Hoog elektriciteitsgebruik

Dag iedereen,

Ik zit een beetje met de handen in het haar.
In mei ben ik verhuisd naar een huis dat gebouwd is in 1987. Bewoonbare oppervlakte +- 200m².
Sinds 11/2019 heb ik een slimme meter waarmee ik dus meer inzicht krijg in mijn verbruik.
Dit is volgens mij belachelijk hoog (775kWh afname na verbruik van wat zonnepanelen produceren)
Voor december zit ik aan:
Dag 394kWh
Nacht 381kWh
Injectie dag 44kWh
Injectie nacht 8kWh
Zie onderstaande view

https://imgur.com/a/eYWtJ9l

Ik lijst hieronder even op wat er allemaal draait in huis.

Bijna elke avond en in het weekend laad ik mijn auto op (9,3kW batterij). Deze is niet altijd leeg dus ik schat ongeveer 5 keer een volle batterij per week. (46,5kWh)

LG tv 65 inch van 2 jaar oud

2 laptops en 1 gaming pc die altijd aanstaat

Zonneboiler (aangevuld met elektrisch verwarmen (naar ik vermoed zit hier mogelijks het probleem))

3 routers (orbi)

1 synology NAS

Verwarmen is op gas

Verder heb ik 12 zonnepanelen van 325Wp = 3900Wp (natuurlijk in december was dat maar 103,2kWh)

Modem orange / Decoder orange / Enkele hubs

50% van de verlichting is al LED

Wasmachine Samsung 2 jaar oud / droogkast Whirlpool 7 jaar oud (+- samen 7 kWh per week)

Oven van 30 jaar oud (2 keer per week)

Keramische kookplaat van 10 jaar oud

2 herlaadbare stofzuigers

1 koelkast van 10 jaar oud (klein)

1 koelkast van 1 jaar oud (groot)

1 diepvriezer van 3 jaar oud (groot)

Kleine boiler in keuken

Graag jullie meningen.

Bedankt!

Reacties

Een energiekostenmeter aanschaffen en de meest verdachte toestellen die je apart kan meten alvast gaan monitoren gedurende enkele uren/dagen? 

Een vroeger toestelletje dat ik ooit had hield de data van het verbruik van 1 toestel  bij (mbv een batterijtje zodat jet het kon uittrekken en op de keukentafel kon consulteren, in stopcontact is niet steeds handig), maar doet het niet meer, vanaf ong. 15€. Zelf zocht ik recent naar een vervanger en er zijn nu toestellen waar je met een smartphone via bluetooth de gegevens kan opvragen van het meettoestel. Geen idee of dat goed werkt en of de logging voldoende gegevens bijhoudt, het lijkt veelbelovend, maar is ook wat duurder 35€.

Er zijn ook toestellen die je dichtbij je verdeelkast hangt en die aan de hand van het typische verbruik trachten te raden welk toestel is aangeslagen en weer uitgaat, je kan elke typische verbruiker een naam geven vb koelkast1, en dan houdt dat bij hoeveel elk toestel verbruiktheeft. Kost dacht ik vanaf 200€.

Met de slimme meter zouden er toepassingen mogelijk moeten zijn die hetzelfde doen maar niet zelf meer hoeven te meten. Hopelijk kunnen anderen ons daar over inlichten?

In ons huis staan nu 2 laptops aan, en er is een modem, frigo, enkele kleine transfo's en circuits (geiser, internetradio, ...)  die verbruiken, en samen toont onze slimme teller voor categorie 1.7.0 een waarde van 0,128 kW aan. Als je op en af loopt naar de slimme meter en toestellen in en uit het stopcontact trekt kan je ook al precies meten, maar 't is veel meer gedoe.

Eigenlijk vind ik dat laatste een tekortkoming aan de slimme meters: ze zouden moeten helpen bij het in de gaten houden van je verbruik, maar het basisschermpje kunnen de meeste klanten slechts aflezen in hun garage, kelder, etc.

Dag Bram,

Ik heb ook een slimme meter. Ik ga inderdaad de 1.7.0 eens in de gaten houden.
Ik heb ook een p1 toestel besteld vandaag (had er zelf eentje proberen maken met een raspberry Pi en een P1 kabel, maar krijg geen data). Daarmee is het mogelijk om voortdurend dit verbruikt gedurende de dag te meten. Zo kan ik misschien wel al een profiel schetsen (welke tijdstippen etc).

Ik hou je op de hoogte. Bedankt al voor je feedback!

Het verbruik lijkt me niet abnormaal.
- je hebt nu nauwelijks opbrengst van de zonnepanelen pv en warm water. Een redelijk gezin gebruikt wel eens een 4.000kwh om warm water te hebben per jaar; voor je ene maand nu kan dat al voor 250a400kwh zijn (verbeter de schatting ;-)).
- je warm water is nu bijna 100% elektrisch
- samen met elektrische auto en al je elektronica kom je volgens mij nu idd in de buurt uit.
- doe vooral eens zelf de som.. ;-)..

Welke wagen is dat? 9.3 kwh is een zeer kleine batterij... hoeveel km doe je per week?

Ik lees overal dat een gemiddeld gezien 3500-4000kWh verbruikt per jaar... Hebben die dan geen warm water :-) ? (referentie https://www.energieleveranciers.be/gemiddeld-verbruik-elektriciteit/#.XiXB1L5Kj4Y)

Ohja, wij wonen met 2 volwassenen. 

Is een BMW 530e, is vooral aanvullend deze batterij. Ik doe 70km per dag en laad ook op op het werk. Dit zorgt voor een sterke daling in het verbruik van de wagen (zeker bij file).

Ik heb een vermogenmeter (op het stopcontact), maar bij de boiler kan dit niet gezien het een geïntegreerd circuit is. 

4.000kwh dat is dus grofweg 350 per maand.
En er zijn niet veel mensen met een elektrische warm water verwarming (dat was een beetje een archaïsche oplossing) want elektrisch verwarmen is duur. En er zijn niet veel mensen met een elektrische auto.
Dus 350kwh op een maand heb je 'zo', 250kwh van de auto en nog eens 200kwh van warm water. Ziezo je winterverbruik.
Troost je; eens de zon begint te schijnen wordt het beter. Dan bespaar je de 200kwh van het warm water en ergens vanaf maart zullen je zonnepanelen denk ik grofweg 70% afdekken.

Nog ivm warm water: als je boiler wordt verwarmd krijg je ook nog de warmteverliezen van deze buffer er boven op. Als je boiler slecht geisoleerd is -ik gok even dat het zo is, omdat er een goede oplossing is gekozen- is dat nog eens 20% extra....

Ivm je boiler die rechtstreeks is gekoppeld; je kan ook in je elektriciteitskast een energiemeter plaatsen om deze te meten. Zo deden wij het voor de electrische auto. Maar de installateur krijgt wel minpunten omdat geen energiemeter voorzien was.

Nog ivm de elektrische auto: je laadt misschien 50kwh per week maar je mag nog 10%(? Wie bevestigt?) extra tellen voor het verlies tijdens het laden.

Belangrijke aanpassing: je warm water koppelen aan je gasketel

Wat had je zelf verwacht aan verbruik momenteel?