pleit verlies leg ik me bij een meerderheid neer (of bij het feit dat ik die niet kon overtuigen). Misschien kan ik nadien nog eens zeggen 'ik had het toch gezegd', maar meestal blijf ik in zelfreflectie zitten bij de vraag waarom ik niet eerder kon overtuigen. Maar op een forum zeuren-ik kan het niet anders bewoorden- over een vraag van 2016 ga ik niet snel doen.

Misschien eens een aandeel kopen van Engie en voorstellen dat ze de kerncentrales sluiten?

Walter

afbeelding van charel
08/04/2020 - 19:05

walter-8 wrote:

charel wrote:

"Als Ecopower geen pellets meer produceert gaat de vraag er hier niet door dalen".

Dat is eigenlijk geen argument om pellets te fabriceren. Want zo zou men dan ook aardgas kunnen leveren.

...je moet het vergelijken met bio gas te gaan leveren ;-).

Of ook: waar haal jij je elektriciteit dan wel?

Walter

Walter, het gaat er niet om waar ik mijn elektriciteit haal, ik snap gewoon de keuze niet om te investeren in een pelletfabriek ipv wind en zon. Trouwens, als ik het goed begrijp gaat het niet zozeer over electriciteit maar vooral over de fabricatie van brandstof voor verwarming.

Wellicht heeft het te maken met de periode waarin de beslissing is gevallen. Op dat moment had iedereen het over het energieneutrale van houtstook en biogas, men heeft het zelfs gepromoot en ondersteund met subsidies. Tegenwoordig weet men wel beter en zou het me niet verbazen dat Ecopower op dit moment die keuze niet meer zou maken. Maar ja, die dure investering is ondertussen gemaakt en die wil men laten renderen.

afbeelding van IvoB
08/04/2020 - 19:51

Ik begrijp dus die keuze niet, men had er ook voor kunnen kiezen om dezelfde investering te doen voor bijvoorbeeld windmolens of pv-parken.

Ze willen wel maar vooral bij windturbines speelt in Vlaanderen het NIMBY effect een grote rol. Een windmolen plaatsen is een echte administratieve lijdensweg. 

En zoals reeds gesteld, met alleen windpolens en PV-parken kan je niet aan de vraag voldoen. 
Zoveel keuzes zijn er niet en dan kan je beter ipv geen wel een keuze maken. Al is die niet de meest optimale. 
Misschien eerst iets aan de persoonlijke energievraag doen alvorens kritiek te uiten op de producenten? 

Ik weet niet waar de rest op de vorige AV in Mechelen met hun hoofd zat* maar ik heb wel degelijk een onderbouwde uitleg gehoord ivm de pelletproductie. 

*Nu ja ik weet het natuurlijk wel, die zaten zich vooral op te winden omdat er een jaar nul dividend zou worden uitgekeerd. :-)

afbeelding van Luc Vandamme
08/04/2020 - 23:53

Ik  ben ook  eerder toegedaan voor de visie van Charel. 

Ik begrijp ook niet dat men niet meer heeft ingezet op windmolens. Op alle algemene vergaderingen hebben alle projectverantwoordelijken steeds de uitleg (uitvlucht) gegeven van het NIMBY syndroom en dat ze zo geen vergunningen kregen. Langs de andere kant kregen we ook de uitleg  dat Ecopower werd ingeschakeld door concollega's om vergaderingen te begeleiden om de bevolking mee te krijgen (IMBY) in windmolenprojecten (inclusief investeren). Ik stel alleen maar vast dat Ecopower nog steeds weinig windmolens heeft die voor  100% van Ecopower zijn en dat ander maatschappijen er ondertussen in geslaagd zijn om wel windmolens te bouwen en daarmee klanten te werven. In mijn gemeente staan er nu 7 windmolens, waarvan geen enkele van Ecopower. Er is een nieuw project (van de Colruyt groep) dat voor vergunningen lobbiet en dat waarschijnlijk gedeeltelijk zal kunnen plaats vinden. Ik was ook in Eeklo voor de nieuwe Ecopower windmolen en ook daar moest ik vaststellen dat de "anderen" reeds een 10 à 20-tal windmolens hadden kunnen plaatsen en doen renderen, terwijl "onze" enige nieuwe windmolen nog op de grond lag en als allerlaatste zijn vergunning gekregen had. 10 jaar geleden was Ecopower de grootste electriciteitsproducent met windmolens, nu zijn we de kleinste met de meest verouderde windmolens... We zouden als aandeelhouders de bestuurders moeten ter verantwoording roepen op de AV en vragen het roer van richting te veranderen. 

We hebben ook de off-shore aan ons laten voorbij gaan met de uitleg dat deze projecten te groot en te risicovol waren en niet interressant waren voor Ecopower. Het bestuur zou ook vandaag de analyse moeten maken, of de inschatting wel juist was en als dit zo zou zijn, hoe ecopower in de toekomst de inschattingen beter kan maken... Maar van zulke zaken (ook wat heb ik geleerd van de "failliete windmolen fabriek" voor de windmolen van Eeklo) heb ik nog niets gezien of gehoord.

Ook is het voor mij heel  onduidelijk hoe het bestuur de toekomst ziet met een veranderend landschap van meer en meer hernieuwbare energie die rechtstreeks uit elektronencaptatie komt (zon, wind en water), waar ecopower ook stilletjesaan de kleinste speler wordt...

Het landschap van de elektriciteitsproductie met thermische centrales aangedreven door fossiele energie (waaronder gas) en ook door kernenergie, wordt volledig uitgedund. De toekomst zal zijn: elektriciteitsopslag en het zal de elektriciteitsproducent of meer de leverancier zijn die een virtuele centrale kan samenstellen met lokale batterijen, die het meeste geld zal verdienen. Hier hebben wij nog geen strategische visie over gehoord van de bestuurders en geen voorstel van het directiecomité. 

Wij horen ook niets van de visie van onze bestuurders over het veranderend mobiliteitslandschap. Zij spelen ook nog niet in op de "laadkaarten" en "laadpalen". Nogtans zijn deze mobiele batterijen van klanten, misschien wel de toekomst voor één van de virtuele centrales.

Men slaapt in bij ecopower. Het wordt tijd dat we de bestuurders wakker maken en dat we duidelijk maken dat er geen uitvluchten meer zijn om niet te ondernemen en te investeren, anders zullen we palliatieve zorgen moeten voorzien voor dit prachtig initiatief waar ik (en zovele anderen) ook al jaren achter sta.

Het initiatief van de pelletproductie is achteraf bekeken een initiatief dat niet direct in het DNA van Ecopower past. Maar het is vandaag aanwezig en moet er nu mee voor zorgen dat het DNA van Ecopower "levering en klimaatvriendelijke energieproductie uit wind, water en zon .... + misschien uit pellets, aerothermie en uit coöperatieve energieopslag" wordt waargemaakt.  Fundamentele vragen zijn voor mij ook "welk zijn de resultaten van de samenwerking met andere bedrijven op het gebied van warmteopwekking en verdeling?" Zijn wij (als ecopower) in staat deze ervaring te gebruiken en eigen projecten op te starten? Waar (welke locatie) zou voor ons daarbij kunnen succesvol zijn (kleinstedelijk gebied vanaf welke grootte of grootstedelijk gebied, ....)

Een hele boel vragen die deze (2020) algemene vergadering kunnen interessant maken en die de opzet van de volgende algemene vergadering (2021) kunnen doen veranderen.

afbeelding van walter-8
09/04/2020 - 00:17

Dat zijn al betere vragen ;-).

afbeelding van jef-14
10/04/2020 - 07:11

Ivo, een bedrijf dat hoofdzakelijk groene stroom levert hoeft geen pellets te leveren. Waarom zou economie en ecologie niet samen kunnen ?

afbeelding van jef-14
10/04/2020 - 07:18

"De investering in de pelletfabriek dateert van 2014, niet 2017 (ze staat in de boeken van 2014)" 

Walter des te erger of was de omzet in 2014 hoger dan in 2017 ???

Ik mag inderdaad vragen stellen op de Algemene Vergadering maar daarvoor heb ik cijfers nodig en die krijg ik niet !

Ik denk niet dat ik de enige ben met bezwaren tegen de pelletfabriek want ook dit jaar wordt dit onderwerp besproken in de praatbarak. Verder dan bespreken geraakthet nooit of komt de vraag wie wil dat Ecopower de pelletfabriek verkoopt dacht je ?

afbeelding van jef-14
10/04/2020 - 07:22

De redenering is "diversifiëren" niet alles inzetten op windenergie maar er zijn wel degelijk ook groene alternatieven zoals geothermische energie , warmtenetten etc.

afbeelding van m2ts
10/04/2020 - 10:59

Aanvullend bij de vele vragen van Luc lijkt me ook hoe ze de elektriciteitsprijs zien. Zullen ze kunnen blijven vasthouden aan die vaste prijs per kWh? Of zal de markt in de toekomst eerder naar variabele prijzen evolueren? Genre 'Agile Octopus' in de UK.

afbeelding van IvoB
10/04/2020 - 17:13

Ongetwijfeld variabele prijzen. De eerste stap werd trouwens al gezet. Waar het vroeger één vaste prijs was voor iedereen is de prijs nu al - afhankelijk van het netgebied - verschillend. 

Als kleine speler kunnen ze niet opboksen tegen de markttendenzen. En hun zuivere produktprijs (elektriciteit) maakt een minderheid uit van de factuur. Op het grootste deel hebben ze dus al geen vat. 

afbeelding van walter-8
10/04/2020 - 17:08

jef-14 wrote:

"...Walter des te erger of was de omzet in 2014 hoger dan in 2017 ???

Ik mag inderdaad vragen stellen op de Algemene Vergadering maar daarvoor heb ik cijfers nodig en die krijg ik niet !

Ik denk niet dat ik de enige ben met bezwaren tegen de pelletfabriek want ook dit jaar wordt dit onderwerp besproken in de praatbarak. Verder dan bespreken geraakthet nooit of komt de vraag wie wil dat Ecopower de pelletfabriek verkoopt dacht je ?

- In 2015 investeerde ecopower 12miljoen ; had dat ook niet gemogen? Hoeveel hadden ze wel mogen investeren volgens jou? Waarom zou een bedrijf niet een derde van zijn omzet mogen investeren?
Ik werk voor een bedrijf dat al +10 jaar jaarlijks 1.000 miljoen investeert, ook ongeveer een derde van de omzet en toch -veel- winst maakt (moesten we niet investeren, zouden we binnenkort niet meer bestaan).

- Het is me niet duidelijk of het voor jou over de rendabiliteit gaat, danwel over het principe. Het lijkt me ook niet duidelijk of je het concept van afschrijvingen begrijpt (de manier waarmee een bedrijf met grote investeringen omgaat zonder dat die de werking impacteren).

Welke vraag kan jij specifiek niet stellen zonder de cijfers? Welke cijfers? Je kan toch perfect vragen waarom de fabriek verlies draait, wanneer verwacht wordt dat ze wel positief draait, of het niet beter is de fabriek te verkopen? Dat kan toch perfect? Of wil je vragen kunnen stellen of de fabriek goedkoper zijn hout moet aankopen, met minder mensen moet werken...? Die vragen stellen kan toch? Je kan eens polsen bij de nieuwe voorgestelde controlerende venoten naar hun visie. Of beter nog; binnen de groep van coöperanten die je kent die denken beter af te zijn zonder de fabriek had je een controlerende vennoot kunnen voordragen. Die kans heb je gemist. Dat is de manier om binnen een bedrijf medezeggenschap te krijgen.

Je lijkt me vooral niet te kunnen neerleggen bij de manier waarop een bedrijf in België werkt (in andere landen niet veel anders) en hoe je als aandeelhouder/coöperant inspraak kan hebben.
Nogmaals : je moet dit in de eerste plaats door bestuurders aan te stellen. De AV heeft perfect de kans die door het bestuur worden voorgesteld te weigeren. En je kon zelf controlerende vennoten voordragen.
En het punt is niet dat er ook andere mensen vragen moeten hebben bij de pelletfabriek, maar dat je je sterk moet maken een meerderheid te hebben rond een bepaald voorstel. Dat is hetgeen jij moet proberen te bereiken.
Gezien hoe de algemene vergaderingen liepen de voorbije jaren, lijk je me die meerderheid niet te hebben.

Dat het punt pelletfabriek op de AV komt os toch gewoon normaal; zoals jij het verwoord lijkt het me eerder onwil.
Loop eens daar lijst van vraag/antwoord bij de AV en kijk eens wat jij mist.
(Ter info: https://www.ecopower.be/veelgestelde-vragen-av-2020 ; geeft ook wat input rond de voorstellen van Charel; waarrond verschillende punten wel degelijk gewerkt wordt).

Walter

afbeelding van walter-8
10/04/2020 - 17:20

charel wrote:

Walter, het gaat er niet om waar ik mijn elektriciteit haal, ik snap gewoon de keuze niet om te investeren in een pelletfabriek ipv wind en zon. Trouwens, als ik het goed begrijp gaat het niet zozeer over electriciteit maar vooral over de fabricatie van brandstof voor verwarming.

...

Het is zeker relevant waar jij je elektriciteit haalt: misschien zijn er betere leveranciers dan Ecopower.  Die bv wel voldoende groen zijn voor jou.  

Je kan op de website van Ecopower toch eenvoudig terugvinden waarom ze in Pellets investeren?  Dat is toch gewoon te snappen.  Je kan er eventueel niet mee akkoord gaan.  

afbeelding van charel
10/04/2020 - 17:54

Ja Walter, ongetwijfeld zijn er redenen om te investeren in een pelletfabriek, economische dan en dat snap ik helemaaal. Ik begrijp dat enkel niet zo goed van Ecopower waarvan ik veronderstelde dat ecologisch primeerde op economisch.

En wat andere leveranciers betreft, misschien moet ik inderdaad eens op nader onderzoek, voorlopig zie ik toch al dat Eneco bijvoorbeeld ook volledig groene stroom levert.

afbeelding van walter-8
10/04/2020 - 18:01

Eneco die leveren zelfs gas....

afbeelding van charel
10/04/2020 - 19:41

Daar heb je een punt Walter. Eneco en Ecopower zijn dan qua elektriciteitsproductie misschien even ecologisch bezig, maar qua brandstof voor verwarming is dat bij beiden een pak minder.

afbeelding van walter-8
11/04/2020 - 08:51

Luc Vandamme wrote:
... Ik was ook in Eeklo voor de nieuwe Ecopower windmolen en ook daar moest ik vaststellen dat de "anderen" reeds een 10 à 20-tal windmolens hadden kunnen plaatsen en doen renderen, terwijl "onze" enige nieuwe windmolen nog op de grond lag en als allerlaatste zijn vergunning gekregen had. 10 jaar geleden was Ecopower de grootste electriciteitsproducent met windmolens, nu zijn we de kleinste met de meest verouderde windmolens... We zouden als aandeelhouders de bestuurders moeten ter verantwoording roepen op de AV en vragen het roer van richting te veranderen. 
...

Ik weet niet wie de anderen zijn in Eeklo die wel 10-20 windmolens konden plaatsen.
Even gekeken naar bv Eneco: kapitaal een 5 miljard (hoofdeigenaar Mitsubishi die ook kerncentrales bouwt). Ecopower kapitaal 50 miljoen. Zo een bedrijf heeft binnen België en Nederland natuurlijk veel grotere investeringsmogelijkheden (factor 100). Het is al verwonderlijk als je die grote verschillen ziet dat ecopower er al in slaagt iets gebouwd te krijgen (want wil je als gemeente in zee met het bedrijf dat 15 windmolens kan bouwen of met ecopower dat er 2 kan zetten?).
De realiteit is ook gewoon dat je met het kapitaal van ecopower geen grote speler kan worden. Dus ooit de marktleider van windmolenstroom naar een kleine speler is daarom niet zo abnormaal en vooral een bewijs dat gevestigde groepen ook de groenestroomkaart trekken. Wat alleen maar toe te juichen is.
Enige zekerheid bij ecopower die je hebt is dat je investering en je betalen aan ecopower terug gaat in groene stroom (ipv bij Eneco mogelijk kerncentrales subsidieert).
Verschillende voorstellen die je aanhaalt worden kort aangehaald in de q&a; maar ik denk even de industriële kennis op te bouwen bij nieuwe technologieën is niet evident, noch minder ze economisch rendabel te krijgen.

Walter

Pagina's