Hoever moet een dubbelwandig rookkanasl van houten balken in plafond blijven?ik zou max 5,5 cm links en rechts kunnen.

Ik zou met een dubbelwandig rookkanaal door een plafond moeten gaan waarvan de balken ongeveer op 38 cm van elkaar liggen.de buiten diameter van het kanaal is 26,5.er is dus 5,5 ongeveer links en rechts.voor en achter iets meer.ik heb de balken voorzien van een calcium silicaat plaat voorzien van 2,5cm.er is dus nog een luchtspouw van 2,5 a3 cm.is dit voldoende brandveilig?

Reacties

Dat ligt ook aan het type rookkanaal dat je gebruikt.

Zie hieronder de installatie voorschriften van een Metaloterm AT schoorsteen:

http://www.metaloterm.com/upload/atinstall_f_2014.pdf

Hier nemen ze minimum 50mm OPEN LUCHT spatie tussen kanaal en brandbare materialen.

Zeker niet te licht over gaan, en uitvoeren zoals voorgeschreven door de fabrikant!

Dankuwel voor de reactie.bij mij is er 5,5 links en rechts en voor en achter een 8.ik heb net een mail van de fabricant van jeremias(detandt simon) gekregen dat hun buis G50 is wat wil zeggen 50mm van brandbaar materiaal.dan is er tegen de balken een calcium silicaatplaat(superisol) geplaatst van 2,5cm dewelke hitte isolerend is.mijn vrije ruimte is dus iets minder nu ong 3cm op smalste stukken maar de plaat houd veel tegen van warmte.denkt u dat dit dan voldoet?ik weet niet welke ervaringen u hebt met deze zaken maar stel een mening zeker op prijs

Die vrije ruimte die ze voorschrijven, zou effectief open ruimte moeten blijven, hoewel ik er met de platen die je gebruikt hebt ook geen problemen in zie.

Ik wil toch wel even aanhalen dat dergelijke constructies niet zonder risico zijn. Uitgebreid en zelfs nog lopend onderzoek doen vragen rijzen rond de normen en testmethodes die gebruikt worden om de schouwkanalen te keuren. Verder dient de CE-markering altijd met een korrel zout genomen te worden. Dit is immers een declaratie van de fabrikant zelf. Hiermee is geen keuring gemoeid. Het is dus zeer belangrijk dat niet alleen de technische voorschriften nageleefd worden, beter nog met extra marge en de nodige isolatie rond de houten structuur, maar ook dat er zoveel mogelijk verluchting is van de ruimte tussen het kanaal en de houten structuur. Hierdoor kan zich geen warmte opstapelen.

Ook al is het schouwkanaal dubbelwandig en eventueel nog extra geïsoleerd, dan nog kan de warmte doorslaan bij langdurig stoken. Dit is ongeveer hetzelfde principe als de warmtedoorslag door muren in de zomer. Deze warmtedoorslag door de isolatie laat de temperatuur, bij afwezigheid van voldoende verluchting, oplopen waardoor het hout gaat drogen. Hoe droger het hout, hoe lager de zelfontbrandingstemperatuur. Dit principe heet pyrofore carbonisatie. In dit kader werden gevallen opgetekend waarbij de zelfontbrandingstemperatuur gedaald was tot 80°C. Het meest veilige is dan ook om het schouwkanaal in te metsen als dat nog kan ofwel moet de ruimte rond het schouwkanaal voldoende verlucht zijn.

Voor zover ik toen opgezocht heb voor onze bouw (houtskelet):

De rookkanalen dienden volledig omkokerd toe worden vanaf muur/plafond tot en met de dakdoorvoer met brandvrije materialen. Dus niet enkel ter hoogte van bepaalde brandbare delen.  Er mag geen onderbreking zijn ter hoogte van het plafond.  Omkokering diende ook verlucht te zijn om inderdaad verhitting te vermijden.

Minimale afstand van brandbare delen staat aangegeven op het rookkanaal, dat is niet altijd 50 mm.

Al deze zaken lijken niet van belang bij normale werking doch de normen zijn erop gericht dat ook in geval van een schouwbrand (1 van de meest voorkomende brandoorzaken), het vuur zicht niet zomaar kan verspreiden.

Contacteer ook eens je verzekering of je het zelf wel mag installeren (om nog correct verzekerd te zijn).