Hoe PUR-loos (ver)bouwen? | Ecobouwers.be

U bent hier

Hoe PUR-loos (ver)bouwen?

afbeelding van lodevdw
05/11/2017 - 16:22

In een eerst fase van onze verbouwing, een paar jaar geleden, hebben we veel aandacht besteed aan goede isolatie materialen.
Logisch kom je snel bij PUR/PIR uit. zo hebben we PUR vloerisolatie.
In het 2de deel van onze verbouwing willen wij PUR mijden.
Zo zijn we opzoek naar een ecologische oplossing voor de vloerisolatie.
Bij de eerste verbouwing hebben ze/we alle ramen en deuren opgespoten met PUR.
Dit willen we in het 2de deel ook mijden.

Misschien interesant om weten, fase 2 wordt een aanbouw in houtskelet.

Kan iemand mij helpen?

Alvast bedankt

3 Reacties

afbeelding van _Carlos_
05/11/2017 - 20:43

Als je geen probleem hebt met een zwevende vloer (bv parket oid), kan je kurkplaten gebruiken. Werkt goed. 

afbeelding van JanR
06/11/2017 - 13:25

Wij hebben onze vloer geïsoleerd met kalkhennep, dat gaat zeer goed. Dat kan je combineren met argex of schelpen om optrekkend vocht te voorkomen, en liefst een kalkchape erboven. Geen barstje te zien! De draagmuren hebben natuurlijk wel een eigen fundering nodig.

Voor de ramen kan je werken met multiplex en luchtdichtingstape, veel beter dan PUR. Je kan hier inspiratie halen: http://www.bouw-energie.be/nl/bouwknopen/details-veel-gebruikt

afbeelding van Esser
13/11/2017 - 09:39

Hallo,

ik weet niet hoe ecologisch je wil gaan.  Ik had oorspronkelijk EPS platen voorzien waarover men schrijft "Hoewel er weinig grondstof nodig is om EPS isolatieparels te kunnen maken, is EPS niet direct de meest milieuvriendelijke oplossing. Het basismateriaal blijft immers kunststof. Om kunststof te kunnen fabriceren is er aardolie nodig en worden er allerlei chemische producten gebruikt. Daar staat wel tegenover dat EPS volledig recycleerbaar is en dat het geen irriterende stoffen bevat zoals minerale wol."

Uiteindelijk is het PIR geworden omdat de leidingen te hoog lagen en de RIBAplan te dik moest worden gelegd (uitvulling).  PIR isoleert beter en zodoende is er minder dikte nodig.    Met EPS kon ik de gewenste isolatiewaarde niet meer bereiken onder de vloerverwarming.

Groetjes