Hoe een flatgebouw van 20 verdiepingen meer ecologisch maken, energieverbruik, isolatie ?Voorstel nodig voor AV 2020 eigenaars ? | Ecobouwers.be

U bent hier

Hoe een flatgebouw van 20 verdiepingen meer ecologisch maken, energieverbruik, isolatie ?Voorstel nodig voor AV 2020 eigenaars ?

afbeelding van WIJOVI
23/02/2019 - 14:43

2 Reacties

afbeelding van charel
23/02/2019 - 20:40

Moeilijk om hierover mee te denken als we totaal niets weten over het gebouw en zijn huidige toestand. Om een paar dingen te noemen die een invloed kunnen hebben: locatie, aangrenzende gebouwen, huidige verwarmingsinstallatie, huidige isolatie en epc waardering, wat voor ramen en glas, hellend dak of plat dak, materiaal van de muren, afwerking van de muren, muuropbouw, enzovoort, enzovoort.

afbeelding van Luc Vandamme
23/02/2019 - 22:18

Ik ben sinds meer dan een jaar bezig met een studie voor een gebouw van 10 verdiepingen aan te passen richting 2050. De aandacht gaat minder naar ecologie dan naar isolatie en vermindering van verbruik en verbetering van EPC naar minder dan 50 kWh/m². Zo'n gebouw vraagt al een enorme planningsstudie omdat er andere zaken komen bij kijken zoals brandveiligheid van de gevels, betonstudie, waterdistributie, kosten en mede-eigenaars mee op hetzelfde spoor en visie te krijgen. Ik heb bevoorbeeld ook de provincie ingeschakeld als begeleider voor een deel van deze studie.

In ieder geval is de algemene vergadering (toeval of niet) van vandaag het spoor gevolgd van onze beheerraad en hebben we groen licht gekregen om verder te werken aan het spoor 2050.

Als u wil, kan ik met u ervaringen delen via privé email hoe de aanpak te organiseren. Maar zoals Charel zegt moet je eerst de opbouw van het gebouw goed analyseren en kennen om te weten welke technische mogelijkheden er kostenefffectief kunnen toegepast worden. Meestal zijn toepassingen van het ene gebouw niet zonder meer toepasbaar op het andere gebouw. Bevoorbeeld isoleren van  gevels voor gebouwen met 20 verdiepingen is anders dan voor gebouwen met 10 verdiepingen. enz....

Ook is het belangrijk dat je deel uitmaakt van het bestuur van de VME anders kan je weinig invloed uitoefenen en weinig sturen. Je moet je daarvoor dan ook ten volle inzetten om het idee eerst aanvaardbaar te maken binnen het bestuur en pas daarna kan je samen ideeën omzetten met een goed gekozen studiebureau in plannen en kosten voor de AV.