Hoe bereken je de warmte opbrengst van een ingesloten veranda | Ecobouwers.be

U bent hier

Hoe bereken je de warmte opbrengst van een ingesloten veranda

afbeelding van Karel Aerts
30/08/2021 - 18:41

Hallo, 

Wij hebben een 6 meter brede jaren 70 rijwoning gekocht met achteraan een ingesloten veranda van 3.5 x 4.5m. Aanpalend aan de leefruimte en de keuken/washok. De veranda staat voor mij buiten de verwarmde zone maar wil ik wel wo goed mogelijk gaan heropbouwen zodat het voor een groot deel van het jaar toch een extra speelruimte kan zijn. Het schuifraam naar de tuin is noord-oost en verder is er dus enkel een polycarbonaat dak dat ik graag wil vernieuwen met goede isolerende platen U1 of lager. Het mag nog steeds een ruimte zijn waar het warmer word (beetje tropisch). Er komt een schuifraam tussen de veranda en de leefruimte zodat ze naargelang het seizoen die open of dicht laten. 

Ik wil vooral op de zonnige maar soms natte dagen toch kunnen genieten van het warme gevoel en gratis energie. Zonnezering langs buiten zouden we wel willen voorzien. 

De andere optie om een goed geisoleerd dak met daarin een koepel geeft volgens mij toch minder zonne energie aan de ruimte. 

De ene muur zuid oost zal van binnen uit geisoleerd dienen te worden. De andere zijde is de buurman en die heeft er hout tegen gestapeld. Welke platen kan ik hier tegen bevestigen die de binnenruimte niet te veel verkleinen? Langs de andere zijde in  de keuken zouden we hetzelfde doen: Hier is de andere kant ook een onverwarmde veranda (alleenstaande jongeman).

Algemeen, we verbouwen dit huis met het idee om duurzaam te verbouwen door zoveel mogelijk elementen te hergebruiken of ze te gebruiken zoals ze zijn. We houden ook relatief kleinere ruimtes steeds gescheiden door deuren zodat enkel de leefruimte op de ideale temperatuur verwarmt hoeft te worden (vs open plan living keuken eetplaats). Daar mijn vrouw cronisch ziek is komt er ook al reeds een rust/slaapkamer en wc/douche op gelijksvloers. 

1 Reactie

afbeelding van Karel Aerts
01/09/2021 - 20:09

Of wie de warmtewinst van een koepel kan bereken.