Hoe een garagevloer circulair opbouwen?

De inpandige garagevloer van ons passiefhuis geraakte nog niet afgewerkt. De algemene funceringsplaat ligt 43cm lager dan de garagedorpel. In  een recente vraag kwam glasschuimgranulaat ter sprake, wat ecologisch, betaalbaar (transportprijs kennen we nog niet), drukvast, flexibel lijkt. Dat lijkt me veel goede eigenschappen te bevatten voor gebruik als garagevloer. De laag erbovenop lijkt ons moeilijker.

Indien we een laag plastic daarbovenop zouden leggen en er een chape van 8 cm met wapeningsijzer in kan het relatief goedkoop, maar niet circulair. Heeft iemand ideeën hoe een vloer opgebouwd kan worden dat je deze terug zou kunnen uitbreken en maximaal hergebruiken?

*Een soort laag die drukvast is, zich wat aanpast aan glasschuimgranulaat maar boven aanpasbaar genoeg is om bv houten platen vlak te kunnen leggen en er deze ook in vast te kunnen schroeven. En herbruikbaar en/of ecologisch afbreekbaar.*

Als afwerking dachten we aan (gerecupereerde) rubber of vinyl tegels oid. Mogelijk moeten er op de plaats waar de wagen zelf komt iets anders dan vinyl tegels zodat deze niet zou slippen of de tegels lostrekken.

Reacties

Ow, en alvast bedankt voor elke reactie :-)

Een garage inpandig in een passiefhuis ? Wellicht zit die dan toch buiten het beschermd volume ? Zo ja,, waarom dan die hoge opbouw en de noodzaak voor vloerisolatie ?

Een houten ondergrond voor een garage lijkt me vreemd. Denk maar aan het vocht dat een auto na een regen of sneeuwbui mee binnenbrengt.

Inderdaad, misschien ben ik een beetje bevooroordeeld al zal het toch wel wat extra aandacht vereisen. Zo lijkt het me dan noodzakelijk om onder de vloer een verluchting te voorzien.

@charel
De garage is inderdaad buiten de verwarmde zone. Achteraan de garage komt er nog een kamer. De verhouding tussen beiden moesten we nog beslissen, en mogelijk wordt (veel) later de garage overbodig en omgevormd tot bewoonbare ruimte. Daarom lieten we de funderingsplaat op 1 niveau gieten ipv op verschillende niveaus.

@**verwijderde gebruiker**
Een houten constructie hadden we vroeger afgeschoten omdat die te duur leek te gaan worden. Die gewapende chape zou goedkoper zijn maar veel minder flexibel en circulair. Indien we een stevige houten constructie vanaf de funderingsplaat opbouwen, dan kan bijna om het even welke isolatie gebruikt worden zoals bv glaswol.

Maar houten balken en planken lijken inderdaad voor de hand liggend (flexibel, circulair). We zijn nu nog aan het denken over (zoeken op) een hybride oplossing waarbij de dragende kracht van glasschuimgranulaat  gecombineerd wordt met een stijve planken constructie erbovenop. Zodat die planken niet lokaal gaan doorbuigen onder de banden, en ze mogen ook niet gaan schuiven bij het remmen.