Hoe isoleer ik een stalen pilaar | Ecobouwers.be

U bent hier

Hoe isoleer ik een stalen pilaar

afbeelding van M.ichael
11/08/2019 - 13:12

Hallo allemaal,

Ik heb een bouwtechnische vraag. Wij maken een aanbouw met plat dak, enkelsteens die we aan de buitenkant gaan isoleren met kalkhennep. Bovenop komt een groen dak.

Nu willen we in de hoek 2 hoge ramen plaatsen, 1 met schuifdeur en om de hoek een vast raam. Dus om dit goed op te vangen plaatsen we stalen balken op de muur die samenkomen in de hoek van beide ramen/kozijnen. 
Nu is het meest logische om gewoon een stalen pilaar in de hoek te zetten als ondersteuning waar beide kozijnen tegenaan geplaatst worden. Maar hoe isoleer je een stalen pilaar, dit is anders gewoon een koudebrug?

Een andere optie zou zijn om de stalen balk verder naar buiten te laten komen en de pilaar dus buiten beide kozijnen te plaatsen waardoor de kozijnen tegen elkaar geplaatst kunnen worden zonder pilaar ertussen.

Je heel vaak van die hoekramen ism een plat dak maar ik kan nergens vinden wat het steunpunt is en hoe het geisoleerd wordt?

Alvast bedankt.

3 Reacties

afbeelding van walter-8
14/08/2019 - 01:06

Wat is het voorstel van de architect?

afbeelding van charel
14/08/2019 - 07:47

Die pilaar moet enkel geisoleerd worden indien die een verbinding tussen buiten en binnen maakt.

Onder andere daarom wordt zulke pilaar steeds binnen de ramen geplaatst. 

Trouwens, de poutrels die in de hoek samenkomen en gesteund worden door de pilaar zitten normaal onder het binnenspouwblad en dus ook aan de binnenkant van de muurisolatie.

afbeelding van M.ichael
14/08/2019 - 08:58

Wij bouwen in nederland, dus hebben geen architect (nodig)