Hoe correct Isoleren rond ramen en deuren

Ik wil mijn muren aan de buitenkant laten isoleren door middel van isolatieplaten die vervolgens afgewerkt worden met een crepy laag.
De buitenmuren bestaan uit een muur met spouw, en in de spouw zit een laag isomo, die waarschijnlijk niet correct geplaatst is, want bij onderzoek met een camera zie je op verschillende plaatsen de warmte door de muur komen.

Hiervoor heb ik verschillende aannemers op bezoek gehad, en ik krijg nogal tegengestelde berichten te horen over hoe de isolatie rond de ramen moet gebeuren.

Aannemer 1:
Rondom de ramen worden de dagkanten aan de buitenkant afgeslepen, zodat er een isolatielaag kan aangewerkt worden, op die manier wordt een koudebrug vermeden.

Aannemer 2:
Rondom de ramen mogen de dagkanten niet afgeslepen worden, want daarmee verzwak je de muur en zullen er later barsten optreden, en omdat er een spouw is geeft dat geen koudebrug.

Is een van de aannemers correct, of zijn ze beiden verkeerd, en wat is dan de correcte manier ?

Reacties

Beste, het zou zonde zijn om niet ook de dagkanten mee te isoleren. Misschien dat je dat niet letterlijk een koudebrug kunt noemen maar het zal toch een grote vermindering aan effectiviteit van uw buitenisolatie veroorzaken.

Wel moet bekeken worden hoe veel je hiervan kan wegslijpen zonder de stevigheid in gevaar te brengen. Desnoods slijp je hiervan maar enkel cm weg en laat je de isolatie wat verder op het raamkader komen.

Je moet in eerste instantie kijken waar je isolatielijn ligt. Je moet op een plan een doorlopende lijn kunnen tekenen langs je isolatie en je ramen: bedien dienen dus in het verlengde van elkaar te liggen. 
de uitleg van aannemer 2 is alvast fout: het bestaan van een spouw zegt niets over de al dan niet aanwezigheid van een koudebrug. 

dus afhankelijk van de plaats van je raam tov de isoaltie, zal je idd de dagkanten moeten isoleren opdat de ramen aansluiten op de buitenisolatie. 

De vraag ivm stabiliteit; niet aan de aannemer om te oordelen maar door een architect of ingenieur. Alleen zij geven de juiste info.

En verder idd zorgen dat 'isolatielijn' doorloopt naar de raamprofielen is de ideale oplossing zonder koudebrug.
Dan heb je de halve oplossingen zoals een beperkte isolatie langs de dagkant, de spouwisolatie verbeteren die de koudebrug opvangt.....

Ik zou;
- ingenieur aanspreken op na te kijken wat bij dagkanten mogelijk is.
- de spouwmuurisolatie corrigeren. Via een warmtecamera te kijken waar de isolatie in de muur slecht is.

Zonder de ramen uit te breken zijn er helaas geen perfecte oplossingen.

Ter info; mijn eerste infosessie ivm duurzaam renoveren de tip bij raamvernieuwing de raamkader naar buiten te brengen zodat je nadien de buitenisolatie kan aansluiten.

Walter