Hoe een dunwandige akoestische voorzetwand constueren? | Ecobouwers.be

U bent hier

Hoe een dunwandige akoestische voorzetwand constueren?

afbeelding van jeroen.van den branden
05/03/2018 - 22:14

Ik woon in een smalle rijwoning waar ik de binnenmuren met de buren (zee poreuze baksteen, pluggen houden niet) wens te voorzien van een voorzetwand die tevens enig akoestisch comfort zal bieden. Vermits de woning slechts 4m breed is wensen we deze wand zo dun mogelijk te houden.

Opties die ik overweeg:

- Metal studs van 50mm breed, opvullen met hout- of steenwol. Hierop een houtvezelplaat bevestigen, totale dikte = 60mm. Persoonlijk vind ik dit te veel verlies van oppervlakte. Bestaan er ook metal studs van slechs 30mm? Kan dit nergens vinden.

- Houten raamwerk construeren, opvullen met hout- of steeenwol. Hierop een houtvezelplaat bevestigen, totale dikte = 40mm. Dient het raamwerk tegen de muur bevestigd te worden (bv. met metaalstrips in te metselen in de voegen) om de volledige hoogte (3m20) te overbruggen zonder aan stevigheid in te boeten?

Gewoon bezetten is wegens akoestische redenen niet echt een optie.

2 Reacties

afbeelding van poing
06/03/2018 - 12:45

Polypress zou goed zijn (isolerend materiaal).

Hoe dikker hoe minder geluid ... Wat maakt 2cm?

afbeelding van MarcMarc
09/03/2018 - 19:20

Bij akoestische isolatie door middel van een voorzetwand is het gewicht van de afwerkplaat bepalend voor de mate van akoestische isolatie. Houtvezelplaat is daarom een slechte keuze. Gipsvezelplaat en bij voorkeur dubbel uitgevoerd is al veel beter. Verder opvulling met glaswol en akoestisch ontkoppeld plaatsen. Rondom goed luchtdicht afkitten. 

Tip, google eerst maar eens op een geluidisolerende voorzetwand.