Hoe kan ik het rendement van mijn (Junckers) zonneboiler installatie meten?

Wij hebben sinds 3 jaar een Junckers zonneboiler. De installatie zorgt voor sanitair water (douche/bad), warm water gewone radiatoren en warm water vloerverwarming.   In sommige reacties lees ik dat het rendement gemeten wordt.   Bij de installateur verwijzen ze naar een caloriemeter.   Wie heeft hier ervaring mee.   Bestaan er ook meer intelligente meters (meer dan alleen een teller), die bv. ook bijhouden wanneer/welk rendement gehaald wordt.  Bv. per week/per dag?   Heel concreet: ik heb minder rendement nodig in de zomer (als verwarming toch niet opstaat) en méér rendement nodig i/d winter (als vloer- en andere verwarming op moet staan).    Hartelijk dank voor jullie feedback.  Mvg, Wim.

Reacties

Rendement is wat een verkeerde bewoording.
Je praat beter over opbrengst.
En opbrengst kan een caloriemeter idd meten.
Ik heb niet direct een goede verwijzing naar een bruikbare: maar reken tussen 200 en 500 euro. En meer als nog alles mooi bijgehouden moet worden.

Hoe denk je hiermee je probleem van winter hiermee op te lossen?

Bij herlezen zie ik ook dat de buffer ook voor verwarming zorgt.

Dan heb je eigenlijk 3 meters nodig:
Opbrengst zonneboiler, vraag verwarming en aanvoer van de gas (?)ketel
Zo kan je begrijpen wie wat doet (en eventueel nog afname energie voo warmwater en invoer ketel buffer)...

Inderdaad. in de winter zal de zonneboiler hoogstens voor wat ondersteuning zorgen op je vloerverwarming op zonnige dagen.
Voor je radiatoren ga je daar geen profijt uit halen.
Wil je echt maximaal warmte uit de zon halen in de winter, moet je de panelen onder een hoek van 60gr zetten. Paar duizend liter buffervat en 20m2 of meer collector.