Hoe kan ik mijn DDG kachel best gebruiken

We hebben recent een huis gekocht waar een DDG-kachel aanwezig is. Deze wordt ook gebruikt om het warm water mee op te warmen. Als ik het juist begrijp wordt gaat de warmte eerst naar de boiler, daarna naar de radiatoren.

Ik lees heel veel negatiefs over DDG op de verschillende fora, maar ik wil het beste maken van de bestaande installatie.

Waarop moet je letten bij gebruik?

alvast bedankt

Marc

Reacties

De voornaamste reden waarom er negatieve kritiek is op deze kachels is dat ze geen tweede koelspiraal hebben om de kachel af te koelen wanneer hij zijn warmte niet meer kan afgeven aan CV circuit ( verboden in Nederland en Duitsland ) en daardoor het cv water gaat lozen. Dit wordt meestal opgelost door een automatische vulling van cv systeem wat in België eigenlijk ook niet meer mag. Is er een buffervat geplaatst? Wat is uw andere warmtebron? Wij hebben een aantal jaren geleden een klant gehad met een DDG kachel in combinatie met een mazoutketel, die klant moest manueel omschakelen tussen zijn kachel en zijn ketel met een driewegkraan. Deze installatie was een echte ramp. Door de plaatsing van een groot gelaagd buffervat en nieuwe regeling werkt deze installatie nu perfect automatisch.

Een apart buffervat denk ik niet, maar er is een zeer grote boiler (de vorige eigenaars hadden plannen voor een B&B), waarin de kachel zijn warmte kwijt kan. Er is een recente CV op gas en een zonneboiler. Er is ook een overdruk beveiliging  aan de kachel meen ik. Ik kan het momenteel nog niet bekijken, maar ik dacht sowieso DDG te contacteren opdat ze de installatie eens komen nakijken. Er is toch een barst in het ruitje dus dat moet ook vervangen worden.

 

Als je de commentaren op internet leest, krijg je de neiging om het zaakje buiten te gooien, maar ik hoop dat dat (zoals veel commentaar op internet) overdreven is.

siva schreef:

Als je de commentaren op internet leest, krijg je de neiging om het zaakje buiten te gooien, maar ik hoop dat dat (zoals veel commentaar op internet) overdreven is.

Dus gewoon de vingers kruisen en hopen dat die negatieve commentaren overdreven waren ?? Daarmee kom je gegararandeerd nooit vooruit. 

Constructieve reactie, proficiat!

Ik plaats toch een bericht om raad? Als je mijn andere reactie had gelezen zag je dat ik iemand van ddg ga laten komen om het laten na te kijken.

Mijn reactie is veel constructiever dan je beseft...

Eigenlijk ben ik al een flinke tijd met dit forum gestopt. Omdat betweters, dikke nekken, egoïsten, profiteurs hier worden geduld.

Ooit heb ik hier verschillende zwaarwegende, onderbouwde argumenten aangebracht tegen de DDG kachel. Vandaar mijn lichte drang in de zin van: "zal ik die persoon toch maar even vooruit helpen ?" 

Iemand van DDG laten komen is volgens mij een perfect voorbeeld van het spreekwoord: "bij de duivel te biechten gaan". 

Ik begrijp dat er volgens jou (en anderen waarschijnlijk) problemen zijn met het concept, dat is genoteerd.

Ik heb het toestel niet geplaatst, ik heb een huis gekocht waar het in stond. En nu wil ik daar het best van maken. De leveranciers wederwoord bieden (en ik zal ze wel aanspreken op de bedenkingen die worden geopperd), lijkt me maar fatsoenlijk.

Als blijkt dat de problemen onoverkomelijk zijn, zal ik dan wel zien, maar ik ga het niet uitbreken omdat iemand op internet het zegt.

siva schreef:

Ik lees heel veel negatiefs over DDG op de verschillende fora, maar ik wil het beste maken van de bestaande installatie.

Waarop moet je letten bij gebruik?

Brandstof met een zo hoog mogelijk koolstofgehalte gebruiken: cokes, steenkool, houtskool.

 

ok, bedankt voor de tip!

Ik ben toch nieuwsgierig. Waarom?

De verbrandingsstoffen van bijvoorbeeld houtskool dat bijna uitsluitend uit koolstof bestaat kunnen alleen maar CO2 en CO zijn. Dat zijn allebei gassen die niet tegen de warmtewisselaar in de kachel kunnen condenseren. Houtskool heeft ook geen goede kachel nodig om goed te verbranden. Denk maar aan een simpele barbecue. De warmtewisselaar blijft daardoor altijd redelijk zuiver en onderhoudsvrij.

 

Met hout als brandstof is het een heel ander verhaal. In functie van de kachel, verbrandingswijze, verbrandingstemperatuur, verbrandingslucht, enz. kunnen honderden verschillende soorten verbrandingsstoffen gevormd worden. Sommige van deze stoffen condenseren wel tegen de warmtewisselaar in de kachel. Ooit heb ik uit een DDG een dergelijk dichtgeslibde  warmtewisselaar moeten verwijderen met een kettingtakel. De warmtewisselaar was één zware, massieve blok geworden.

Beste lezers van dit forum,

Ik denk dat het op zijn plaats zou zijn als er ook enig weerwoord van fabrikant DDG zelf ook zou worden toegevoegd op deze pagina.

Ongelooflijk dat men op een degelijk forum, zoals het deze, de toer op gaat van reacties in de stijl zoals men kan lezen op populaire krantensites. Beschamend…

Zonder enige nuance, vol onwaarheden, tendentieus. Zo kloppen de verhalen over tweede koelspiralen en automatische watervullingen niet. Ondertussen zijn we er achter dat bepaalde schrijvers ‘rekeningen te vereffenen’ hebben met onze firma. Een andere verdeelt in alle stilte zelf kachels of houtketels en zet hier dan graag (oncollegiaal) mensen uit de sector in een kwaad daglicht.

Aan de mensen die deze reacties hier lezen, zouden we gewoon zeggen: bekijk zelf het product eens open en kritisch van nabij, en kom eventueel eens langs.

Over verbrandingstechnieken, testresultaten, uitstootwaarden, rendementen, … lees je hier niets. Hoogstens wat vaagheden van vroeger toegepaste technieken. Vraag best eens attesten en laboverslagen op.  Zoals men vaak zegt: van ‘horen zeggen’, hoort men dikwijls leugens.

Aan Marc zou ik melden, informeer gerust bij ons wat de beste aansluitingswijze zou zijn voor jouw DDG CV-haard of –kachel. Met dank alvast voor zijn constructieve opstelling in dit korte debat. Voor een persoonlijk contact zijn er trouwens twee opendeurweekends voorzien in september en vanaf het najaar maandelijks beurzen in het hele land. Best onze kalender op www.ddg.be raadplegen.

Wat je hier bijvoorbeeld ook niet leest, is dat DDG één van de enigen is die (qua hout-CV) op de lijst staat van de Federale overheidsdienst van haarden en kachels die voldoen aan de norm van 2022 (attestering door erkend labo Arnhem). De laatste generatie DDG-haarden (‘Hydro’) is trouwens enkel maar geschikt voor het branden met hout.

DDG is bijkomend al jaren (maandelijkse sectorvergaderingen) actief stuurlid van CIV-Agoria en bepaalt mee de federale agenda (zeker te volgen: algemene nationale communicatie dit najaar en rond Batibouw 2018 rond stoken en fijn stof), samen met andere vooraanstaande fabrikanten en importeurs.

Om dan te spreken van een slecht product? Nee zeker niet, onze toestellen zijn de laatste jaren door inspanningen van ons team ingenieurs grondig geëvolueerd en voldoen intussen aan de strengste Europese normen. We bestaan al meer dan 35 jaar en sinds 2010 staat er een nieuwe fabriek in Leuven. Redelijk wat klanten zijn trouwens bij ons terecht gekomen (en hebben gekocht!) omdat ze op dit forum de meeste reacties zo eenzijdig en ongeloofwaardig vonden, en zo meer over ons product wilden weten. Zo zie je maar…

Voor degenen die nog zouden twijfelen: surf eens naar de Franstalige fora. Je waant je in een andere wereld en je meent met een ander product te maken te hebben... . En de mensen in deze gebieden zijn generatielang nog meer bezig met hout (als hernieuwbare brandstof) dan in Vlaanderen. De waarheid heeft ook zijn rechten. Mvg,

ing. Daan De Glas

Voor DDG nv - Leuven

 Daan,

 

Iedereen is vrij om zijn ervaringen met anderen te delen op een forum. Als je met iets niet akkoord gaat zeg dan gewoon waarom iemand het mis zouden hebben.

 

Maar dat doe je niet. Wat je wel doet is vage verdenkingen uiten naar anderen toe. Wie antwoordt hier beschamend ?? Wie antwoord hier zonder enige nuance of tendentieus ?? Wie heeft hier een rekening te vereffenen met jullie firma ?? Wie verdeelt hier in alle stilte kachels of houtketels ??