Is het zinvol om een geothermisch veld actief te verwarmen? | Ecobouwers.be

U bent hier

Is het zinvol om een geothermisch veld actief te verwarmen?

afbeelding van StevenVdb
11/12/2020 - 16:10

Klassiek wordt er aangeraden (verplicht) om passief te koelen tijdens de zomer om uw geothermisch veld terug op te laden.

Maar stel nu dat het zomer is, uw zonneboiler zit vol, en uw zonnepanelen produceren meer energie dan dat je verbruikt. Zou het dan zinvol zijn om actief energie van uw zonneboiler met een circulatiepomp in uw geothermisch veld (horizontaal of verticaal) te steken?

Kwestie dat je in de winter start met een veld van 15° ipv met een veld van 12°

 

 

8 Reacties

afbeelding van Ericv
12/12/2020 - 10:50

Het geothermisch veld opladen lijkt me maar intressant als de dimensionering van dit veld te klein gemaakt is. En de natuurlijke oplading tijdens de zomer onvoldoende is om dit veld terug naar de starttemperatuur te brengen. ( Wat uiteraard problematisch zou zijn) Naar mijn mening zou je het fenomeen krijgen dat de grond rond het capatatieveld met uw toegevoegde warmte gaat lopen. Tenzij je een enorme hoeveelheid warmte pompt naar het ondergrondse veld. Er is altijd een natuurlijk herstel van het veld wat mijns inziens ook verantwoordelijk zou zijn om de" teveel " toegevoegde warmte te laten verdwijnen in de ondegrond. Horizontale captatie zou hier misschien iets beter voor geschikt kunnen zijn. Mijn begin temperatuur is steeds 13 a 14 graden om te einigen na de winter op 11 graden. (verticaal.) Mvg Eric 

afbeelding van walter-8
13/12/2020 - 11:46

Dat klinkt als onzin ;-).

Wie raadt er aan je capatieveld in de zomer op te laden? Zo iets kan alleen maar komen van iemand die zeer slecht is in dimensioneren.

Benoem eens concreet uit hoeveel opp je energie wil halen en hoeveel energie je in de winter nodig hebt?
Dan kunnen ze even berekenen hoe onzinnig zo een voorstel is.

Walter

afbeelding van walter-8
13/12/2020 - 11:51

Ericv wrote:

Mijn begin temperatuur is steeds 13 a 14 graden om te einigen na de winter op 11 graden. (verticaal.) Mvg Eric 


Top! Goed om te horen dat er ook eens goed gedimensioeerd wordt!

afbeelding van lietaert
13/12/2020 - 15:17

dit zou eens uitgerekend en getest oeten worden. misschien kan de boring van EricV dan volstaan voor 2 huizen ipv 1?

Werd dit trouwens al niet gedaan als een soor airco?

jan

afbeelding van Keon
13/12/2020 - 19:27

StevenVdb wrote:

Klassiek wordt er aangeraden (verplicht) om passief te koelen tijdens de zomer om uw geothermisch veld terug op te laden.

Maar stel nu dat het zomer is, uw zonneboiler zit vol, en uw zonnepanelen produceren meer energie dan dat je verbruikt. Zou het dan zinvol zijn om actief energie van uw zonneboiler met een circulatiepomp in uw geothermisch veld (horizontaal of verticaal) te steken?

Voor verticale (diepte-) bronnen is dit nuttig indien de ondergrond daarvoor geschikt is, dus in geval van een klei- of leemlaag. Eventueel nog bij fijn en dichtgepakt zand.

Bij de overige zandlagen is de kans groot dat het doorstromend grondwater al uw warmte meeneemt. Maar zulke bronnen hebben in de winter dan weer sowieso minder last van uitputting.

Voor horizontale bronnen lijkt het mij niet nuttig omdat de warmte iets te gemakkelijk weer via het maaiveld verdwijnt.

Andere optie is om de grond onder uw woning op te warmen of aan betonkernactivering te doen voor uw funderingsplaat en/of de kelderwanden bij een volwaardige kelder.

afbeelding van StevenVdb
14/12/2020 - 16:58

Hey,

Op mijn werk zit ik met 9 boringen van 150m, in een grid van 3x3. Advies van de energieadviseur was dat het veld best opgeladen werd via passieve koeling, dit omdat de middenste boorput anders snel uitgeput zou geraken, en sowieso om rendement te behouden. Tijdens die energieadvies gesprekken kwam er ook naar boven dat geothermisch energie bij particulieren nog niet "opgeladen" moet worden, omdat de boringen ver genoeg van elkaar zitten, maar dat het wel aangeraden is als je een ganse wijk hebt met boringen, omdat die dan de grond 'uitputten' en dat er geen zijdelingse invoer van warmte is. (warmte langs onder is niet voldoende)

Dit hangt natuurlijk allemaal af van de grondlagen. Indien je een veel water hebt zal er meer natuulijke recuperatie zijn.

Het idee om actief op te laden was maar een idee. En ik wou dat hier eens toetsen, het gaat puur over het moment dat uw zonneboiler en uw zonnepanelen "overlopen", om dan die energie in de grond te steken. 

Ik vraag me gewoon af of dat verschil zou maken naar verbruik in de winter.

afbeelding van walter-8
15/12/2020 - 14:42

Hoe Steven, 

benoem gewoon hoeveel energie je nodig hebt, hoeveel energie je 'over' denkt te hebben in de zomer.

Dan kunnen we zeer goed duiden wat nuttig of onzinnig is.  

Ivm je werk: probeer eens vast te krijgen welke hoeveelheid energie ze nodig hebben in een winter, wat de temperaturen zijn uit de bron en hoeveel de koellast is in de zomer.  Dat helpt je ook de begrijpen wat je van op het werk mee kan nemen naar huis.  

Cijfers benoemen helpt snel begrijpen wat zinnig of onzinnig is.  

Walter

afbeelding van StevenVdb
15/12/2020 - 16:26

Hey Walter, 

Er is geen concrete vraag naar warmte, of een overschot aan warmte. Is eerder een bedenking die ik mij maakte, en ik dacht ik gooi het eens in de groep...