Hoe onderdakfolie waterdicht aansluiten op rookkanaal?

Beste ecobouwers, 

Hoe een onderdakfolie waterdicht aansluiten op een rookkanaal? 

Graag willen we een rookkanaal laten plaatsen door onze recent gerenoveerde woning. 

De firma waarmee ik in contact ben om deze werken uit te voeren liet weten dat er normaalgezien geen aansluiting gemaakt wordt tussen rookkanaal en onderdakfolie, soms zit er zelfs een opening van enkele centimeter tussen onderdakfolie en rookkanaal, de afdichting met loden slab op de pannen zou voldoende moeten zijn. 

Ik wil hier toch het zekere voor het onzekere nemen, als onze isolatie (40cm papiervlokken) nat trekt zitten we met een groot probleem. Al zeker omdat op het dak recup boomse pannen liggen, deze laten veel sneeuw en regen door. 

Zelf vind ik er ook geen kant en klare oplossing voor, ik dacht anders gewoon af te tapen met een degelijk tape. Het rookanaal zou op deze hoogte niet erg warm meer mogen zijn, we zitten daar 5,5 meter boven de bovenkant van de kachel met 2 meter enkelwandig kanaal.  Schets van de situatie in de bijlage. 

Ik ben benieuw naar jullie ervaringen / oplossingen? 

Alvast bedankt! 

Reacties

Dag Tim,

Ik volg even, ik zit met een vergelijkbare dakopbouw voor mijn renovatie en er komt ook een dakdoorvoer voor schouw door cellulose isolatielaag.

Ik zou wel opletten met cellulose in direct contact met de schouw. Een geïsoleerde schouw zal bij normaal gebruik inderdaad niet heel heet worden, maar in geval van schouwbrand is dat een ander verhaal. Op die manier is in mijn ouderlijk huis in elk gevel het dak in brand geschoten.

Een mogelijke oplossing is een bak (bv aan schouwzijde uitbekleed met fermacell) rondom de schouw te voorzien die wordt opgevuld met onbrandbare isolatie (minerale wol). Door het aandrukken van die isolatie kan de schouw meteen ook gefixeerd worden (voorzie wel nog steeds een beugel in de binnenruimte. Een vb van opbouw is te zien in een ouder topic (https://www.ecobouwers.be/forum/post/doorvoer-luchtdicht-en-hittebesten…)

Voordeel van zo'n bak rondom is dat je vrij makkelijk de damprem en onderdakfolie vrij makkelijk kan laten aansluiten en de cellulose-isolatie gescheiden zit van de schouwdoorvoer. Met een loodslab zou je de doorvoer van de schouw watervrij moeten kunnen houden. Er bestaan ook dakdoorvoeren voor een schouw uit EPDM. Dat smelt bij zo'n 150°C. Ik zou dat zelf niet 100% vertrouwen.

Als boomse pannen effectief regen doorlaten, zou ik een kwalitatief onderdak voorzien! ;)

Succes,

Pieter

Als afwerking boven de pannen goed is, denk ik niet dat er een echt probleem is naar regen.

Wel volgende;

- Water dat op het onderdak hoger dan schouw komt , moet weg kunnen. Zonder iets van afwerking loopt dat gewoon bij de schouw de isolatie in. Ik zou daarom iets van gootje op onderdak zetten boven de schouw dat dit water afleidt. Bij dakvlakramen wordt dat ook voorzien.

- de schouw is een "koud" object. Ik verwacht als je de schouw niet gebruikt je langs buiten -boven onderdak- best wat condensatie zal hebben in de ochtenden. Die loopt dan naar beneden. Geen probleem boven de pannen, probleempje in stuk onder de waterdichte afwerking boven de pannen en je onderdak. De condensatie daar loopt je isolatie in.
Ik verwacht wel dat die condensatie zowat iedere dag uitdroogt, maar beperkt zal het een kleine koudebrug geven. Voldoende volgens mij dat idd de schouw en je onderdak 'winddicht' af te werken. En ik heb wel eens gelezen dat papiervlokken die regelmatig meer vocht trekken op termijn wat krimpen waardoor je luchtzakken jn je isolatie krijgt die de isolatiewaarde doet zakken.

Maar het start wel met zeker te weten wat de max temperaturen zijn aan de schouw daar. Bij vrienden ben ik toch eens verschoten hoe warm zo een schouw kan zijn als ze het dak induikt. Lijmen zijn niet altijd in staat die temperatuur aan te kunnen. En eventueel voldoende reden een andere isolatie direct rond de schouw te voorzien.

Zelf is het goede vraag naar je architect. Die moet nog wel ergens een detail tekening hebben voor zo een inbouw.

Walter