Hoe een plint van XPS isolatie + blauwe steen op Ytong/EPDM plaatsen? | Ecobouwers.be

U bent hier

Hoe een plint van XPS isolatie + blauwe steen op Ytong/EPDM plaatsen?

afbeelding van Amedee
13/09/2016 - 21:20

Hier een vraag ivm een uitbouw houtskelet (met trespa gevelbekleding) en 't plaatsen van een plint tegen opspattend water en vuil.
De plint komt onderaan de Trespa tegen een ytong kimblok waarover een EPDM verlijmd werd en zal bestaan uit
1. XPS isolatie waartegen vervolgens
2. een plint van blauwe steen (of eventueel ander materiaal) komt

De vraag is, hoe plaats ik EPDM + XPS isolatie + Blauwe steen op een duurzame manier? Vooral het bevestigen van de XPS isolatie op de EPDM blijkt niet zo voor de hand liggend...Sommige fora vermelden XPS met kleefmortel tegen de muur aanbrengen maar wanneer die muur bekleed is met EPDM stelt dat problemen qua hechting...

Ik deed al wat opzoekwerk en volgende producten/methodes passeerden de revue
- Poedertegellijm (op basis van portlandcement) PL85 ES wit van Omnicol (goed om de blauwe steen tegen de XPS te verlijmen maar blijkbaar niet geschikt om de XPS op de EPDM te kleven). De technische dienst van Omnicol geeft bovendien het advies de XPS isolatie eerst te cementeren en er een wapeningsnet in te voorzien
- Mechanische bevestiging van de XPS tegen de EPDM door gebruik te maken van pluggen (maar dan maak ik weer gaten in de EPDM wat niet de bedoeling is...)
- Easy-fix Rectavit PU schuim (geen expansie) om XPS op EPDM te kleven (duurzaam genoeg voor buitengebruik?)
- Mawipex rubber seal om XPS op EPDM te kleven (wordt gebruikt door dakdekkers om EPDM af te dichten maar heeft ook zeer goede klevende eigenschappen om XPS op EPDM te kleven. Wel minder praktisch voor grotere oppervlakte)

Naar verluidt kan het gekleefde XPS materiaal anders gaan werken dan de blauwe steen waardoor die laatste los kan komen?!

Wie heeft een 'duurzame' ervaring of oplossing? Welk produkt (kleefmortel of andere?) kan je aanraden?

Thx,
Amedee

5 Reacties

afbeelding van Amedee
18/09/2016 - 09:57

Heeft er iemand ervaring met deze?

Thx, Amedee

afbeelding van AntonLaenen
19/09/2016 - 20:05

Ik heb Rectavit Easy Fix gebruikt om XPS op MDF te bevestigen en dat ging heel makkelijk. Als je er nog hardsteen tegen gaat zetten wel even nakijken of hij stevig genoeg zal zijn. Je moet het bovendien ook een tijdje aandrukken.

Ik ben zelf niet zo'n voorstander van PUR montageschuim, is er ook geen siliconenkit die dit werk steviger en misschien ook ecologischer kan? Ik heb de PUR alleen maar gebruikt om ook holle stukken gelijk op te kunnen vullen.

afbeelding van Rudy Martens
22/09/2016 - 18:54

Ik heb geen ervaring met de opbouw zoals hier beschreven, maar wel dat je met PUR en siliconenkit je 100% zeker bent van een perfecte waterbestendigheid.

Als je er zeker bent dat er aan de lijmlaag perfect droog blijft dan kan je ook MS polymeer gebruiken, prijsgunstiger, en er is geen isocyanaatgrondstof nodig zoals bij de fabrikatie van PUR.

afbeelding van Amedee
22/09/2016 - 22:22

Alvast bedankt voor de reacties.

Ik kwam gisteren nog professionelen tegen die een gevel aan het restaureren waren. Ik vroeg even wat zij gebruikten om blauwe steen te verlijmen tegen XPS platen en zijn spraken van Flexcement. De technische fiche is hier terug te vinden. 'k Heb de producent gevraagd of zij een oplossing hebben voor XPS op EPDM... Ik tracht nog wat info te krijgen.

@Rudy De lijmlaag zal perfect droog blijven (boven de XPS zit een afwateringsprofiel van zink dat 't water tot buiten de constructie brengt - te zien op eerder bijgevoegde foto). En opstijgend vocht is er niet echt (we zitten op een zandgrond).

@AntonLaenen Die Easy Fix wou ik ook overwegen maar de vraag die je stelt zou ik net graag beantwoord zien... Zal die verlijming stevig genoeg zijn als ik er ook nog blauwe steen tegen plaats?

afbeelding van Amedee
09/10/2016 - 17:53

Ik zocht verder en kwam een interessante kantplank (isolatie + lichtgewicht betonplaat) tegen die ik zelf wens te plaatsen. 't Blijkt in België nogal ongebruikelijk te zijn...

Zie volgende link: http://www.blauwplaat.nl/uploads/downloads/brochures/Brochure_Styrock.pdf

Deze kantplanken kunnen op maat geleverd worden of je kan ze zelf zagen uit grotere panelen. De verdeler in België is hier terug te vinden. Op hun site is er geen sprake van de Styrock kantplanken maar je kan ze er dus wel verkrijgen.

Het verlijmen gebeurt met Insta-Stik PU-lijm (en hecht blijkbaar ook op EPDM).

Hopelijk helpt dit anderen ook verder ;-)